Roboti nam ne bodo vzeli služb

13.12.2016 / 06:08 1 komentar
Danes izobražujemo posameznike za delovna mesta, ki še ne obstajajo. Prihodnost je v znanju — kot je tudi vedno bila.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadnjih nekaj let živimo v psihozi, da bosta avtomatizacija proizvodnje in roboti povsem izrinili večino manualnih del srednje kvalifikacijske stopnje. Glede tega stališča sta zlasti razvpiti knjigi Martina Forda Rise of the Robots ter Erika Brynjolfssona in Andrewa McAfeeja The Second Machine Age.

Jasno je, da bosta avtomatizacija in robotika do neke mere povzročili te spremembe — tako kot je prva industrijska revolucija odpravila mnoga manualna dela. Toda jasno je tudi, da ni odpravila delovnih mest.

Nasprotno! Prva industrijska revolucija je ustvarila mnogo novih, spremljajočih služb — recimo služb v dizajniranju in proizvodnji novih strojev na eni ter v operaterjih na strojih v proizvodnji in spremljajočih se dejavnosti (logistika) na drugi strani.

Prva industrijska revolucija je skratka zaslužna za velik bazen novih zaposlitev, ki jih prej nismo poznali. In podobno velja tudi za to revolucijo zdaj.

Manj v industriji, več v storitvah

Druga, IT revolucija z avtomatizacijo sicer odpravlja nekaj tipov poklicev, vendar hkrati ustvarja nove. Tretjina vseh služb, ustvarjenih v zadnjih 25 letih, pred tem ni obstajala. Predvsem ne v IT sektorju.

Vzporedno s povečevanjem produktivnosti (in globalizacijo) se zmanjšuje intenzivnost zaposlovanja v industriji, povečuje pa se delež služb v storitvenih dejavnostih. Nastajajo nove vrste delovnih mest zaradi spremenjenih potreb potrošnikov in načina življenja. Ker se življenjska doba podaljšuje, je velik potencial tudi v storitvah in proizvodih za kvalitetno bivanje, dobro počutje in nego starejših. 

Novo poročilo McKinsey Global Instituta (MGI) odpravlja mnoge strahove, da bodo roboti izpodrinili človeško delo. MGI ugotavlja, da je med dva tisoč aktivnostmi samo 5% takšnih, ki jih je mogoče popolnoma avtomatizirati. Ta delež lahko naraste kvečjemu na 20% pri poklicih srednje kvalifikacije.

Novo poročilo McKinsey Global Instituta (MGI) odpravlja mnoge strahove, da bodo roboti izpodrinili človeško delo. MGI ugotavlja, da je med dva tisoč aktivnostmi samo 5% takšnih, ki jih je mogoče popolnoma avtomatizirati. Ta delež lahko naraste kvečjemu na 20% pri poklicih srednje kvalifikacije.​

Podpora, ne izginotje

Seveda pa je v okviru večine posameznih služb velik delež aktivnosti — raziskava ugotavlja, da ⅓ —, ki jih bo mogoče avtomatizirati. Vendar to pomeni samo podporo obstoječim poklicem, ne pa njihovega izginotja.

Po ugotovitvah MGI je ključni problem pomanjkanje veščin zaposlenih. Temu bo treba prilagoditi izobraževanje, da bodo posamezniki lahko kos zahtevnejšim opravilom. Tako kot so se recimo skladiščniki morali privaditi na uporabo IT sistemov (SAP, “systems, application, projects”).

Danes izobražujemo posameznike za službe, ki še ne obstajajo, vendar bo treba okrepiti vseživljenjsko izobraževanje in sprotno strokovno izpopolnjevanje. Prihodnost je v znanju — kot je tudi vedno bila. Tisti z več znanja so ne samo bolj kreativni, temveč tudi bolj prilagodljivi na spremembe.


OpombaTekst je bil objavljen v nedeljo, 11. decembra 2016, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod istim naslovom. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE