SLO nogometni rasizem problem za BBC in Guardian, za domače medije ne

14.4.2016 / 06:10 2 komentarja
In že je stvar rešena, pometena pod preprogo. Rasizma pri nas ni. Včeraj smo nagnali zadnjega, ki nas je nanj opozoril.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slovenski novinarji so znova doživeli hladen tuš: ko tuji mediji prvi decidirano poročajo o domačem dogajanju, ki so ga naši uspeli prezreti, je težko zanikati profesionalno blamažo. In še kaj več.

Novica je iz športnega sveta, opazil pa jo je Pop TV v včerajšnjem osrednjem dnevniku. Verjetno prenapihnjeno je bila v njem celo prvi prispevek. Še prej je o tem poročal Kanal A. Drugih obravnav v medijih skoraj ni bilo.

Štorija: trener Olimpije Marko Nikolić je ozmerjal igralca Blessinga Elekeja in ga po prvoligaški tekmi proti Zavrču (1:1) označil z izrazom “črni idiot”.

Disciplinski sodnik Nogometne zveze je na podlagi 29. člena disciplinskega pravilnika NZS uvedel postopek proti trenerju Olimpije, vendar je Nikolić obdržal službo. Čisto dovolj, da so se na BBC ter v GuardianuTelegraphu in drugod odločili o tem pisati.

Mimogrede, o uspehih Petra Prevca niso. Kaj nam to pove?

Stupidno in pritlikavo

Odziv angleških medijev je bil izrazito drugačen od domačih. Najprej zato, ker je sploh bil. Čeprav se je Nikolić opravičil, češ, šlo je za čustveno reakcijo, so v kontekstu občutljivosti v boju proti rasizmu, ki je v nogometnem svetu problem, odigrali svojo družbeno vlogo na način, ki se za medije spodobi. Domači ne.

Da bi stvar bila še bolj neverjetna, se je odziv slovenskih medijev bolj vezal na poročanje angleških, češ, poglejte, omenjajo nas, poročajo o nas — kot da ne bi bil dovolj indikativen že sam naslov prispevka (BBC): “Šef ljubljanske Olimpije Marko Nikolić obdržal službo kljub rasistični žaljivki”. Stupidno in pritlikavo. 

Pa še Zahovič

Kako je mogoče, da rasizem domačih nogometnih delavcev v Sloveniji ni novica, v tujini pa je? Kako je mogoče, da domači novinarji z mirnostjo nevpletenih voajerjev spremljajo dogajanje v NK Maribor, kjer športni direktor Zlatko Zahovič izreka žaljivke na račun nogometaša Agima Ibraimija — pa niti ni bil kaznovan on, temveč so suspendirali nogometaša?

Naj spomnim, kaj je po Ibraimijevih izjavah storil Zahović: “Užalil je mojo preteklost, ponovno je užalil mojo mamo, užalil pa je tudi moj narod in mojo vero. To pa so že stvari, prek katerih ne morem in prek katerih po mojem mnenju ne bi smel nikoli nihče,” je dejal Ibraimi ob odhodu iz kluba in mesta.

V klubu so se izmotavali, da “vse zadeve rešujejo znotraj naših zidov, v krogu članov vijoličaste družine”. Ne, takšne zadeve se rešujejo v javnosti, to lahko recimo vprašajo Angleže. Še več! Upravni odbor vijoličastih je izjavil, da se je Ibraimi “odločil enostransko podati svojo plat zgodbe” in da “obstajata dve plati”.

Stvar je rešena, pometena pod preprogo — po principu: “Rasizma pri nas ni. Včeraj smo nagnali zadnjega, ki nas je nanj opozoril.”

Slovenija, odkod lepote tvoje?

Skratka, slovenska športna mentaliteta je obrnjena zrcalna podoba angleške: rasizem in žalitve na podlagi vere in narodnosti tam obsojajo, tukaj pa tolerirajo. Velikokrat z izdatno pomočjo anemičnih medijev, ki bi se lahko kdaj naučili kakšno lekcijo od tujih. Sploh pa takrat, ko so izzvani.

Namesto tega pa tuje informacije o našem domačem rasizmu obravnavajo in reciklirajo z lažnim, samozavest dvigajočim veseljem, kot kakšne priložnostne tujejezične turistične članke o lepotah Slovenije. “Ste videli, BBC nas omenja!”

Ja, res smo frajerji.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 12. aprila, pod naslovom Slovenski rasizem zanimiv za BBC in Guardian, ne pa za domače medije. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE