Veseli december še 2. januarja? Ostanimo kar doma, ker nam gre tako dobro!

4.12.2016 / 06:10 3 komentarji
Denar odteka neznano kam. Ne vemo, kakšna je naša strategija, kaj bi radi, kakšna je naša vizija, kam v resnici gremo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slovenska vlada je iztirila. Dokazov je veliko. Politično nespretna kot je, ji ni uspelo zapreti zgodbe z zahtevami zdravnikov po spoštovanju normativov — kar v prevodu pomeni višje plače.

Prav nasprotno! Tesoče veselo rokovanje ministrice Milojke Kolar Celarc in predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina ob podpisu stavkovnega dogovora je odprlo drugi del bolečine, ki je tiho in potuhnjeno, v kroničnem stanju čakala, da ponovno izbruhe. Štrukljevi sindikati javnega sektorja so samo čakali, kako se bo razpletla zdravniška zgodba, da bodo lahko pred zaključkom plačnih pogajanj dobili na pladnju nov argument.

Ne bo jim treba reciklirati lastnih, že prej na mizo položenih ali si izmišljati nove. Vlada sama jim je ponudila najmočnejši argument: podprla je razslojevanje družbe in priznala, da vsi javni uslužbenci niso enaki javni uslužbenci.

Za državo, kjer je štrleti iz povprečja še vedno greh, je to seveda nedopustno. Nezrela in nepripravljena je odprla Pandorino skrinjico.

Na pogrebu moje stare tete

In potem ta ista vlada udari z idejo, da bi 2. januar ponovno uvedli kot dela prost dan. To mi gre prav toliko v kontekst aktualnih političnih dogajanj, kot če bi nekdo na pogrebu moje stare tete mimogrede navrgel, da imajo konec tedna trgovci dodatni 25-% popust. Ker je moja teta pač rada nakupovala.

Res nerazumno, zblojeno vodenje države!

Velik del državljanov bi bil pripravljen delati še kak dan več, če bi se nam to v resnici kje poznalo. Delali bi, če bi država z ustvarjenimi davki in obveznostmi tistega delovnega dne ravnala tako, da bi od tega res nekaj imeli. Tako pa bo ta denar poniknil v zasebnih žepih dobaviteljev in posrednikov medicinske opreme, v žepih svetovalcev projekta 2TDK, v TEŠ, na DARS. Tako kot se že izgublja v SOD in v DUTB in celo v kulturnih projektih.

Priznam, pred leti mi ni bilo prav, da so nam novoletne praznike skrajšali za en dan. Toda danes sem proti, da si jih ponovno podaljšujemo. Še posebej pa sem proti, če ta predlog pride v okoliščinah, ki jih je za plasiranje te ideje uporabila država tokrat. Deplasirano in nizkotno populistično. Podlo in zavajajoče. Češ, stanje v državi je že toliko boljše, da si to lahko privoščimo. Res iztirjeno.

Priznam, pred leti mi ni bilo prav, da so nam novoletne praznike skrajšali za en dan. Toda danes sem proti, da si jih ponovno podaljšujemo. Še posebej pa sem proti, če ta predlog pride v okoliščinah, ki jih je za plasiranje te ideje uporabila država tokrat. Deplasirano in nizkotno. Podlo in zavajajoče. — [Screenshot: Fokuspokus.]

Poplave, inovacije, talenti, oskrbe…

Tisti dan ustvarjeno vrednost bi lahko recimo namenili urejanju naših voda za preprečevanje poplav. Država temu nameni 3 milijone na leto, morala pa bi jih vsaj 25, da bi preprečila najhujše. Koliko stroškov in nesrečnih družin ali celo tragedij bi nam bilo prihranjeno, če ne bi bilo poplav. Rednih poplav, ki jih celo lahko predvidimo.

Ampak ne. Po mnenju vlade je bolje, da 2. januarja ne delamo.

Koliko socialnih stisk bi lahko omilili, če bi ta dan ustvarjeni denar pametno namenili za šolanje nadarjenih otrok ali za projekt spodbujanja inovacij, podjetništva, zagotavljanja sistemske oskrbe za starejše, ki ne morejo v domove. Celo za kakšno novo mizo in stol na policijskih postajah bi morda ostalo.

Kam s tistimi 35 milijoni, ki jih baje ustvarimo 2. januarja, je zgodba za vsaj 1000 strani.

Ampak ne. Po mnenju vlade je bolje, da 2. januarja ne delamo. Ker nam gre bolje.

Kdo je v resnici ta država?

In kar je najbolj absurdno, tisti dan ustvarjeno vrednost bi lahko namenili za ureditev razmer, ki si jih je vlada odprla z nedorečenimi in do konca nerodnimi pogovori s sindikati. Za krajše čakalne vrste, za boljši javni servis, za odpravljanje nedopustnih birokratskih ovir, za odpravo pretirane regulacije in podobnega. Da bo nam, državljanom, ki smo v resnici ta država, bolje.

Ker 2. januarja očitno ne bomo delali, lahko živimo v prepričanju, da je sporočilo vlade pošteno in resnično. Da nam gre že tako dobro, da nam ni treba delati. Kar samo potrjuje iztirjenost te vlade.

Še vedno nam gre slabše, kot pred krizo. Brez izvoznikov bi se našemu BDP in s tem tudi nam kaj slabo pisalo. Imamo skoraj za milijardo obveznosti na leto iz naslova obresti za dolgove. Javni sektor živi bolje od tistih, ki ustvarjajo večino dodane vrednosti. Vlada še vedno politično lomasti po neprivatiziranih podjetjih. Denar odteka neznano kam. Ne vemo, kakšna je naša strategija, kaj bi radi, kakšna je naša vizija, kam v resnici gremo.

Toda življenje v Sloveniji je očitno tako dobro, da lahko 2. januarja ostanemo doma in v miru razmišljamo, kako zakrpati težave in kam bi bilo smiselno najprej naložiti sicer neustvarjene milijone.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 3. decembra, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom En prazničen dan – za navidezni mir. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE