Imejte pravljične praznike. Pa srečno Slovenija!

25.12.2016 / 06:10 2 komentarja
Z več dobre volje, razumevanja, spoštovanja, z manj fovšije, grabežljivosti, privoščljivosti bi lahko pravljično živeli.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Saj poznate tisto pravljico o narodih, ki so pred tisočletji stali pred vsemogočnim Bogom in ga prosili za košček zemlje na našem planetu, kjer bi se lahko naselili? Od velikih Američanov, Angležev, Nemcev, pa Kitajcev, Indijcev in tako naprej.

Vsi so stali lepo v vrsti in eden po eden prosili za kos, kjer bodo lahko ustvarili svojo državo. In Bog jim je delil zemljo.

Čisto zadnji v vrsti je ponižno stal… — kdo drug kot Slovenec.

“Ljubi Bog”, pravi Slovenec, “mi smo čisto majhen narod, samo dva milijona nas je. Tudi mi te prosimo za košček zemlje”.

Bog se huduje: “Ja zakaj si pa tako pozen, Slovenec? Čisto zadnji si. Nič več nimam, vse sem razdelil.”

“Prosim, prosim, ljubi Bog,” pravi Slovenec. “Nekaj čisto malega rabimo, samo dva milijona nas je.”

“Nič več nimam,” odrezavo odgovori Bog. “Znajdite se po svoje. Prosite katerega od drugih narodov, da vas vzame medse.”

“O, to pa ne, ljubi Bog. Mi smo vendar Slovenci. Smo drugačni, edinstveni. Ne moremo se kar nekam priseliti, ker bi nas potem potujčili in bi izumrli. Čisto majčken konček potrebujemo. Prosim, prosim, dobri Bog,” se ne pusti odgnati Slovenec.

Dobri ljudje so rešeni

Dobri Bog ne bi bil dobri Bog, če ne bi popustil.

“No prav, naj ti bo,” odvrne. “Tule imaš res majhen košček. Tam leži, kamor sem poslal Italijane, Avstrijce, Madžare in Hrvate. Upam, da se ne boste prepirali. Malo Alp, malo morja, krasna klima, veliko zelenja, čiste vode, zlahka boste lahko obiskovali tudi druge narode. Čuvajte ta košček. Veš, tega sem prihranil zase,” zaključi Bog in izroči Slovencu lastniške papirje.

Imamo torej božje lépo deželo, v kateri bi se lahko imeli božje lepó.

Ampak kot v vsaki pravljici so se tudi v tej znašli hudobni škrati, volkodlaki, zmaji in druga čudna bitja, ki so zgodbo zapletli, naredili nered in škodo, povzročili napetosti, pritiske in spravili glavne junake — ki so seveda dobri ljudje — v stiske in težave.

Seveda pa so tu tudi mogočni junaki, ki dirjajo na belih konjih ali drugih, času primernejših transportnih sredstvih. Ti so prav tako dobri ljudje, vendar pametnejši, zvitejši, spretnejši, tudi prebrisani, če je treba. Ti vedno premagajo hudobce — in dobri ljudje so rešeni.

Srečen konec

Pravljice se vedno končajo srečno. V pravih pravljicah dobro vedno premaga zlo, pa naj bo to še tako čudežno, neverjetno in nemogoče. Zato so pravljice hvaležno branje za otroke, ki jim je treba prizanesti s slabimi sporočili.

Pravljice pa so tudi poučne. Vedno imajo sporočilo. Prav je, da otroci vedo, da sta na svetu dobro in zlo, da je življenje tudi tekma in preizkušnja naših značajev, iznajdljivosti, znanja in talentov.

Odlično in terapevtsko delujejo tudi na odrasle, še posebej v jesensko-zimskem obdobju, ko se priplazijo na dan depresivni občutki, ko smo zaviti v kratke, temačne dni in je naše celotno življenje obarvano megleno sivo.

V resnici je v naši Sloveniji toliko pravljičnega, da bi z malo več dobre volje, povezovanja, komuniciranja, poslušanja, razumevanja in spoštovanja lahko čisto pravljično živeli. Z malo manj fovšije, grabežljivosti, privoščljivosti in tovarišijstva bi bili edinstvena pravljica v tem trdem in realnem svetu. Z več pravimi ljudmi na pravih mestih in s pozitivno selekcijo bi bili prava pravljična nadaljevanka.

Saj pri nas ni vse tako zelo slabo. Lahko pa bi bilo še veliko bolje.

Je pa konec decembra tako ali drugače vedno pravljičen. Delo odložimo že 23. decembra. Imamo se raje kot med letom, slabe novice potisnemo stran, celo negativno nastrojeni ljudje se umirijo v svojih kritikah, več se tudi družimo.

Imejte torej pravljične praznike. Pa srečno Slovenija!


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 24. decembra, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod istim naslovom. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE