Zadnji poskusi, kako s pomočjo “etičnih” elektorjev zrušiti Trumpa

17.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Ne bo jim uspelo. Wall Street ima rad Trumpa. Wall Street financira kampanje elektorjev. Wall Street jih ima v lasti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne vem, kje Peter Frankl vidi, da “zdaj celo najbolj levi ekonomisti predvidevajo, da bo [Trumpov] program bolj blagodejen kot ne — za celotno svetovno gospodarstvo.” Ravno obratno! Liberalni in progresivni ameriški ekonomisti – od Krugmana, Summersa do Bernsteina (celo konzervativni Greg Mankiw!) — ne izgubijo nobene priložnosti, da njegovega programa in prvih potez ne bi pribijali na križ.

Več navdušenja je seveda med manj znanimi konzervativnimi ekonomisti. Te je akademska srenja podobno kot Reaganove ekonomske svetovalce tipa Arthur Laffer in Alvin Rabushka skoraj enoglasno izobčila kot pripadnike “voodoo ekonomije”. Takšen je zdaj recimo obskurni Larry Kudlow, ki naj bi postal predsednik Trumpovega Sveta ekonomskih svetovalcev.

“Zavedni”? “Visoko etični”?

V ameriških medijih ste najbrž že zasledili, da prihaja do zadnjega, obupanega poskusa, da bi Trumpu nekako preprečili, da 20. januarja postane predsednik. Liberalno usmerjeni pravni strokovnjaki (David Pozen v New York Timesu, Michael Signer v Voxu itd.), spuščajo v javnost mnenja, da bi morali elektorji — predvsem v nihajočih državah, kjer so volilci glasovali večinsko za Trumpa — “glasovati po svoji vesti”. Torej ne dati svojega glasu Trumpu. Obstajajo celo peticije, kako bi elektorji morali glasovati (recimo Electoral College: Make Hillary Clinton President).

Če bi vsaj 37 “zavednih”, “visoko etičnih” republikanskih elektorjev oddalo glas v nasprotju z glasom ljudstva, Trump ne bi dobil podpore za predsednika.

Lahko ta obupan poskus liberalcev uspe?

9-krat v 100 letih

Za to je zelo malo možnosti. Prvič, iskati “visoko etiko” med republikanskimi elektorji, katerih vodilo je denar, denar in še enkrat denar, je preveč ambiciozen cilj. Trump jim je obljubil za 136 milijard dolarjev davčnih olajšav — medtem ko bi jim Hillary Clinton povečala zgornjo davčno stopnjo!

In nenazadnje, Republikanci si raje pustijo kaj odgrizniti, kot pa da bi glasovali za nasprotno stran, torej za demokrata ali demokratko.

Drugič, tudi če bi se našlo 37 “zavednih”, “visoko etičnih”, odpadniških republikanskih elektorjev, to še ne bi nič pomenilo. V polovici zveznih držav je uzakonjeno, da morajo elektorji glasovati za strankarskega kandidata (čeprav so kazni zelo mile, če ne glasujejo tako). Od leta 1948 je bilo samo devet primerov, da elektor ne bi glasoval v skladu z volilnim rezultatom v svoji državi.

Pa tudi če bi se elektorji odločili, da svojega glasu ne dajo Trumpu, to še ne pomeni glasu za Clintonovo. To bi pomenilo samo, da nobeden od predsedniških kandidatov ne bi dobil potrebnih 270 elektorskih glasov. S tem bi se odločanje o novem predsedniku preneslo v Kongres, tega pa večinsko obvladujejo Republikanci.

Kongres bi se nato odločal o enem izmed od kandidatov, ki so med elektorji dobili največ glasov. To pa bi v igro vrnilo zmernejše republikanske kandidate kot John Kasich ali Jeb Bush.

Finančni trgi imajo radi Trumpa. Borze so ob njegovi zmagi poskočile. Wall Street se veseli njegovega infrastrukturnega programa in napovedi permisivne regulacije bank. Ja, Wall Street financira kampanje elektorjev. Wall Street jih ima v lasti.

Who owns who?

S tem pa smo spet pri prvi točki zgoraj. Clintonove na tem spisku treh najbolj zaželenih predsedniških kandidatov prav gotovo ne bo. Le zakaj bi Republikanci pri zdravi pameti glasovali za kandidatko, ki jim hoče povišati davke?

In tretjič, ne verjamem, da bi se našlo 37 republikanskih elektorjev, ki bi glasovali proti Trumpu. Že iz preprostega razloga, ker imajo finančni trgi radi Trumpa. Borze so ob njegovi zmagi poskočile. Wall Street se veseli njegovega infrastrukturnega programa in napovedi permisivne regulacije bank. Ja, Wall Street financira kampanje elektorjev. Wall Street jih ima v lasti.

No, odgovor bo znan zelo kmalu: v ponedeljek, 19. decembra, ko bodo elektorji oddali svoj glas.


OpombaTekst je bil objavljen v petek, 16. decembra 2016, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Zadnji obupan poskus, kako preprečiti Trumpu prevzeti oblast. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE