Trumpov resnični resničnostni šov

5.2.2017 / 06:08 Komentiraj
Zdaj nastopa kot predsednik. In tudi zdaj odpušča in diskreditira druge. Se igra z živci in življenji. Vajen iz Vajenca.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Razlika je seveda v tem, da to zdaj ni TV igra. To je resnična resničnost.

Zadnjič je prijatelj v pogovoru uporabil zanimivo besedno zvezo, ko nas je vprašal: “Ste videli, kako se je Donald Trump ulegel na ta svet?”

S tem je seveda mislil, kako hitro je okupiral področja, ki ga zanimajo, in kako globoke odtise pušča tam, kjer se povalja. Nedvomno nas marsikatere Trumpove odločitve presenečajo in tudi šokirajo. Iz dneva v dan. Že nekajkrat sem se v pričakovanju jutranjih poročil ujela pri misli, kaj neki je medtem, ko smo spali, naredil?

Ob novicah o njegovih odločitvah, dejanjih, telefonskih pogovorih z drugimi svetovnimi voditelji tega sveta ostajamo — razen kletvic — brez besed, včasih pa tudi brez sape. Kot njegovi sogovorniki na drugi strani telefona, ko jim odloži slušalko, če mu vsebina pogovora slučajno ne ustreza.

No, svet ni tako miren glede njegovih odločitev. Protesti doma in posvetu postajajo spremljajoči del njegovega mandata.

Imitator Donalda Trumpa Jack Aiello v The Tonight Showu z Jimmyjem Fallonom.

Jaz, Donald J. Trump, sem naredil to in to…

Navadili smo se že tudi na vsakodnevne posnetke iz Ovalne pisarne, na katerih podpisuje kak izvršilni ukaz in ga nato ponosno pokaže, češ, poglejte, s tem podpisom sem jaz, Donald J. Trump, predsednik ZDA, uredil to in to. Z enim samim podpisom. Za njim pa skupinica nasmejanih privržencev, kot zgodovinske priče izjemnemu dogodku.

Zakaj je treba domnevno najmočnejšemu predsedniku države na svetu kazati to moč? Se v tem dejanju skriva strah, da ga ljudje preprosto ne bi jemali dovolj resno, če tega ne bi izrecno pokazal?

Toliko in takšnih teatralnih nastopov od prejšnjih predsednikov ZDA nismo bili vajeni. Trumpovi predhodniki — razen Ronalda Reagana — so prihajali iz politično izpiljenih, bolj ali manj uglajenih okolij, medtem ko je Donald človek nedvoumne resničnosti ameriškega ljudstva. Človek trenutnih odločitev, ki bi mu težko pripisali poglobljen razmislek o posledicah.

Zdaj gre zares

Priznam, da me je ta njegova nepopustljiva strast do medijskega razkazovanja moči vendarle presenetila. Človek je za božjo voljo vendar že nastopal v lastnem resničnostnem šovu, narejenem točno po njegovih navodilih. Z nikomer se mu ni bilo treba usklajevati glede scenarija, lokacij, igralcev. Nikogar ni bilo treba ničesar spraševati.

Ampak ne, ni ga minilo. Prav nasprotno. Zdaj je postal producent čisto resničnega resničnostnega šova, v katerem nastopa kot najmočnejši človek na svetu. Tudi v tem šovu odpušča in diskreditira ljudi okrog sebe. Tako je že navajen iz Vajenca. Igra se z živci in z življenji — drugih ljudi. Razlika je seveda v tem, da to zdaj ni TV igra. To je resnična resničnost.

Podpis in gumb

Noben ameriški predsednik tudi ni imel toliko posnemovalcev. Amaterskih in profesionalnih. Jimmy Fallon, Alec Baldwin, Johnny Depp in številni drugi so si ga lepo privoščili. Zahvaljujoč novim medijem tudi noben ameriški predsednik ni imel toliko YouTube klipov, smešnic, the best of, funniest moments in top ten kompilacij, pa FB postov itd. kot Donald Trump.

Že samo s pojavo in frizuro je neizčrpen vir skečev in šal. Ko odpre usta in zaigra njegova telesna govorica, se odpre raj za zabavljače. Je hvaležna vsebina za dnevne in nočne talk šove Johna Oliverja, Stephena Colberta, Setha Meyersa, Trevorja Noaha…

Pa ne samo v ZDA. Iz Trumpa se norčujejo tako rekoč povsod po svetu. Celo nemški drugi nacionalni TV program ZDF, ki vsak petek ob 22:30 vrti kabarejski Die Heute Show, ima Donalda Trumpa v vseh možnih različicah že od kampanje naprej za glavno zvezdo šova. Zanimanje gledalcev ne usahne.

Zabava je nujen del našega popotovanja skozi to življenje. Se pa bojim naslednjega: bolj ko se bomo mi zabavali — pa tudi zgražali in proti njemu protestirali —, bolj bo on sam pred TV kamerami s podpisi kazal svojo moč.

In mogoče mu nekega dne podpis ne bo več zagotavljal navdihujočega občutka moči. Takrat bi lahko pritisnil tudi na kakšen gumb.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 4. februarja, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom Čisto resničen reality šov. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE