Pahor trola na socialnih omrežjih in mediji ga še sponzorirajo

15.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Namesto da bi se ukvarjal s stanjem na KPK, se predsednik zabava s spakovanjem, objavlja fotografije damskih čeveljcev.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nekoliko nepričakovana regresija je, če se na Pop TV sprašujejo, ali je predsednik Pahor ponovno prestopil mejo predsedniškega dostojanstva in banaliziral svojo funkcijo.

Še večja in mizernejša intelektualna regresija pa je, če predsednik takšno ravnanje prizna in pripomni, da se je treba šaliti:

“Je Pahor s tem dokončno prestopil mejo dostojnega in banaliziral predsedniško funkcijo? Ali pa gre za dobro premišljeno strategijo, kako z novimi prijemi nagovarjati mlade bodoče volivce? ‘Bolje, da se šalimo, kot da se žalimo,’ je odgovoril predsednik.”

Stvar je seveda resnejša: predsednik je predsedniško funkcijo banaliziral in profaniziral že med predvolilno kampanjo in potem še ves čas med mandatom. Njegov mandat je dejansko neposrečena, a najbrž uspešna predvolilna kampanja za naslednji mandat.

Namesto s KPK se gospod v vmesnem času raje iz dneva v dan zabava s trolanjem in se recimo ogleduje po damskih čeveljcih. To mora nujno deliti z nami. — [Fotografija s predsednikovega Instagrama.]

Od flirtajočega populizma do trol populizma

Postal je prvi politik v republiki Sloveniji, ki med kampanjo in mandatom ne dela razlike. Politično delo v mandatu, svojo službo, je zreduciral na golo kampanjo. Povejmo tole zgoščeno: vse, kar bo ostalo po njegovem mandatu, bo en sam PR: beden, trolast, žaljiv, neumen, “bolje, da se šalimo, kot resno delamo” gangnam style.

Seveda pa je Pop TV sam uspešno pomagal banalizirati njegovo funkcijo. Spomnimo se Pahorjeve udeležbe v oddaji Na žaru [Boris Vezjak in Marko Crnkovič, op. ur.] in vsega zabavnega cirkusa, ki ga je ob tem na svoje veliko veselje sprožal.

Za predsednikom zato ostajajo samo še sledi neznosnega trolanja v takšni in drugačni obliki, nekontroliran flirt z ljudstvom na vseh nivojih in vseh starostnih skupin, vseh političnih opredelitev — skratka flirtajoči populizem. Populizem zabavljaškega tipa, ki bi se ga sramoval že intelektualno zresnjen pubertetnik, kaj šele prvi državnik.

Pahorju je dejansko uspelo obrniti trolanje na glavo: v običajnih praksah o politikih trolajo državljani, pri nas pa za ljudstvo trola kar predsednik Republike — pod pretvezo, da se je fino šaliti, ne žaliti.

Ker kakšne tragedije in stiske ljudi neki, kakšne politične dileme vendar! Časi so res nadvse špasni.

Kampanja, ki se nikoli ni končala

Zato se ni mogoče strinjati z Dejanom Verčičem, ki je v citiranem prispevku povedal, da se je za Pahorja predsedniška kampanja za leto 2017 že začela. Ne, ampak se nikoli ni končala. Dobesedno.

In kar je pri tem najhuje, je spoznanje o veliki servilnosti domačih medijev v tem trolpopulističnem širjenju maloumnih domislic. Odsotnost napora, kaj šele razmišljanja.

Celo v primerih, ko se socialna omrežja spomnijo smešiti gospoda predsednika — kot recimo s hashtagom #boruting —, se mimogrede zgodi, da medijski sponzorji to gesto prikažejo kot nadvse simpatično in dobrohotno gesto vrlega državnika.

Če je Pahor pred meseci pod medijskim pokroviteljstvom STA skrbel za naše telesno zdravje, nas po novem prepričujejo, da trenutno prijazno trenira naše obrazne mišice in skrbi za dobro voljo našega duha.

Da ne bo pomote, to mislijo resno!

Če je Pahor pred meseci pod pokroviteljstvom STA ​skrbel za naše telesno zdravje, nas mediji po novem prepričujejo, da trenutno prijazno trenira naše obrazne mišice in skrbi za dobro voljo našega duha. — [Fotografija s predsednikovega Instagrama. Fotografija je posvetljena.]

Kdo ustvarja idealne pogoje za razcvet korupcije?

Mnogi pritrjujejo zdaj že zimzeleni, čeprav nekoliko konspirativni oceni, da je politika na čelo KPK nastavila Borisa Štefaneca, za katerega da je točno vedela, da ne bo imel želje ali znanja za spopad s korupcijo. Ker tak status quo vsem glavnim igralcem v koruptivnih veseloigrah najbolj godi.

Neglede na to pa je iz trte izvita teza, da so za stanje na KPK krive “notranje razmere”, spori in osebnostni faktor: če bi to odpravili, bi komisija domnevno buhtela od produktivnosti.

To seveda ne drži. Če upoštevamo dejstvo, na katerega opozarja Štefanečeva namestnica Alma M. Sedlar, ki pravi, da je deležna pritiskov in onemogočanja svojega dela, je lahko ta misel zelo pristransko motivirana presoja tistih, ki jim stanje indolence in pasivnosti komisije ustreza.

Naj spomnim, da je Sedlarjeva večkrat opozorila predsednika Republike na nevzdržno stanje v senatu KPK, vendar je bila deležna ignorance. Na koncu je prišla do spoznanja, da Pahorju očitno ni do tega, da bi Štefanecu karkoli očital.

Quousque tandem? Do 2022!

Vanja Kovač je v ponedeljkovem Tedniku izrekla skoraj kultni stavek (18:04), povezan z razumevanjem stanja na KPK:

“Štefanec ima mandat do marca leta 2020. Do takrat ima torej korupcija idealne pogoje za še večji razcvet, če se ne bo kaj korenito spremenilo.”

Že, ampak kdo je imenoval Štefaneca na to funkcijo? Tisti, ki ostaja vsa ta leta gluh in nem za vsa opozorila in jih zavrača: taisti predsednik republike.

Namesto tega se gospod v vmesnem času raje iz dneva v dan zabava s trolanjem in se recimo ogleduje po damskih čeveljcih. To mora nujno deliti z nami. Zato velja stavek novinarke dopolniti takole: “Predsednik ima mandat do konca naslednjega leta in potem verjetno še enega. Do leta 2022 ima torej korupcija idealne pogoje za še večji razcvet, če se ne bo kaj korenito spremenilo.”


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 13. decembra, pod naslovom Predsednik trola, mediji sponzorirajo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE