Sosedova krava je lahko tudi vaša priložnost. Vojne je konec, gremo naprej.

8.1.2017 / 06:10 Komentiraj
Vztrajajte pri svojem. Spreminjajte se, kot se spreminja svet. In zavedajte se, da ni slabo za vas, če gre nekomu bolje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po prvem tednu mladega leta so novoletne zaobljube že začele popuščati. Volja po spremembah, za katere se je treba hudičevo potruditi, se odrekati, potiti, je oslabela. Odvečni kilogrami niso več tako zelo pomembni kot 31. decembra. Cigaret, ki smo jih še pred tednom želeli z gnusom zavreči — zaradi zdravja in denarnice —, še vedno pokadimo vsaj pol škatlice, saj po kavi tudi v novem letu še kako zapašejo. Redno gibanje v naravi zaradi mraza ni mogoče, nekaj več sladkorja v hrani pa nam pomembno pomaga pri stresu od vseh teh lokalnih in globalnih tegob.

Skratka, življenje se vrača v normalne tirnice.

Spremembe so naša osebna odločitev, tako kot je njihova uresničitev odraz naše lastne volje.

Država in posameznik

Toda če to velja za vsakega posameznika, velja tudi za skupnost — in tudi za državo. Ker če sprememb ne zmoremo izpeljati sami pri sebi, osebno, kako neki jih bomo šele skupaj?

Tudi država bi morala poskrbeti za vitkost in skrbno porabo. Tudi država bi morala v državljane puhati manj škodljivega dima, ki zamegljuje pogled na dejstva in realno stanje. Tudi država bi morala biti bolj fit, bolj prožna, dinamična. Izzive svojih prebivalcev bi morala reševati hitreje in bolj po zdravi pameti.

Sladice pa naj nam trosi servira takrat, ko jih v resnici speče sama. Iz sestavin z domačega vrta.

Vojne je konec

Predvsem pa bi država kot krovna institucija, ki nas v vseh naših razlikah tam nekje zgoraj povezuje, morala v nas zasejati zavedanje, da je po vsakih volitvah ali po vsakem referendumu tega boja (ali včasih celo kar vojne) konec.

V trenutku, ko na lističu označimo svojo politično voljo, smo odtekli svoj tek. Odigrali smo svojo vlogo v tej tekmi. Rezultat je samo še seštevek volje vseh skupaj — in pri tem ima vsak od nas svoj prav, svojo resnico in svoje prepričanje.

To pa še ne pomeni, da je prepričanje, ki ga ima druga stran, nujno napačno. Zato je po volitvah in drugih merjenjih volje ljudi nujno zavedanje, da je treba stopiti skupaj, se povezati in uresničiti tisto, za kar so se ljudje večinsko odločili. K temu smo potem zavezani vsi.

Vojne je konec, gremo skupaj naprej.

Pritiskanje na bremzo

Tudi za Angleže in Američane ti časi niso enostavni. Državljani so glede brexita in Trumpa povedali svoje. Njihova volja je obe državi razdelila skoraj na polovico. Tako v Veliki Britaniji kot v ZDA so bili po razglasitvi rezultatov nemiri in protesti, zgroženost, negotovost, celo grožnje z odcepitvijo ali vsaj izseljevanjem.

A tega ni več, četudi so politična prepričanja ostala ista. Celo zvezdniki, ki so opravljali vlogo ambasadorjev enega ali drugega kandidata, so se potegnili nazaj. Nasprotniki so se umirili in delujejo konstruktivno.

Brexit in Trump sta postala dejstvo. Začela se je nacionalna preobrazba za iskanje skupnega imenovalca za novo življenje in skupne priložnosti. Tam ne poznajo slovenskega načina razmišljanja, češ, naj bo sosed tako reven kot jaz, če že jaz nisem bogat kot on, ali tistega o sosedovi kravi.

Tam razmišljajo drugače: če že zmaga sosed, kje je moja priložnost za pravo pot, za boljši posel, za dobro življenje? Tam v resnici vedo, da s pritiskanjem na bremzo ne prideš nikamor.

Bodite zdravi

Zato vam v 2017 želim, da uresničite svoje zaobljube. Če ne boste imeli ciljev, boste blodili po svetu, ne da bi vedeli, kam ste sploh namenjeni — in nikoli ne boste vedeli, ali ste že tam, kjer ste hoteli biti. Vztrajajte pri svojih namerah in ne obupujte. Spreminjajte se, kot se spreminja svet okrog vas, sicer vas bodo sistemi izvrgli.

Zavedajte se, da ni slabo za vas, če gre nekomu bolje. To je priložnost, da se najdeta v skupnih interesih, idejah in poslu. Nevoščljivost je zaporniška krogla, priklenjena na vaše ideje. Preprečuje sproščeno razmišljanje in ustvarjalno in poslovno napredovanje.

Predvsem pa: storite nekaj, da boste zdravi. Potem bo vse zgoraj našteto postavljeno na pravo mesto in lažje uresničljivo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 7. januarja, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Kje ob zmagovalnem sosedu je moja priložnost?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE