Kontracepcija in vprašanje ženske svobode

16.9.2016 / 06:10 9 komentarjev
Ko bom v menopavzi, bom fehtala pred lekarno in kupovala tablete. Božje odposlanke pa bodo molile za svetost življenja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

 • 1946: Na volitvah v skupščino LR Slovenije je izvoljenih okrog 8% žensk. 
 • 1950: Pravico do zdravstvene zaščite in pokojninskega zavarovanja dobijo tudi družinski člani.
 • 1955: Sava Kranj izdela genofragmo — prvo domače kontracepcijsko sredstvo.
 • 1960: Na recept postane prvič dosegljiva oralna kontracepcija, tableta.
 • 1974: Z Ustavo postane zagotovljena pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.
 • 1977: Uzakonjena je pravica do brezplačne umetne prekinitve nosečnosti.
 • 1985: Ustanovljena je Škucova sekcija Lilit, pozneje tudi druge ženske organizacije.
 • 1989: Uveden je SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja.
 • 1992: Ustanovljen je Urad za žensko politiko (ki danes ni več samostojen).
 • 1995: Ustanovljen je festival Mesto žensk.
 • 2004: S spremembo Ustave so omogočene ženske kvote.
 • 2015: V Državnem zboru je 35% žensk, v vladi pa polovica ministric. Imamo 196 županov in le 16 županj. Ženske v povprečju zaslužimo 89€ manj kot moški.

Majda Širca: Ženska2. del dokumentarnega filma, TVS 2016.

Moje telo, moje življenje, moja izbira, moja odgovornost

Lepo prosim, da si poslanci, poslanke, ministri, ministrice, no, vsi javni uslužbenci, predstavniki farmacevtskih družb in zastopniki “božjega načrta” preberejo počasi in pozorno. Večkrat.

Ogled obeh delov dokumentarnega filma priporočam seveda vsem. Slišali in videli boste, kako so ženske prišle do službe, kdaj in koliko manj so bile plačane od moški in kaj je moške nekoč motilo pri prvih kolesarkah.

Moški so merili užitek telesa, ženske so merile svobodo.

Skratka, danes lahko mirno rečemo: moje telo, moje življenje, moja izbira, moja odgovornost — to mi omogoča ustava.  Danes imam pravico do izbire.

Vem, hipotetično in zelo prilagojeno. Toda če hočem, se lahko odločim tudi za “božji načrt” glede nosečnosti, seksa, splava, menstruacije, menopavze… Ampak odločitev je moja. Moram imeti izbiro, prosto pot. Brez omejitev in doplačil.

Rušenje se začne po malem

Nimam otrok. Pa vendar se me je debata o doplačilu za kontracepcijske tablete zelo dotikala. Predvsem me je jezila.

Kontracepcija bo zdaj vendarle še vedno brezplačna. Pa vendar je vsaka priložnost za opozarjanje na nekoč pridobljene — in vse bolj krhke osnovne človekove pravice — dobrodošla. Nič ni več samoumevno. Mejniki osnovnih človekovih pravic so vsak dan bolj neopazni. Rušenje se ne začne z velikimi gestami. Ponavadi pridejo potihem, skozi stranska vrata, z minimalnim doplačilom, z rahlo spremembo kakšnega člena v eni od uredb.

Ali v obsežnem sporočilu za javnost ZZZS, kjer natančno razložijo in zapišejo tudi: 

“Zavarovanke bodo na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega [poudarek J.J.F.] kontracepcijskega sredstva brez doplačila. V posamezno terapevtsko skupino zdravil se namreč vključijo vse farmacevtske oblike, ki nimajo pomembnih razlik v klinični učinkovitosti in varnosti. Če pa je v terapevtski skupini zdravilo, ki ima zaradi farmacevtske oblike, načina uporabe ali kliničnih lastnosti v smislu učinkovitosti in varnosti prednost za zavarovano osebo, se mu določi dodana vrednost, izražena v odstotku cene primerljivega odmerka (v tem primeru bo doplačilo manjše ali pa ga sploh ne bo).”

Božji planerji

Posebna previdnost pri varovanju osnovnih pravic žensk pa seveda velja v državi, kjer je padel referendum o oploditvah samskih žensk. Proti je bilo 410.856 volivcev. Glasovalo je vsega skupaj 567.878 volivcev. Pri dobrem milijonu in pol prebivalstva z volilno pravico.

Petnajst let nazaj so se neuki, prestrašeni in (samo)ogroženi državljani in državljanke odločili, da imajo samske ženske pravico manj. Manjšina je odločila. Uradno. Po zakonu.

Vlogo manjšine državljanov in državljank pa zdaj vse bolj prevzema varčevanje. Korporacije. Javni servis. “Božji planerji” pa so (še) vedno zraven z nekim alternativnim predlogom, programom, zapovedjo.

Po tej logiki se mi potemtakem lahko zgodi, da bodo na meni ustrezen način določili, da bom morala za nadstandard — ki to seveda ni —, plačevati hormonske tablete, ko bom v menopavzi. Staknili bodo glave in ugotovili, da bom nekaj tako naravnega kot je potenje, spremembe razpoloženja, apetit, nespečnost pa ja preživela brez pomagal. Da bom seveda doplačala nekaj malega, če bom hotela nove tablete. Ker tiste, ki sem jih jemala, ne zaležejo. Boljše, ki presegajo “zame ustrezen način”, bom pač doplačala.

Brez veze. Absurdno. Pretirano.

Če bi svoje dosegli, bi se domine hitro začele podirati in bi malo po malo dodajali doplačila za marsikaj.

Kapital bi me ob podpori “božjega načrta” dal v kategorijo žensk brez keša, brez otrok, ljubiteljic burkinijev in nudistov, sovražnic kičastih kopalk, samskih in kadilk, ki projektno/občasno delajo in grešijo. Naj se bori s svojimi razpoloženji, se ponoči koplje v lastnem švicu, naj živi svoje življenje. Ampak tega, po našem neustreznega načina življenja ne bomo podpirali.

No, načeloma bomo, ampak… In bodo dodali neko malo klavzulo, kaj njim ustreza. V drobnem tisku.

Potem bom skupaj s plodnimi ženskami fehtarila pred lekarno in izkupiček porabila za doplačilo tablet. Družbo nam bodo delale božje odposlanke, ki bodo molile za svetost življenja. Za naraven način življenja. Varovali pa nas bojo možje v modrem in nov vodni top.

Zveni malo brez veze. Absurdno. Pretirano. Na trhlih tleh. Ob neumnostih, ki smo jim vsak dan priča, se to lahko še prehitro zgodi. V sozvočju z naraščajočo konzervativnostjo in varčevanjem še tem prej.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE