Poročilo iz Nemčije: Kako so v Münstru zaustavili desnico

14.2.2017 / 06:10 5 komentarjev
Varianta A: Možgani SLO urednikov ne presegajo logike rumenega tiska. Varianta B: Gre za cenzuro ali vsaj samocenzuro.
NAROČI SE PRIJAVI SE

So stvari, zaradi katerih mi je Nemčija všeč. Še posebej nekateri deli Nemčije. Tisti močno protestantski.

Eden od ključnih razlogov je ta, da nekateri Nemci zaradi občutka zgodovinske krivde, povezane z grozodejstvi, ki so jih zagrešili v 2. svetovni vojni, niso razvili sposobnosti zanikanja oz. tiščanja glave v pesek — kar je neuničljiva značilnost Slovenčkov in Slovenčic —, temveč sposobnost nadziranja svojega vedenja. Odgovornega nadziranja svojega vedenja. Ki lahko postane, kot se kaj hitro pokaže, ena najbolj moralno superiornih drž. In praks.

Recimo dogodki prejšnjega četrtka v Münstru.

Niti na kavo in WC

Napovedano je bilo veliko srečanje nemške desnice. “Kdo pa jih sploh mara, desničarje?” je komentirala tajnica inštituta, na katerem sem predavala.

Münstrčani in Münstrčanke zagotovo ne. Kajti organizirali so namreč civilno reakcijo na srečanje. Katerega jedro je bilo v tem, da so vsi lastniki trgovin v centru mesta — desničarji so se namreč nameravali dobiti v mestni hiši — pred srečanjem zaprli vse svoje lokale in trgovine. In izobesili evropske zastave.

To je bilo prvič, da sem bila kot državljanka EU na njih v resnici ponosna.

To je v praksi pomenilo, da noben desničar ni mogel v nobeni trgovini ničesar kupiti. In da v noben lokal ni mogel niti na stranišče, kaj šele popit kavo. Mesto je desničarje funkcionalno izločilo.

Brez pompa, a učinkovito

V centru Münstra se potem zbralo 6.000 ljudi. Ki so demonstrirali proti desnici in desničarski politiki. V vseh različicah in variantah. Mirno. Dostojanstveno. In brez izgredov.

Tudi tisti, ki sami niso levičarji, ampak recimo socialdemokrati, so mi naslednji dan povedali, da so ponosni, da živijo v Münstru. In da so ponosni na Münstrčane in Münstrčanke. Ker da v kakšnem drugem kraju ljudje tega verjetno ne zmogli. Ker jih zanima samo denar. In se ne bi hoteli odreči zaslužku.

In točno to so Münstrčani in Münstrčanke gladko naredili. Brez velikega pompa. Ampak zelo učinkovito.  Naslednji dan so ljudje v hotelu, v katerem sem stanovala — tako lastniki kot gostje — odobravajoče brali o dogodku. O 6.000 mirnih demonstrantih. In o tem, da desničarji niso imeli kam na kavo niti na WC.

Tako se to dela!

To je v praksi pomenilo, da noben desničar ni mogel v nobeni trgovini ničesar kupiti. In da v noben lokal ni mogel niti na stranišče, kaj šele popit kavo. Mesto Münster je desničarje funkcionalno izločilo.​ —

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE