Kulumne
Artefakti zahodnega kapitalizma: pokurjeni premog in pokradene dragocenosti
Logo 22.12.2022 / 06.10

Nemci (in neoliberalni sociologi) ne vidijo zveze med rekordnim kurjenjem premoga in popravo kolonialnih krivic iz preteklosti.

"Namesto da bi Zahod dosegal podnebne cilje, začne vračati v preteklosti ukradene muzejske artefakte. Jasno. To je manj boleče." — [

Ta teden sta me presunili dve dejstvi. Prvo je rekordna količina pokurjenega premoga v letu 2022. Drugo pa je povezano z vrnitvijo prvih dvajsetih umetnin, ki jih je Nemčija vrnila Nigeriji. Gre za predmete, ki so bili ukradeni v času kolonializma in doslej razstavljeni v nemških muzejih. To je samo prvi korak, ki kaže pripravljenost Nemčije za kritično presojo lastnih dejanj v zgodovini in za skrb za žrtve kolonializma. 

Sicer ne pričakujem več neke posebne inteligentnosti in razumevanja s strani politikov, toda izjemne in očitne neumnosti me vedno znova vržejo iz tira. Tako kot recimo tista izjava Angele Merkel iz časa prvega vala begunske krize, da Nemčija lahko sprejme tudi milijon beguncev — a pod pogojem, da sprejmejo nemški način življenja.

NAROČI SE
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke