Želim si, da Ivan Radan ne bi bil obsojen zaman

18.1.2016 / 15:22 Komentiraj
Morilska sla? OMB, slovenščina ni dobra niti za presumed innocence — pa da jo jebeš! Pravniki se res ne znajo izražati…
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes se je začelo sojenje nevrologu Ivanu Radanu, ki je obtožen evtanaziranja šestih terminalno bolnih pacientov. Kot je bilo pričakovati, se je slovenski dr. Death (Kevorkian) na predobravnavnem naroku izrekel kot “not guilty”.

Umreti s pomočjo je lahko seveda stvar debate — pa čeprav s pomočjo izvedenca ali še zlasti njega. A dokler je protizakonita, je normalno, da se je praktikant evtanazije znašel na sodišču.

Radanov primer je še tem bolj kontroverzen, če ne že potencialno kriminalen, ker je pacientom očitno pomagal umreti samoiniciativno, po lastni, domnevno strokovni odločitvi, ne pa na njihovo željo ali na željo svojcev.

Primer je še dodatno zakompliciral Radan s tem, da ni izkoristil pravice, da kot osumljenec/obtoženec ostane tiho — rekoč, da je hotel s svojimi dejanji samo provocirati in opozoriti na problematiko evtanazije. Pa da enemu od umirajočih ni v resnici vbrizgal ne vem česa smrtonosnega, ampak samo nastavil ampulo in cevko. Halo?

Cilj ne posvečuje sredstev

Evtanazija je problem, o katerem je vsekakor vredno debatirati. Ne enoznačno, seveda. Pogovarjati se treba tudi o legalizaciji. Seveda je pa vprašanje, ali smo za to dovolj zreli.

Sodeč po medijskem pokrivanju primera Radan ne. Boris Vezjak je na Fokuspokusu pred meseci opisal, kako brez podlage in zveze s takrat znanimi dejstvi in skoraj arbitrarno se je spreminjal odnos medijev do nesrečnega zdravnika.

Ker je upravičeno domnevati, da večinsko mnenje v Sloveniji evtanaziji ni naklonjeno, je tem bolj presenetljivo, da so komentatorji prvotno prikazovali Radana kot človeka s plemenitimi nagibi, kot tako rekoč pravičnika à la Erik Brecelj, ki se je poskušal boriti z mlini na veter UKC Ljubljana. Medijem je vse prav prišlo, da so vodili naprej to neverjetno gonjo proti vodstvu UKC — sicer svojega denarja vrednemu — in ministrici za zdravje.

V teh prizadevanjih jih je seveda smiselno podpreti, vendar pa cilj ne posvečuje sredstev.

Kaj se bomo med procesom naučili?

Če ne bo (ali če že ni) ravno prišlo do kakšne procesne napake, ni treba biti ravno jasnovidec za napoved, da bo doktor Radan obsojen. Toda želim si, da vsaj ne bi bil obsojen zaman.

Biti obsojen zaman bi pomenilo, da se iz kronike nenapovedane smrti z asistenco ne bi ničesar naučili — oz. da se o evtanaziji ne bi začeli niti pogovarjati.

Pravim, da sem glede tega skeptičen. Mogoče je to samo nekakšen wishful thinking.

Prvič, zdravstvo je v finančnem in organizacijskem razsulu, mnogi pa bi radi videli tudi strokovnega. To zadnje po mojem ni res, vsaj ne v tem smislu, da bi smeli upravičeno posploševati. Dohtarji so masovna žrtev populizma.

Drugič, družbena klima v Sloveniji — duh časa, če hočete — ni naklonjena zapletenim, občutljivim debatam. Še več! Trdim celo, da jih intelektualno nismo zmožni. Bojim se, da bi javno mnenje ob vsakem poskusu razmišljanja o evtanaziji neproduktivno podivjalo in zašlo v demagogijo. Takšni smo pač do zdravnikov. To je tak love/hate relationship.

In tretjič, postavite ljudem naslednji, obenem najpreprostejši in najzahtevnejši vprašanji: ali obstaja nekaj takega, čemur lahko rečemo svetost življenja? In če ja, ali ima ta svetost svoje meje?

Kakšne odgovore pričakujete?

Presumed innocence

Pa še nekaj:

Kaj pravite na to, da slovenski pravosodni sistem — da ne rečem direktno tožilci — interpretirajo ravnanje človeka, ki se je v praksi ukvarjal z ultimativnim eksistencialnim, filozofskim vprašanjem, kot “ubijanje iz morilske sle”?

Morilska sla? Hmm, OMB: slovenščina ni dobra niti za presumed innocence — pa da jo jebeš! Pa naj še kdo reče, da pravnike po krivem obtožujem, da se ne znajo izražati…

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE