Tekmovalna žirija je oropala Planico za svetovni rekord

21.3.2016 / 06:10 Komentiraj
Ali so Norvežani, ki so (so)financirali novi in posodobljeni center, obsodili Planico, da bo večno druga za Vikersundom?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Je Planica brez doseženega svetovnega rekorda tisto, kar smo si ves čas želeli? Za nas je to zagotovo razočaranje — najbrž pa ne za mednarodno žirijo, ki je z odločitvami o nižjih zaletiščih, kot bi si jih skakalci želeli, onemogočila vrnitev primata smučarskih poletov v Planico tudi na ravni novega svetovnega rekorda.

Štiridnevni festival poletov v Planici je končan. Slovenskega slavja se je skupaj udeležilo več kot 100.000 ljudi. Dobili so skoraj vse, kar so si želeli. Kljub temu pa je mnogim žal, da žirija ni bila pogumnejša pri izbiri višjih zaletišč, s katerimi bi omogočila pogoje za rekord.

Dosegla bi ga lahko tako Peter Prevc kot Robert Kranjec in še kdo. Tako pa ostaja svetovni rekorder Anders Fannemel z 251 metri in pol, ki ga je dosegel lani v Vikersundu — dan za tem, ko ga je prav tam postavil Peter Prevc z 250.

Je bil Bartolov padec alarm za žirijo?

Še dlje je prvi dan poletov v Planici poletel mladi Tilen Bartol. Pristal je pri 252 metrih, vendar je padel. Pri tem se na srečo ni poškodoval. “Vse je OK,” je rekel v izteku ter dodal, da se je znašel visoko in čutil, da leti daleč. “Videl sem ravnino in začel pristajati. Na žalost mi ni uspelo,” je dejal mladi letalec.

Celo 254 metrov pa je letel — tudi lani v Vikersundu — Rus Dimitrij Vasiljev, vendar je pri doskoku podrsal z roko.

Vse je kazalo, da bi ob ugodnih vremenskih razmerah, vrhunski formi in pravem navdihu najboljših letalcev svetovni rekord lahko padel.

Rekorder Planice je sicer od lani letošnji dobitnik velikega kristalnega globusa Peter Prevc z 248 metri in pol. Je (bil) kdo prepričan, da Prevc letos te daljave ne bi mogel izboljšati? Je bil 252-metrski polet Tilna Bartola s padcem psihološki alarm za žirijo, da je mislila ves čas predvsem na “varnost”?

Kdo ve. Vsakdo ve zase, kako se je sam pri sebi odločal. Toda zdi se, da se iz leta v leto pojavlja en in isti planiški prastrah pred svetovnim rekordom. Kaj bo, če bo kdo v Planici poletel čez 250 ali kaj šele 255 metrov? Kaj bo, če bo ravno Planica prevzela primat Vikersundu?

10 metrov premalo

Je letalnica v Planici dejansko za deset metrov premajhna? Zakaj letalci na nekaterih drugih skakalnicah zlahka dosežejo rekord, ne da bi tekmovalno žirijo spravili v zadrego?

Kaj pa če je največji sovražnik Planice nekdo, ki se javno sicer pretvarja, da jo ima rad, v resnici pa v njem prevladuje zavist, ker se zaveda njene moči in športnega pomena in celotne planiške zgodovine?

Da letos ni bilo svetovnega rekorda, je velik problem letošnje Planice, ker je vsem jasno, kdo bi ga lahko postavil. Zdi se, da odločujoče mednarodne faktorje to dejstvo zelo moti. Toda bistvo tekmovalnega športa ni v tem, da oviraš najboljše, ampak da jim daješ optimalne možnosti, da se izkažejo po svojih najboljših močeh, sposobnostih in v skoncentriranih briljantnih trenutkih fizičnega forme dosežejo ekstremne rezultate.

Čas je za povečanje letalnice

Mednarodna žirija je oropala Planico za svetovni rekord. Ne prvič in bojim se, da tudi ne zadnjič! Vikersund je na Norveškem  — in ve se, kdo je izdatno financiral izgradnjo novega in posodobljenega kompleksa Planice. Norvežani.

Čas je za povečanje letalnice ali pa za gradnjo nove! Letalnica brez svetovnega rekorda je kot juha brez popra in soli!

Jelko Gros pa naj se kot vodja tekmovanja malo zamisli, ali je Planica druga na svetu zato — in da mora druga ostati še naprej —, ker tako hočejo v nordijskih športih bolj razviti Norvežani, ekipni zmagovalci letošnje Planice.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v nedeljo, 20. marca, pod naslovom Planica spet brez rekorda. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE