Je Milko Novič kriv umora? Nič lažjega, vprašajmo bralce!

2.1.2017 / 06:10 2 komentarja
Kako verodostojna je lahko anketa, v kateri medij sprašuje bralce, ali je osumljenec kriv umora? Kakšen je njen namen?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obtoženi Milko Novič je bil 7. decembra — po zaslišanju nemškega izvedenca, ki potrdil trdnost zbranih balističnih dokazov — izpuščen iz pripora.

O pritožbi tožilstva, ki je predlagalo vnovično odreditev pripora, so na 24ur.com poročali takole:

“Višje sodišče je zavrnilo pritožbo državne tožilke Blanke Žgajnar na odločitev ljubljanskega [O]krožnega sodišča, ki je Milka Noviča izpustilo iz pripora. Je pa tožilstvo zadovoljno z obrazložitvijo sklepa, saj po njihovih navedbah potrjuje pritožbene navedbe, da je podan utemeljen sum, da je Novič storil očitano kaznivo dejanje.”

Pisl sem že o tem, da se del domačih medijev in politikov trudi za Novičevo oprostitev. Zanimivo taktiko pa so ubrali pri Večeru: za mnenje so povprašali kar bralce. V javnomnenjski anketi, ki so jo izvedli s spletnim glasovanjem, so spraševali, ali je Novič kriv ali ne:

“Mislite, da na zatožni klopi sedi pravi osumljenec za smrt direktorja Kemijskega inštituta?”

Objavi 8. decembra je sledila še objava v tiskani ediciji. Odgovor, objaviljen naslednji dan v tiskani izdaji časopisa, je bil tak: 38% anketirancev je odgovorilo da, 62% pa da ne (skupaj 272 uporabnikov).

Če pogledamo v spletni arhiv Večera, je podatek sicer drugačen; tam je 34% respondentov obkrožilo “da”, 66% glasovalo pa “ne” (skupaj 338 oddanih glasov).

Očitno do razlike prihaja zato, ker anket po zaključku ne zapirajo, zato glasovanje teče naprej še po objavi.

Naj povem že na začetku: anketno vprašanje se mi zdi nepremišljeno in v tej svoji nereflektiranosti tudi simptomatično za velik del domačih medijev. Razumel bi še, če bi ga našli v rumeni reviji, ki se ne drži novinarskih standardov.

Cilj vsake javnomnenjske ankete je analiza javnega mnenja, povezanega z nekim za državljane pomembnim vprašanjem oz. temo. Namen takšnega anketiranja je lahko striktno političen, ko gre za ugotavljanje ratingov politikov, strank ali sondiranje javnega mnenja v zvezi s pomembnimi odločitvami. Drugi cilji so lahko še informiranje, razvedrilo ali pa pedagoški.

Težko si predstavljam, da Večerova anketa z javnim ugotavljanjem osumljenčeve krivde zasleduje enega od zgoraj omenjenih ciljev. Politična ni, razvedrilna tudi ne, med vsem naštetimi bi lahko kvečjemu imela “pravosodno” intenco.

Tak cilj bi seveda spominjal na ljudska sodišča — toda tako ambiciozni pa Večerovi uredniki na srečo še niso.

Mnenje kot mnenje

Iz praznega, po definiciji neutemeljenega mnenja kot mnenja, ki je lahko v posmeh mukotrpnemu zbiranju dokazov v sodnih postopkih, ne moremo izpeljati ničesar. Zato je rezultat, kakršnega kaže anketa, priročen kvečjemu za manipuliranje.

Iz dejstva, da 62 ali 66% anketirancev meni, da Milko Novič ni pravi osumljenec, ne moremo ali celo ne smemo izpeljati prav nič, kar bi imelo težo. Zato je taka anketa ne samo sama sebi namen, temveč je tudi nevaren precedens — ker neglede na všečnost ali nevšečnost rezultata ne sme imeti nobene teže.

Ljudskih tribunov, ki pred množico skandirajo pred sodišči in zahtevajo oprostitev za svoje politične idole, za sodnike in tožilce pa smrtno kazen, smo se v preteklih letih že dovolj nagledali in dojeli svarilo.

Pa še o novinarskih dolžnostih: če kdo meni, da so takšne ankete že po naravi benigne v podobnem smislu kot recimo anketiranje, ali je človekova noga res kdaj stopila na Luno, ga je treba popraviti. Vsak človek ima — na lastno škodo — pravico do zmotnega prepričanja. Pri širjenju občutka ali že kar lažnega vtisa, da je v naši moči, da presojamo o človekovi krivdi v tako resnih zadevah, kot je umor s strelom v glavo, pa seveda ne.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v soboto, 31. decembra, pod naslovom Je Milko Novič kriv? Hitra anketna sodišča. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE