Miselni, medijski model desne alter scene po zgledu Breitbarta, Nove24TV.si

7.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Vzemi nesprejemljiv, a minoren fenomen. Primi boga za jajca. Daj si avtomatsko prav. Izenači vire informacij. Ker jezen.
NAROČI SE PRIJAVI SE

No, vidite, tako to gre. Še v nedeljo so se desničarji po Požarjevi zaslugi zgražali nad mojo pripombo, da je Breitbart “dizgasting” portal, ki bi ga “za lažje razumevanje funkcionalno nepismenih Slovencev [lahko] označili kot mešanico senzacionalistično stupidnega, protivladnega, protimurgelskega šuntanja Nove24TV.si […]”.

Toda že včeraj je osrednje startup glasilo in avtoreferencialna medijska referenca slovenske desnice, ustanovljena by Janša/SDS konzorcij za irigacijo slovenske medijske puščave — če tako rekoč citiram Mira Petka —, to primerjavo samo še dodatno potrdila.

Prav po Breitbartu je Nova24TV.si namreč povzela moralno indigniran tekst o facebookarsko zanemarljivem tekstu neke militantne, sicer totalno iks-ipsilon Afro-Američanke, ki pizdi čez krščanstvo zaradi kao rasistično komercializirane podobe Jezusa kot belca z modrimi očmi.

WTF?

Zanemarljiv je tudi tekst, ob katerega se obregujem. Lotevam se ga samo zato, da razložim medijski miselni model razmišljanja desne alter scene.

Teza in teža

Breitbart in Nova24TV.si se obesijo na minoren socialni in/ali politični fenomen, ki je sam po sebi, tako rekoč brez razmišljanja nesprejemljiv. To dá tezi težo. Medij ima že vnaprej prav. Razen ku-klux-klanovcev in podobnih se nihče ne bo šel kregat, da je rasizem sprejemljiv. To celo za Breitbart ni sprejemljivo.

Ne smemo pa si zatiskat oči, kajneda. Sploh pa ne pred črnim rasizmom.

Črni rasizem je načeloma enako nevzdržen kot beli, vendar je v ZDA v primerjavi z belim minoren. Črni rasizem je neprimerljivo manjši družbeni problem kot beli rasizem. Beli rasizem je morda še vedno mainstream, toda črni rasizem je neglede na to marginalnost, ekstremistični fringe, far-out alter.

Ampak Breitbart se loti tega problema, kot da je bela rasa (s Hispanosi in Asian-Američani vred) v ZDA ogrožena. Nakar se problema loti še Nova24TV.si, kot da je to problem, ki bi ga v Sloveniji morali razumet in nesebično empatizirat z belimi brati v Ameriki, da ne bomo kmalu še mi sami na vrsti.

Fakt je, da v Sloveniji ni črncev, ki bi pozivali, da je nas belo bando treba pobit. Imamo pa zato begunce, ki terjajo od nas človečnost in celo zahtevajo svoje pravice.

Breitbart in Nova24TV.si se v nadaljevanju obesijo na nekredibilen, nepomemben vir s socialnega omrežja in iz tega naredijo zaskrbljujočo zgodbo, kot da bi ne vem kakšna splošno priznana akademska avtoriteta intelektualno argumentirala sprejemljivost rasizma.

Roko na srce, tudi drugi, normalnejši mediji to radi delajo. Zgražanje nad chemtrailsi in drugimi bizarnostmi na Facebooku ali Twitterju — češ, kam gre ta svet — se vedno obrestuje.

Lahko je biti pameten med samimi bebci. Še lažje kot biti moralno, moralistično vzvišen.

Črni rasizem je načeloma enako nevzdržen kot beli, vendar je v ZDA v primerjavi z belim minoren. Črni rasizem je neprimerljivo manjši družbeni problem kot beli rasizem. Beli rasizem je morda še vedno mainstream, toda črni rasizem je neglede na to marginalnost, ekstremistični fringe, far-out alter. — [Fotografija: EPA.]

Napihovanje neumnosti

Na prvi pogled gre za to, da mediji v pomanjkanju pametnejših zgodb napihnejo prvo neumnost, na katero naletijo, in z njo boga vsaj kratkoročno primejo za jajca.

Drugi cilj — ki se ga morda niti sami ne zavedajo — pa je, da izenačujejo vire informacij, kredibilnost virov informacij. To je še bolj škodljivo. Nivelizacija dela njim v prid. Jezni so, ker so (kljub neverjetni Breitbartovi branosti) po intelektualni teži in v svojem populizmu še vedno marginalni v primerjavi z uveljavljenimi, osrednjimi, mainstream, tranzicijskimi mediji. To dojemajo kot krivico.

Zato radi dajo vedeti, da so vsi viri informacij in vse informacije nasploh enakovredne. Zato radi citirajo Facebook in Twitter in se nanju šlepajo. To gre tudi sicer z roko v roki z osupljivim vzponom socialnih omrežij in user-generated vsebin.

Dobri, stari Lennon

Za primerjavo med starimi in današnjimi časi samo še tole:

Novin naslov Rasizem nad belci v ZDA na najvišji stopnji — po Trumpu so se znesli še nad Jezusom me je spomnil na provokativno, škandalozno izjavo Johna Lennona iz leta 1966, da so Beatli bolj priljubljeni kot Jezus Kristus.

Razlika je seveda v tem, da se je Lennon sam primerjal z Jezusom — in se sicer poskušal povleči nazaj, ko je konservativna polovica ZDA šele pol leta pozneje iz tega naredila cirkus in med njihovo turnejo začela zažigat njihove plošče, nehala vrtet komade na nekaterih radijskih postajah ter jim kenslat intervjuje in grozit —, medtem ko Trumpa in Jezusa kot žrtvi nestrpnih črncev primerja sama Nova24TV.si.

Pred 50 leti je trajalo pet mescev, da je nedolžna provokacija res postala provokacija. Danes bi učinkovala v minuti.

Aja, ne, ne bi. Blasfemične (ali domnevno blasfemične) provokacije v zahodni pop glasbi so se končale z Madonninim — protirasističnim, če smo že pri tem, a ravno toliko tudi kao pohujšljivim — spotom Like a Prayer. Danes pa to pali samo še v Rusiji.

Pobit vse belce (s slovensko estrado vred)!

Kapo dol, Nova24TV.si je bila pri slikovni opremi teksta izvirnejša kot Breitbart. Originalneži so v članku objavili dolgočasno fotografijo simboličnega Jezusa — in to niti niti ne modrookega —, posnemovalci pa kratko-malo agencijsko fotografijo temnopoltega demonstranta s transparentom z napisom “KILL ALL WHITES”.

Nice touch.

Inkriminirani članek na Nova24TV.si je BTW napisala novinarka, ki je sicer tudi avtorica biografij pozerja Damjana Murka in pornese La Toye in dveh romanov o slovenski estradi.

In če smo že pri avtorjih, članek na Breitbartu pa je napisal “teolog, pisec, govornik, konzultant in certificiran sommelier ter redni raziskovalec Centra za etiko in kulturo [katoliške] Notre Dame University [v Indiani]”.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE