Nesrečna CETA: Če si vaš otrok zlomi nogo, so učinki samo ekonomski?

25.10.2016 / 06:08 7 komentarjev
Minimalne ekonomske posledice? Mogoče. Predvsem gre za psihološko pripravo na ekonomsko, politično, socialno razdejanje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tokrat ne bom pisala o tem, kako CETA — kot vsak prostotrgovinski sporazum, ki da vodijo interesi kapitala —, dejansko zmanjšuje moč nacionalnih držav v prid multinacionalkam.

Tudi ne bom pisala o drugih problematičnih dimenzijah, ki jih sporazumi vnašajo v mednarodni globalni kapitalizem. In zaradi katerih sem proti njim. Tudi proti CETA. O tem so že veliko pisali drugi.

In resnici na ljubo, to ni bilo tisto, kar me je v zadnjem tednu okrog tega motilo. Motilo me je nekaj drugega. Slovenski komentarji.

Ko so namreč nadobudne slovenske možganske truste povprašali, kakšne učinke bi za Slovenijo imela CETA, so bili odgovori enoznačni: minimalne, skorajda nikakršne, češ, Kanada je za Slovenijo nepomemben gospodarski partner.

Nisem mogla verjeti. Pa ne tega, da bi bili ekonomski učinki zanemarljivi. Ampak tega, da so vsi govorili samo o ekonomskih učinkih. Kot da CETA razen ekonomskih nima nobenih drugih učinkov. In kot da ravno ti niso bistveni še posebej za Slovenijo.

Slaboumni avtomati

Nihče ni o tem govoril. Vsi so ponavljali samo to, da bodo učinki zanemarljivi. Kot slaboumni avtomati. Ki očitno nimajo pameti. Ali pa jo imajo. In je ne znajo uporabljati.

Problem je namreč v tem, da CETA nima samo ekonomskih učinkov. Kot nobena druga stvar. Če vas boli zob, ima to za vas samo ekonomske učinke? Če se vam pokvari avto, so učinki tega dejstva samo ekonomski? Če si vaš otrok zlomi nogo, gre tudi samo za ekonomske učinke?

Lahko prosim uporabljate svojo pamet? Vsaj toliko, da bi ugotovili, da nobena, ampak res nobena reč nima samo ekonomskih učinkov? Bi šlo? Ali je poneumljenje Slovencev in Slovenk v zadnjih 25 letih doseglo stopnjo, da je že to preveč?

Tako kot vse, ampak res vse stvari na tem svetu ima tudi CETA celo vrsto učinkov. Izpostavljati samo ekonomske učinke pomeni, da se deklariraš za bebca. Za Slovenijo pa taki komentarji pomenijo, da državo deklariraš za državo bebcev. Ki nič ne razumejo. Ki jim lahko prodaš karkoli. Ker bodo videli samo ekonomske vidike. Ne pa tudi drugih, bolj bistvenih.

Zato jim lahko, če so ekonomski učinki majhni ali jih skoraj ni, podtaknemo karkoli. Tudi reči, ki imajo za njih pomembne socialne, psihološke in moralne učinke. Sploh ne bodo opazili. Ker če ni ekonomskih učinkov, drugih učinkov za Slovence sploh ni.

To bo nepopravljivo in ireverzibilno. Korporacije bodo v tem krasnem novem svetu lahko udejanjale svoje uničujoče interese brez omejitev in posegov nacionalnih držav. Nacionalne države so danes še edini akterji, ki preprečujejo popolni neoliberalni teror korporacijskega kapitala. Potem teh preprek ne bo več. — [Screenshot: Evropska komisija/Fokuspokus.]

Mentalna past

Nekoč so si ameriški politiki dopisovali, da je škoda, da nimajo več takih (neumnih) prijateljev, kot je Slovenija. Danes si to dopisujejo multinacionalke. Sem prepričana.

Če torej želimo realistično oceniti učinke Comprehensive Economic and Trade Agreementa za Slovenijo, je treba pogledati čez ekonomske in ekonomistične planke.

Družba ni samo ekonomija. Nikoli bila. Nikoli ne bo. Tudi slovenska družba ne.

Če na CETA pogledamo iz teh širših perspektiv, bo neumni podpis pod njo za Slovenijo bistveno bolj pomemben kot se zdi. CETA je namreč za Slovence in Slovenke mentalna past. Mentalna past, v katero so se ujeli, ker so kot fijakerski konji gledali le v eno smer — v smer ekonomskih učinkov.

Ravno zato, ker CETA za Slovenijo ne bo imela zaznavnih negativnih učinkov, bo namreč imela za korporacije in kapitalske centre izjemno pomemben formativen psihološki učinek: Slovence in Slovenke bo prepričala, da mednarodni trgovinski sporazumi niso nič slabega ali nevarnega in da vsi tisti, ki smo proti njim, v resnici vidimo nekaj, česar sploh ni.

Pozitivne razlage tega sporazuma so psihološko tlakovanje poti do slovenskega soglasja za druge mednarodne trgovinske sporazume, ki pa bodo imeli za Slovenijo bistveno bolj pomembne in tudi bolj negativne učinke kot CETA.

Slovenci pa razlike, ko bo šlo za njihovo sprejemanje, ne bodo videli. Ker niso prav posebej bistroumni, ko gre za razumevanje prihodnjih učinkov. Kar je pokazal že vstop v EU. In vstop v NATO. In naše sodelovanje v imperialističnih podvigih zavezništva. Itd. Ko bo CETA enkrat podpisana, bodo Slovenci pripravljeni tudi na podpis drugih sporazumov.

Tega si ne želim. In vi tudi ne.

In tu smo zdaj pri socialnih učinkih. Ko bo Slovenija poleg tega podpisala še druge sporazume, bo dokončno potonila v pozicijo kolonije. Oziroma neoneokolonije.

Od tu pa poti nazaj zelo verjetno več ne bo. Posledica tega razdejanja — ekonomskega, političnega, socialnega in moralnega — bo namreč to, da bo nacionalna država kot akter na ekonomski, politični, socialni in moralni sceni izginila. Edini preostali akterji bodo korporacije.

To bo nepopravljivo in ireverzibilno. Korporacije bodo v tem krasnem novem svetu lahko udejanjale svoje uničujoče interese brez omejitev in posegov nacionalnih držav. Nacionalne države so danes še edini akterji, ki preprečujejo popolni neoliberalni teror korporacijskega kapitala. Potem teh preprek ne bo več. Kar bo zavladalo, bo divji neoliberalizem. V globalnih razsežnostih. Brez ovir in preprek.

Tega si ne želim videti. In verjemite mi, da tudi vi ne. Čeprav morda naivno podpirate prostotrgovinske sporazume.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE