Kulumne
#bešič loredan #zdravstvo
Ali to hočemo? Ne, hvala, Bešič Loredan!
Logo 25.01.2023 / 06.10

Zdravstveni sistem ni estonski računalniški program z lučkami in barvami. Zdravstveni sistem so ljudje. In odnosi med njimi.

Vse, kar je Bešič Loredan povedal o reformi zdravstvenega sistema, je bilo navdušenje nad estonskim modelom digitalizacije zdravstva.
Fotografija: Marko Crnkovič

Roko na srce: čeprav sta tako Bešič Loredan kot Golob javno razlagala, da je stanje v našem zdravstvu še dosti hujše, kot si sploh lahko mislimo (»tresla se je gora«), sta potem, ko bi morala javno razkriti vse grozote našega zdravstvenega sistema, povedala v glavnem … — nič (»rodila se je miš«). Povedala sta, da je ključni problem ZZZS (kar že vemo). Da sistem ni pregleden (kar že vemo). Da nujno potrebujemo reformo (kar že vemo). Človek je dobil občutek, da bodisi ne vesta, kaj govorita, ali da javno zavajata. Ali celo lažeta.

Tako prvo kot drugo in tretje je zoprno. Skrajno zoprno. In vliva nezaupanje. Ki se je potrdilo za upravičeno, ko smo izvedeli za rešitev: zdravstveni sistem bomo reorganizirali po estonskem modelu. Estonsko zdravstvo je v celoti digitalizirano, zato je pretok denarja pri vsakem bolniku povsem sledljiv.

NAROČI SE
#bešič loredan #zdravstvo
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke