Poklon Prešernu: Videl je daleč. Njegov pogled nas je ujel šele danes.

13.2.2017 / 06:08 Komentiraj
Oblast ga je postrani gledala. Prijateljev je imel malo. Večina se je njegovim pesmim posmehovala. Pa ga poglejte danes.

Slovenci Prešerna za časa njegovega življenja nismo kaj prida častili. Razen Ane Jelovšek, matere njegovih treh otrok, ga punce v resnici niso imele najbolj rade. Oblast ga je postrani gledala. Kar šestkrat je moral prositi za samostojno advokaturo. Prijateljev je imel malo. Njegove pesniške moči se je zavedalo samo nekaj razsvetljenih ljudi tistega časa. Večina se je njegovim pesmim posmehovala. Poslovno in finančno je bil nespreten, v razmišljanju pa pred časom — in zato nerazumljen.

Zato ni čudno, da je umrl zapuščen, osamljen, reven.

Podobno usodo kot Prešeren deli kar nekaj velikanov svetovne umetnosti. Recimo Mozart. Kljub izjemnemu ustvarjalnemu opusu, pa tudi sicer povsem dostojnemu življenju — in veliki popularnosti že za življenja —, so se v skupinskem grobu za reveže za njim izgubile vse fizične sledi. Ali Van Gogh, ki se je kljub 900 slikam in 1100 skicam ves čas boril z revščino in živel od bratove podpore. V življenju ...

NAROČI SE PRIJAVI SE

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE