Ambrožič je rekel: “RTV naj ukine varuha!” Pa ga ni. Ukinil se je sam.

12.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Plačniki RTV prispevka rabijo občutek, da njihovo mnenje kaj velja. Figo velja. Zdaj se je vdal v usodo tudi varuh sam.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, je odstopil. Zgodilo se je to, o čemer je bolj ali manj javno razmišljal skoraj eno leto ali več.

Celo sam sem ga na svojem blogu pozval, naj to stori, in v neki oddaji na 3. programu TVS je ta izziv sprejel. Julija 2015 pa je za institucijo varuha na svojem RTVS blogu dramatično napisal: “Ukine naj ga!”

Zdaj, ko je od njegovega odstopa minilo že deset dni in je čas za oceno dozorel, lahko z veliko mero razočaranja ugotovimo, da se je obrnilo natanko tako, kot smo predvideli: njegovega odstopa nihče ni vzel resno. Kaj vzel resno, nihče ga tako rekoč ni niti opazil.

Priložnost zamujena ne vrne se nobena

Sama RTV Slovenija je v enem samem stavku suhoparno absolvirala informacijo, da odhaja:

“Varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič je [Programski svet] obvestil, da bo zaradi upokojitve 15. januarja predčasno končal funkcijo.”

Čeprav je Ambrožiču presedalo, da ga v zavodu nihče ne posluša, da je brez moči, da ga vsi ignorirajo, da ne vodstvo ne Programski svet ne prisluhnejo njegovim letnim poročilom — in čeprav je na to ves čas opozarjal —, so zdaj kot uradni razlog njegovega odhoda s funkcije navedli, da se bo upokojil!

Ne vem, v kolikšni meri je nehote sam prispeval k temu vtisu, namreč k navedbi nekega drugega razloga. Deloma gotovo — če je uradno sporočilo za medije točno in ni bilo zmanipulirano v poročilih RTV Slovenija in STA.

Fikuspikus

Če bi pozorno brali njegove javne izjave v zadnjem letu, je namreč res oboje: da mu petletni mandat varuha poteče šele aprila 2018, da v začetku leta 2017 odhaja v pokoj — ampak da se ne poslavlja (samo) zaradi tega, temveč predvsem, ker “se tega ne gre več”.

Ker je vodstvo te dni pohitelo z razpisom, se splača znova in znova poudarjati, dokler ne bo res nekaj drugega: da je institucija varuha pravic gledalcev in poslušalcev samo slepilo in slabo prikrit cirkus za plačnike RTV prispevka, ki potrebujejo vtis, da njihov glas nekaj velja.

Figo velja. Tako kot Ambrožičeva predhodnica Miša Molk je tudi Lado Ambrožič moral priznati, da ga obravnavajo kot fikus v dnevni sobi TVS.

Čeprav je Ambrožiču presedalo, da ga v zavodu nihče ne posluša, da je brez moči, da ga vsi ignorirajo, da ne vodstvo ne Programski svet ne prisluhnejo njegovim letnim poročilom — in čeprav je na to ves čas opozarjal —, so zdaj kot uradni razlog njegovega odhoda s funkcije navedli, da se bo upokojil! — [Screenshot: RTV Slovenija/Fokupokus.]

Popolna farsa za naivneže

Če ponovim, še vedno drži:

“Možnost oz. pravica, da se gledalci in poslušalci javnega servisa pritožijo, je popolna farsa za naivneže in predstava za nepoučene. Če niste zadovoljni z radiom in televizijo, vse skupaj kar pozabite. Ali še bolje: preklopite.”

“Ne poskušajte s pritožbami: praviloma ne boste dobili odgovora, čeprav bi ga morali, vaših stališč ne bo nihče prebiral, še najmanj uredniki. Na izboljšave in upoštevanje ugotovitev tudi pozabite. Brez sramu že leta in leta mečejo pesek v oči javnosti.”

“Res imajo srečo, da jih ta ne samo vdano prenaša, temveč stoično plačuje 12,75€ za njihovo vrhunsko aroganco. Nepojmljivo, ampak tako je.”

“Večletno izkušnjo, ko sem dolga leta zaman čakal na odziv na štiri svoje pritožbe — in to kljub vztrajnemu opozarjanju, da so dolžni odgovoriti v enem mesecu —, sem že večkrat podrobno opisal, tudi objavil vse dopise. Pomagalo ni nič. Niti javno pismo varuhinji pravic ni pomagalo. Pa ne zato, ker bi bila sama kaj kriva, ampak ker se vse zalomi na relaciji med varuhom in vodstvom RTV Slovenija in Programskim svetom. Neznosna samopašnost vodstva in Sveta vedno znova zatolče iskreno poslanstvo varovanja pravic gledalcev in poslušalcev.”

“Pa kaj bi jadikoval. Celo sam varuh potrebuje varuha, tudi njegove pritožbe niso uslišane, sistem ne funkcionira, popolnoma je zaribal. Zgodilo se je celo, da mi je prejšnja varuhinja Miša Molk na pismo odgovorila, a je imela še več smole od mene: tudi njenega odgovora noben medij ni hotel objaviti. Koga pa še zanima dogajanje na RTV? Saj smo plačali položnico, da nam le nehajo težiti!”

Iz ene težave dve

O zgodbi varuhovega odstopa ni mogoče povedati nič novega: o nečimrnosti vodstva RTV Slovenija smo govorili že dovolj, o nedelovanju sistema pritožb in uveljavljanja pravic gledalcev in poslušalcev pa tudi. O modnih smernicah fikusov se splača razpravljati samo z mojstrom za feng-shui in strokovnjakom za sobne rastline.

Preostane nam trpko spoznanje, da se naše težave podvajajo kot amebe: domača novinarska srenja vedno znova nadgrajuje in dopolnjuje medijske ekscese s svojo idiosinkratično ignoranco in molkom.

Varuh pravic je torej odšel, ne da bi to kdo opazil in se vprašal, zakaj. Novi je že na poti. Vse po načelu: “Varuh je mrtev, živel varuh!” — po zgledu Francozov iz leta 1422, ko so okronali Karla VII.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 11. decembra, pod naslovom Varuh je mrtev, živel varuh!. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE