Internet postaja gojišče idiotov in pokopališče medijev

5.1.2017 / 06:10 13 komentarjev
Najraje bi se nekam zabubil in samo bral in pisal knjige in kuhal. Ker to se ne bo dobro končalo. Ne bi rad bil zraven.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pop TV je treba pohvaliti za prispevek o lažnih novicah v torkovi oddaji Preverjeno. Uredniški poudarek je bil na mladcih iz Velesa, ki so deloma iz objestnosti, deloma pa iz želje po zaslužku med ameriško predvolilno kampanjo lansirali nove in nove spletne strani in na njih lažne, izmišljene novice v zvezi s kandidatoma (zlasti seveda o Hillary) — pa tudi na zdolgočasenem 22-letniku iz Bakovec.

Fant je postavil tri spletne strani, na katerih objavlja klikabilne neumnosti v tem stilu, češ, prdenje lahko izboljša vaše partnerske odnose, in s katerimi lahko po lastnih trditvah zasluži do 2.000€ mesečno.

V prispevku so govorili tudi o etabliranih primerih fake in post-truth novinarstva, kakršen je recimo Breitbart News. Obstajajo pa tudi bližji primeri — kaj drugega kot avtohtono slovenska, žmohtno desničarska, pro/para-SDS televizija Nova24TV oz. spletni portal Nova24TV.si.

Ravno včeraj so spet lansirali en fake news.

945 zažganih avtov

Seveda ne gre za dobesedno izmišljene, lažne, lažnive novice. Tako nori niso niti na Novi24TV.si. Samo obračat in dodajat znajo dejstva v stilu Radia Erevan.

Skratka, objavili so tekst pod naslovom Muslimanski migranti v Franciji zažgali 945 avtomobilov.

To sicer ni neres — samo storilci niso bili “muslimanski migranti”.

Če mislite, da je slovensko spuščanje petard višek primitivizma, pomislite še enkrat. Gre namreč za bizarno in neslavno francosko tradicijo, ki datira iz 90. let, da objestneži na silvestrsko noč zažigajo avtomobile. Za hec. Ker proslavljajo prihod novega leta. Začelo se je na vzhodu Francije in se pozneje razširilo po vsej državi.

Tega sicer ne delajo samo za hec. Včasih jih zažigajo tudi iz protesta. Med množičnimi predmestnimi nemiri leta 2005 je v Franciji zgorelo 45.000 avtov.

Dejstvo je, da se ta vandalizem dogaja tudi v priseljenskih predmestjih, ne pa samo v njih — in da tega ni počela samo priseljenska mladina, temveč tudi genetski potomci Galcev.

Predvsem pa tega niso delali migranti. Še posebej ne na letošnje silvestrovo, o katerem poroča Nova24TV.si.

Več o fenomenu zažiganja avtomobilov si lahko preberete na tej povezavi v Le Mondu.

“Arson Jihad”

Nova24TV.si poroča, da francosko notranje ministrstvo prikriva pravo število zažganih avtomobilov oz. z njim manipulira. Novi minister Bruno Le Roux je namreč izjavil, da je silvestrska noč minila “brez resnejšega incidenta” in da je bilo zažganih avtov 650 (v primerjavi s 604 lani).

To je načeloma res. V to se lahko prepričate celo v Libération. Če bi Le Roux štel zažgane avte, piše glavni francoski levičarski medij, po isti metodologiji kot njegova predhodnika Cazeneuve in Valls — namreč samo tiste, ki so jih storilci direktno zažgali, ne pa tudi tistih, na katere se je ogenj razširil z drugih —, bi jih bilo 17,5% več kot lani.

Kot referenco za trditev, da so avtomobile zažigali migranti, Nova24TV.si navaja “kolumnistko” Pamelo Geller oz. njen članek Arson Jihad: 1,000 cars TORCHED in France on New Year’s Eve. Gre za antimuslimansko, po mnenju nekaterih islamofobično aktivistko in konservativno blogerko, avtorico Geller Reporta in soavtorico knjige The Post-American Presidency: The Obama Administration's War on America. Ena taka ameriška jajca o ameriških Murglah.

Če mislite, da je slovensko spuščanje petard višek primitivizma, pomislite še enkrat. Gre namreč za bizarno in neslavno ​francosko tradicijo, ki datira iz 90. let, da objestneži na silvestrsko noč zažigajo avtomobile. Za hec. Ker proslavljajo prihod novega leta. Začelo se je na vzhodu Francije in se pozneje razširilo po vsej državi.

Bili smo naivni. In smo še.

Če ste Preverjeno gledali na internetu in ne na televiziji, ste morda imeli to srečo v nesreči, da se vam je blizu okenčka z videom rolal oglas za nekega debila pod psevdonimom Alfa Mikić, ki ga izdajatelj Pro Plus vrti na Voyu. Vsebinsko to seveda ni ista zadeva, ker pač ne gre za fake news, je pa intelektualno oz. kulturno podobna.

Internet postaja gojišče idiotov. Ne tako dolgo nazaj smo se še optimistično prepričevali, da je dobra stran interneta — poleg tega, da nihče ne ve, da si pes — v tem, da nam daje tudi veliko, če ne celo več dobrega kot slabega. Tudi medijem. Težko je, ampak bomo že prebrodili to krizo.

Pa je ne bomo. Bili smo naivni. In smo še. Ali je že kdaj v zgodovini človeštva dobro premagovalo slábo, če ni imelo trdne družbene podpore razsvetljenih politikov in izobraženih, ozaveščenih državljanov? Je že kdaj resnica premagala laž, pamet neumnost, kulturno nekulturno, intelekt predsodke, če ni bilo političnih, medijskih, socialnih, izobraževalnih vratarjev in dobaviteljev, ki so ljudem vse to znali zagotavljat in jih spuščat ven in not?

Strah in gnus

Z internetom se vse to sesuva. Ko danes nekateri govorimo o zagotavljanju resnice, pameti, kulture, intelekta, znanja, drugi govorijo o vsiljevanju tega, česar nočejo in ne marajo, ker jim ne paše. Največ je vredna sveta preproščina. Ignorance is bliss.

Zato je internet postal gojišče idiotov. Internet rojeva nove in nove idiote, ki si to prej niso upali biti, ker jim je bilo nerodno — ali pa so bili tiha manjšina, ki jih je družba s pisanimi ali nenapisanimi sankcijami marginalizirala. Danes pa še tak poštempljan idiot noče več biti marginalec. Ima svojo platformo in pravico, da se izraža — in soljudje mu nič ne morejo. Tako ali tako so že v manjšini.

Bojte se interneta, Facebooka, YouTuba, Googla, lažnih novic, Trumpa, Breitbarta, Nove24TV.si, mladeničev iz Velesa in Bakovec. Ker ta primitivizem — ki ni nujno zlonamernost in je lahko zakrinkan tudi z dobrimi nameni in zabavo — ni samo na internetu, temveč se širi tudi v medije in skoznje spreminja naše navade in načine razmišljanja.

Populizem ni bil še nikoli v zgodovini tako huda politična, kulturna, intelektualna grožnja kot dandanes. Na svet in na prihodnost družbe vedno bolj gledam s strahom in gnusom. Niti ne verjamem več v prihodnost medijev. Ne ljubi se mi s tem ukvarjat. Ne ljubi se mi informirat. Najraje bi se zabubil nekam in samo bral pa pisal knjige in kuhal. Ker to se ne bo dobro končalo. Ne bi rad bil zraven.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE