Strici in tete so vedno zasedeni, Pahor nikoli

29.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Tako kot je predsednik eden od nas, je lahko tudi kdorkoli od nas on. Vsaj za nekaj minut. Zato bo še enkrat kandidiral.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Naj kaj pomisli predsednik Pahor, ko ima v mislih varnost države? Hja, na obiske državljanov pri sebi v pisarni. Ker je najbolj varno misliti nase in na svoje koketiranje z ljudstvom. V katerem je — to je že treba priznati — presneto dober.

O tem beremo v poročilu STA ob še enem dnevu odprtih vrat, ki jih je priredil v predsedniški palači. Agencijska vest, v večjem delu posvečena tej temi, je v tem smislu povedna.

Dokaz, da je Slovenija varna država, je predsednik izpeljal iz dejstva, da je on sam na široko odprl vrata. Da ne bi kdo pomislil, da je to storil iz kakšnega drugega razloga. Njegovo misel o Sloveniji kot eni najbolj varnih držav na svetu so novinarji STA celo na dveh mestih zato neposredno povezali z obiskovanjem njegove pisarne, kjer lahko — če imate srečo — srečate njega, sicer pa sina Luko in partnerko Tanjo, ki ga včasih nadomeščata.

Saj vemo, strici in tete so vedno zasedeni.

Poglejmo si skorajda celoten tekst:

Poročilo STA

“Ljubljana, 26. decembra — V uradu predsednika [R]epublike so na današnji državni praznik pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je ob tem dejal, da je Slovenija ena najbolj varnih držav. Zato je izrazil željo, da bi prav zaradi tega lahko vrata [U]rada ostala na stežaj odprta, saj je edinstveno, da lahko obiskovalci pridejo tudi v pisarno predsednika.”

“Kot je poudaril, je kljub zahtevnejšim varnostnim razmeram v Evropi in po svetu edinstveno, da odpirajo vrata predsedniške palače. Ta je namreč edina na svetu, v kateri obiskovalci lahko osebno obiščejo pisarno predsednika in se z njim tudi pogovorijo. Po njegovih besedah je to znak velikega zaupanja.”

“Slovenija je, kot pravi, ena najbolj varnih držav na svetu. Ob tem je izrazil upanje, da taka tudi ostane. ‘[Če] bo tako, bo mogoče nadaljevati procese gospodarskega in socialnega okrevanja ter bo vsak lahko čutil državo kot svojo domovino, kjer je dovolj prostora za vse,’ je dejal Pahor. Predsednikova novoletna želja pa je bila, da bi lahko v Sloveniji prav zaradi varnosti bila vrata predsedniške palače na stežaj odprta tudi v prihodnje.”

“Kot je še dejal, je predsednikova dolžnost, da svoje državljane obišče v tovarnah, v občinah, v nevladnih organizacijah in podobno. Je pa velika čast, da si obiskovalci, še posebej na današnji praznik, vzamejo čas in oni obiščejo predsednika, je sklenil Pahor.”

Agencijsko laskanje

STA torej streže Pahorjevi asociaciji na varnost z dvojnim poudarkom: Slovenija je razmeroma varna, znak tega so odprta vrata v stavbo in še dodatno v pisarno predsednika — no, to je verjetno bolj znak njegovega zaupanja. Še več, mi smo enkratni, “edina država na svetu”, kjer je to mogoče. Pahor nam je skromno zamolčal, da je tako po njegovi zaslugi.

Zamolčal nam je tudi, da predsedniška palača običajno ni zasebna rezidenca, kjer nam vrata odpirajo predsednikovi družinski člani.

Po stavku, v katerem Pahor izreče upanje, da bi lahko vsi ostali v domovini, pa jim to ne uspeva, se poročilo znova povrne k Pahorjevi “novoletni želji”, da bi ostala vrata predsedniške palače na stežaj odprta tudi v prihodnje. To avtentično flirtanje z ljudstvom je očitno tudi varnostno vprašanje, vsaj malo neodvisno od njegove volje. Upajmo, da ga bodo naslovniki uslišali, če bo že dedek Mraz zatajil.

Agencijska novica se nato prevesi še v laskanje: za Pahorja je velika čast, da ga obiskujejo državljani. Sicer on obiskuje njih, ker je to pač njegova dolžnost, pravi, toda obisk pri njem je tako rekoč vrnjeni vljudnostni obisk tistih, s katerimi si je itak na ti.

Tako kot je Pahor eden izmed nas, je lahko tudi kdorkoli med nami on — toda samo za nekaj minut. Zato bo za vsak slučaj naslednje leto še enkrat kandidiral.

Prikupna narcisistična igra se seveda močno obrestuje v popularnosti. Obisk predsedniške palače je dogodek. Za mlade in stare. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Za mlado in staro

Prikupna narcisistična igra se seveda močno obrestuje v popularnosti. Obisk predsedniške palače je dogodek. Za mlade in stare.

Marko Crnkovič, ki je s svojima mladima sinovoma obiskal predsednika, podrobno opisuje splošno navdušenje — ki prekaša zabavnost dogajanja v vrtcih, še pravi — nad očitno minuciozno domišljene, a še vedno spontane ceremonije, pospremljene z glasbenimi vložki, ko vojaški orkester igra Življenje je lepo:

“Odrasli se prerivamo s profesionalnimi fotografi in kamermani in zumiramo za svoje frocovje.”

“Ampak ne preveč, da ne bi Pahor izpadel iz kadra.”

“Bilo je veliko bolj zabavno kot na zaključnih nastopih v vrtcu, čeprav so otroci tam nastopali v pomembnejših vlogah.”

“Ko je konec komada, izbruhne vsesplošna evforija. Pahor in/ali njegovi adjutanti nas povabijo na ogled palače, hostese delijo otrokom čokoladne in vanilijeve lučke.”

Dedek Mraz

Samo ideja: stavbo na Erjavčevi bi lahko ustrezno preuredili, da se ne bi vsi stiskali okrog iste mize. Nekje v pritličju bi dodali kavarno in otroški kotiček, v predsedniški trafiki bi prodajali balončke in sladoled, v prvem nadstropju bi bila dvorana za koncerte z resno glasbo in še ena za ostarele rokerje — “kutak za mlade nirvaniste”, kot bi rekel Crnkovič. Ne dvomim, da bi glede na fotografske potrebe našli tudi interesenta z opremo. V predsednikovi ovalni pisarni pa bi lahko zlatim ribicam delala družbo še priročna trgovinica z akvaristiko. Da famozna Princeska prehitro ne pogine.

Vse to bi izgubili, če bi se predsednik moral iz varnostnih razlogov odpovedati obiskom pri sebi in opisanem svetovem unikumu. Bodimo skupaj z njim malce hudomušni, ker je to bolje, kot da se žalimo.

Ja, varnostne dileme države so lahko največjega kalibra in prinašajo hudo stopnjo tveganja. Da bi predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pomislil na kaj drugega, se ne bi spodobilo.

Druge agende pa so bolj vprašanje za Dedka Mraza.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 27. decembra, pod naslovom Odprta vrata kot predsednikova novoletna želja. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE