Primer Bavčar/Klemenčič in floskula o neodvisnem sodstvu

4.10.2016 / 06:10 1 komentar
Nedopustno, da pravosodni minister noče sodelovati v igri oblasti! Nekooperativnega ministra je treba odstraniti. Takoj!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Klemenčičeva izjava v zvezi z Bavčarjevim izogibanjem zaporu — da bodo “padale glave”, če bo zadeva zastarala — je simptomatična. Gre za razmerje med sodstvom in politiko v postsocialistični Sloveniji.

Ministru za pravosodje očitajo, da zagovarja vmešavanje politike v neodvisno sodstvo. Kar da ni sprejemljivo, ker mora biti sodstvo v pravni državi zahodnega tipa neodvisno.

To je samo ideal. Ki seveda ni realiziran v nobeni zahodni pravni državi. Gre za prikrivanje dejanske, personalne in še kakšne povezanosti sodstva s politiko. Gre za prikrivanje dejstva, da so vse elite v vseh zahodnih demokracijah v vseh vejah oblasti povezane v to, kar je C. Wright Mills imenoval elita oblasti. 

Da v zahodnih demokracijah vladajo oblastne klike, ni v skladu z ideološko sliko zahodnih demokracij, kjer načeloma vladajo izvoljeni zastopniki ljudstva. Zato je treba dejansko stanje prikrivati z ideološkimi floskulami.

Ena od teh je floskula o neodvisnem sodstvu.

Kaj je tu v resnici perverzno

To ne pomeni, da sama nisem za od politike neodvisno sodstvo. Sem. A se zavedam, da je govorjenje o neodvisnosti v politični realnosti samo pobožna želja. To je moj način, kako se ne ujeti v ideološko zanko, ki jo politiki v zahodnih demokracijah nastavljajo tistim, ki jim vladajo. V Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in drugod. Seveda tudi v Sloveniji.

Komentatorji ugotavljajo, da je Klemenčičeva izjava za demokratične družbe vsaj nenavadna, če ne celo perverzna. Pa ni. Perverzno je to, da ni nihče problematiziral dejanske povezanosti pravne veje oblasti v Sloveniji s politiko in političnimi strankami vseh vrst in barv. Perverzno je to, da v Sloveniji mirno prenašamo povezanost vseh vej oblasti v vsakdanjem življenju že leta in leta.

Toda ko nekdo pove, da bo v primeru, če bo zadeva Bavčar zastarala, poskrbel, da bodo letele glave, nastane zaradi tega vik in krik. Zaradi tega, ne zaradi vsakdanjih praks, ki omogočajo, da v postsocialistični Sloveniji zastarajo zadeve, ki bi jih morali pripeljati do konca, če bi hoteli postaviti vsaj temelje zahodne pravne države. Trgovina z orožjem je tak primer.

Pravosodnemu ministru je zavrelo

Klemenčič ni problematiziral nič drugega kot te vsakdanje prakse — in treba jih je problematizirati. Nujno. Še posebej, če je obtoženec domnevno tako bolan, da ne more v zapor, hkrati pa lahko mirno in javno vsem na očeh igra košarko. 

Tudi za Bavčarjevimi praksami je povezanost pravne, politične in drugih vej oblasti. Takšna povezanost, da je Bavčar lahko popolnoma prepričan, da ne bo nikoli šel v zapor. In simptomatično je, da o tem ne govori skoraj nihče. Da ob tem nihče ne zganja vika in krika. Ki pa nastane takoj, ko nekdo poskuša spraviti v zapor nekoga, ki je član te elite.

Bavčarjev primer v novejši slovenski zgodovini ni edini. Je pa edini, v katerem je pravosodnemu ministru zavrelo. In v katerem se je ta minister začel obnašati kot nekdo, ki ne namerava spoštovati neformalnih osebnih povezav med pripadniki elite.

Gre za povezave, ki povsod — ne samo v Sloveniji — zagotavljajo, da se članom te elite, ko naredijo kaj nedopustnega, ne zgodi nič. Največ, kar se jim lahko zgodi, je to, da gredo z mastno odpravnino in pokojnino v penzijo. Predpostavljam, da Bavčar, ki zelo dobro pozna prakse zahodnih demokracij, zase pričakuje nekaj podobnega.

Nekooperativnost

In potem se pojavi pravosodni minister, ki hoče biti outsider, in pove, da bodo letele glave, če bo ta zadeva zastarala — na čemer Bavčar dela po zgledu J.J..

Nedopustno! Nedopustno, da pravosodni minister noče sodelovati v igri elite oblasti! Še posebej, ker je sam položaj pravosodnega ministra po definiciji del te elite. Takšnega nekooperativnega ministra je treba odstraniti. Takoj! Zato udarite po njem! Z vso silo! Še tem bolj, ker z udrihanjem po pravosodnem ministru dejansko preusmerjamo pozornost proč od tistega, po čemer bi bilo treba v resnici udrihati: namreč po tem, da Bavčarju članstvo v eliti oblasti zagotavlja nedotakljivost. 

Treba se je torej postaviti na stran Klemenčiča.

Seveda ostaja odprto vprašanje, zakaj mora Klemenčič groziti z uporabo istih praks, ki jih za zagotavljanje lastne nedotakljivosti uporablja slovenska elita oblasti.

Odgovorov je več.

Prvič zato, ker je temeljna socialna praksa v Sloveniji v vseh sferah domačijskost. Drugič zato, ker je to edina socialna praksa, ki deluje. Kar J.J. in Bavčar jasno dokazujeta. Tretjič zato, ker je ločitev sodstva od politike samo ideološka floskula, ki jo elita oblasti uporablja za to, da se njenim predstavnikom ne zgodi nič. In četrtič zato, ker je treba sovražnika pokončati z njegovim lastnim orožjem.

Drugo, kot vemo, ne deluje.

In sovražnik tokrat definitivno ni Klemenčič.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE