Chloé vas ima poln kufer

25.9.2016 / 06:08 26 komentarjev
Minilo je leto od prve kolumne. Mission accomplished, cilj pa še ne. Upam, da si še kdaj pišemo. Mi je bilo v veselje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Številni odzivi na mojo prejšnjo kolumno so pokazali, da  polovica bralcev ni prebrala teksta do konca. Tam je bil namreč naveden vir podatkov: Statistični urad Republike Slovenije.

Javno dostopne podatke sem našla na njihovem spletnem portalu SI-STAT (25 let samostojnosti Slovenije) in jih brez poseganja vanje v poljubnem vrstnem redu razvrstila v točke. 

Obtožili so me celo plagiatorstva. Kopirala naj bi od Siola. Več ljudi je na FB podprlo zahtevo za umik kolumne s Fokuspokusa.

Čeprav so 96% mojega zapisa čista dejstva, do katerih je prišel SURS, je večina komentatorjev prepričana, da so podatki netočni, celo izmišljeni. Da so sodelavci SI-STAT podatke prirejali, narobe izračunali, pretvarjali valute itd.

Nekoč smo živeli bolje?

To je prva napisala celo nekdanja novinarka Nina Krajčinović – ki seveda ni ta Nina iz kolumne —, za katero bi zaradi njenega drugačnega političnega prepričanja in izkušenosti v novinarstvu pričakovala bolj tehtno nasprotovanje naslovu Odkod to prepričanje, da smo v socializmu živeli bolje?

Moda bi res bil boljši naslov Nekoč smo živeli bolje.

[Opomba: Izvirni naslov teksta se je glasil Je res tako slabo? in je bil spremenjen v uredništvu, op. ur.]

Večkrat so mi očitali leto 1991. Najhitreje sem našla podatke za to leto, zato sem izpostavila šest minut. To ne spremeni dejstva, da bi leta 1991 živeli enako kakovostno, pa če bi bili še naprej v socializmu ali ne. Zato se mi zdi za primerjavo tudi relevanten. Prepričana sem, da nisem edina.

Brez stvarne podlage

Komentatorji so večkrat brez stvarne podlage zapisali, da podatki ne držijo. V več kot 50 komentarjih pa niso niti enkrat dokazali, da kak podatek ne drži. In niti enkrat v več kot 50 komentarjih niso navedli uradnega ali vsaj približno relevantnega podatka — ki bi ga potrdil vsaj še nekdo, ki ni njihov brat ali od prjatlce mama —, kako smo živeli pred letom 1991. 

Na SI-STAT so objavljeni tudi nekateri starejši statistični podatki, vendar sem se omejila na zadnjih 25 let.

Včasih je splet vse, kar imamo. Žalostno, ne?

Minilo je leto od prve kolumne. Mission accomplished, cilj pa še ne. Upam, da si še kdaj pišemo. Mi je bilo v veselje.


Urednikova opomba: She’ll be back.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE