Zakaj me bolj zanima, kdo bo ameriški predsednik kot pa slovenski?

23.10.2016 / 06:10 Komentiraj
Hillary bo predsednica. Če se motim, vabim vse ženske v Sloveniji, ki bi volile zanjo, če bi lahko, k meni domov na čaj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po vsem, kar smo videli in slišali v zvezi z ameriško predvolilno kampanjo, še posebej po TV soočenjih med Hillary in Donaldom, lahko mirno zapišem, da bo imela Madonna veliko dela. Te dni je namreč izjavila, da bo vse moške, ki bodo volili za Hillary Clinton, ob njeni zmagi za nagrado oralno zadovoljila.

Samo pomislite, kako daleč seže ameriška ljubezen do predsedniškega kandidata, ki ga podpiraš! Ljubitelji Madonne, poslovite se od njene glasbe. Odslej se bo ukvarjala samo še s seksom. Za glasbeno ustvarjalnost, kaj šele kakšno svetovno turnejo do konca življenja ne bo imela časa, če bo hotela izpolniti obljubo ameriškim fantom.

ZDA ne bodo dobile predsednika

Tekme za najmanj štiriletno gostovanje v Beli hiši sicer še ni konec. Kolikor nam je doslej uspelo spoznati najbogatejšega slovenskega zeta, bo ta že poskrbel, da se bo o volitvah in njegovi kandidaturi še veliko govorilo tudi po 8. novembru.

Toda volilnega poraza, ki se mu napoveduje, zagotovo ne more več spremeniti v zmago. Ne verjamem namreč, da bi njegovi strategi toliko tvegali, da bi v preostalih 16 dneh do volitev načrtovali preobrat in udarili po Hillary z vsemi topovi. Municijo bi morda še našli, vendar je top očitno manjšega kalibra, kot se je tu in tam prej zdelo.

Napovedujem torej, da bodo ZDA na teh volitvah dobile prvo žensko predsednico. Če se bom uštela, vabim vse ženske v Sloveniji, ki bi volile za Hillary, če bi lahko, k meni domov na čaj.

Sicer pa sem predvolilno kampanjo v ZDA spremljala z mešanimi občutki. Sprva sem bila precej mirna v svojem prepričanju, da se republikancem Donald Trump ne more zgoditi. Tega vendar ne morejo! Saj niso za luno! Sledilo je ogorčenje nad njegovo uspešno kandidaturo! Ali so res pred celim svetom pripravljeni priznati, da so tako t(r)umpasti?

Glede na ne veliko razliko v podpori kandidatoma sem bila dolgo zaskrbljena in jezna. Zdaj sem spet mirnejša. Stvari vendarle gredo v smer predvidljivega.

Glede na ne veliko razliko v podpori Hillary Clinton in Donaldu Trumpu sem bila dolgo zaskrbljena in jezna. Zdaj sem spet mirnejša. Stvari vendarle gredo v smer predvidljivega.​

Predsedniške volitve v Sloveniji

Predsedniške volitve bodo prihodnje leto tudi v Sloveniji. Analitiki že ugibajo, kdo bo poleg sedanjega predsednika Pahorja še vstopil v tekmo. Ogrevanje se je že začelo.

Kot možna kandidata omenjajo predsednika državnega zbora dr. Milana Brgleza, pa nekdanjo evropsko poslanko dr. Romano Jordan. Morda je Jordanova prav zato spomladi izstopila iz izvršnega odbora SDS. Zagotovo se bo našlo še kar nekaj kandidatov, da bo tekmovanje vsaj malo zanimivo. Ker ta hip se zdi, da bo tekma zgolj formalnost.

Usain Bolt slovenskih predsedniških volitev 2017 je znan. To je nedvomno Borut Pahor. Čeprav mu lahko očitamo vrsto spodrsljajev tako v sedanjem predsedniškem kot prejšnjem premierskem mandatu — kar bi njegovi nasprotniki na ameriških volitvah znali dodobra izkoristiti —, ga imajo Slovenci radi. On je v resnici ljudski človek. Raztegljiv je skozi vse družbene sloje, od delavke za strojem, ki dela nogavice, ali smetarja in kmeta, pa do animatorja za otroke in državnika z metuljčkom. Sprejemljiv je za vse slovenske regije in generacije, tudi v političnem smislu.

Predsednikova igra

Njegova kampanja je jasna. Prepričana sem, da bo nadaljeval s konceptom, ki ga je že enkrat pripeljal na ta položaj. Še najbolj me zanima, katerih poklicev in dejavnosti se bo lotil tokrat. Katere talente nam bo pokazal. Tudi v tem bo edinstven in neponovljiv.

Če bosta Milan Brglez in Romana Jordan res kandidirala, si nobeden od njiju ne bo mogel privoščiti — značajsko gledano —, da bi vozil traktor, molzel krave, sekal drevesa ali pobiral smeti. Bilo bi preveč očitno, da igrata in da je to samo kampanja. Igrá seveda tudi Pahor, vendar je njegov talent resničen. Zanj to ni igra za predsedniški položaj. To je njegova, predsednikova igra.

Ne rečem, da ne bo zanimivo spremljati slovenskih volitev, kakršne nam pač ponujata in omogočata volilni ciklus in Ustava. Mene to vedno pritegne z več zornih kotov. Konceptualno, komunikacijsko, marketinško.

Se pa vendarle sprašujem, zakaj me ameriške volitve bolj čustveno pritegnejo kot domače. Zakaj sem ogorčena, če pomislim, da bi predsednik ZDA lahko postal Donald Trump? Zakaj sem navijala za Obamo in Clintona? Zakaj nisem nikoli vzljubila nobenega od Bushev? Zakaj mi je veliko manj mar, kdo bo moj predsednik?

Ne gre samo za to, da sta ameriška in slovenska predsedniška funkcija neprimerljivi. Naš predsednik je skorajda navaden častni funkcionar, ameriški pa je ključni človek, ki poganja izvršilno oblast.

Nekaj drugega še mora biti razlog za otopelost ob domači politični sceni.

Brez seksa. Samo malo srca.

Dokler ob domačih političnih tekmah ne bomo bentili, tolkli po mizah od besa ali navdušenja, dokler jih bomo otopelo opazovali od strani, češ, saj nimamo nobenih možnosti, da bi nekako vplivali na spremembe, bodo volitve šle mimo nas.

V resnici pa je tako, da bomo morali mi sami uveljaviti prve spremembe. Ti, jaz, mi vsi. Dokler bomo predsedniškim in drugim kandidatom dajali samo svoj glas, ne pa tudi košček svojega srca — do seksa je seveda še daleč —, bo politika živela eno življenje, mi pa drugo.

Politikom očitno nismo pripravljeni dati svojega srca, zato ob vseh njihovih napakah, zavoženih projektih, spletkah in zakulisnih političnih igrah ostajamo odmaknjeni, neangažirani, brez čustev in — tiho. Preveč tiho!


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 23. oktobra, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Nič seksa – vsaj košček srca. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE