Kulumne
#rtv #BBC #elizabeta
70 let vladavine Elizabete II. in 100 let BBC
Logo 27.05.2022 / 06.10

Že dolgo razpravljamo o RTV Slovenija, toda prave in res tehtne razprave, kako naj bo “naša”, obenem pa “od nikogar”, ni in ni.

"Resnici na ljubo so kraljičine slavnosti vedno priložnost za razmah gostinskih in turističnih storitev."

Resnici na ljubo pa so kraljičine slavnosti vedno priložnost za razmah gostinskih in turističnih storitev. Ob letošnjem, za nameček še prvem postkovidnem jubileju si obetajo še posebej velike prilive.

Kraljičina bližina

Kraljica je najmanj omadeževan lik med britanskimi javnimi osebnostmi. S svojo stoično držo in s korektnim, vedno uglajenim nastopom rešuje ugled družine in pogosto pa celotnega kraljestva. Zaradi nje Britanci tako vztrajajo pri pomembnosti lika monarha. Elizabeta resnici na ljubo v vsej svoji vladavini ni naredila večje napake. Predvsem pa ne take, za katero bi javnost izvedela.

Če se spomnim svojega osebnega stika s kraljico, ko je obiskala Slovenijo, moram priznati, da se mi je prikupila — četudi sem morala čakati, da ponudi roko in morebiti začne pogovor. Delovala je zainteresirano, uglajeno — skratka, kraljevsko.

Razpoloženje pred težko pričakovanim kraljičinim jubilejem pa kvarijo temni oblaki, ki se še vedno zgrinjajo nad predsednika vlade zaradi njegovih druženj med lockdownom. Zaradi očitnega laganja in zavajanja glede kršitev ukrepov je izgubil podporo na mnogih koncih. Johnson se trudi biti v kraljičini bližini, če je le mogoče, vendar mu podpora strmo pada.

22.000

Drugi pomembni letošnji jubilant — BBC, ki jeseni slavi stoletnico ustanovitve — se sooča z najtežjimi časi doslej. Nekoč sinonim za javni servis, javni interes postaja vedno pogostejša tarča napadov. Zelo resno govorijo o ukinitvi naročnine.
​Sama menim, da to ni opcija. V vsakem primeru pa je realno pričakovati klestenje proračuna in zamrznitev naročnine, pa tudi velika odpuščanja in ukinjanje produktov (storitev). Situacija je resna. V zadnjih 18 mesecih se je število zaposlenih na BBC zmanjšalo za tisoč dvesto, obeta pa se jih še več. To je celo za korporacijo z 22.000 zaposlenimi (2021) ogromno. 

Toda kljub kruti realnosti trga se Britanci zavedajo vrednosti svojega medijskega dragulja. BBC je poleg njihove kraljice najpomembnejša britanska blagovna znamka, zato se bodo borili za prihodnost korporacije. Jasno pa je, da ne bo dovolj, da BBC obstane, ampak da naredi premike, ki jo bodo postavili na pravo, prvo mesto v digitalnem svetu.

Žlahtnejši od drugih

Tudi v Sloveniji že dolgo razpravljamo o našem javnem servisu. Toda prave in res tehtne razprave, kako naj bo “naš”, obenem pa “od nikogar”, še nisem zasledila. O tem, kaj pomeni, da je RTV Slovenija “naša”, lahko razpravljamo iz različnih zornih kotov. Sama pa bi rada slišala odgovor, da je lahko “naša” samo tako, da se bo borila za javni interes in da bo hkrati namenjena vsem državljanom. Po mojem je to tisto, kar javni servis naredi javnega in žlahtnejšega od drugih.

NAROČI SE
#rtv #BBC #elizabeta
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke