Ljubezen do golfa gre skozi želodec

9.3.2017 / 06:08 2 komentarja
Popolnoma vseeno je, ali boš kdaj igral golf ali ne. Je pa precej neumno, da ne probaš in vidiš, ali te bo zagrabilo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Igram golf. Pred 15 leti bi bilo to priznanje še provokativno in bi me v očeh marsikoga označilo kot uničevalca narave in snoba. Odkod mu toliko časa? Kako si lahko to privošči? Pa toliko ljudi je revnih.

Aja, pa ta je bila tudi dobra: namesto, da bi gojili hrano, gradimo golf igrišča.

Ta pa še boljša: golfisti povzročajo lipicancem tak stres, da se ne morejo razmnoževat.

Moj odgovor znancem in prijateljem pa je še vedno isti. Popolnoma vseeno je, ali boš kdaj igral golf ali ne. Je pa precej neumno, da ne probaš in vidiš, ali te bo zagrabilo.

Golf je igra, ki je ne igraš zato, ker je in ali ker to delajo tisti, s katerimi želiš biti, ali krog, ki mu pripadaš ali mu želiš pripadat. Golf je igra, ki jo igraš samo, če si sam zares želiš in če ti postane izziv.

Golf je izziv, kako preživet v današnjem času štiri ure, ne da bi mislil na karkoli drugega kot na tistih (recimo) 80 udarcev v eni rundi. Sposobnost biti fokusiran na eno samo stvar, ki jo hočeš dobro naredit.

Fantje ja, dekleta ne

Če te golf zagrabi in če imaš toliko denarja, da si ga lahko privoščiš — recimo, da nekaj več kot za smučanje —, in če rad potuješ in dobro ješ, potem ti lahko pomaga odkrit dele sveta, ki bi jih kot turist sicer težko videl in kjer spoznaš ljudi, ki jih sicer ne bi.

Res je, da še vedno obstajajo igrišča, ki so za ženske zaprta. Res je, da še vedno obstajajo klubske hiše, kjer lahko samo fantje stopijo v bar. Enkrat sva s prijateljem pila za šankom klubskega bara, najinim dekletom pa sva odnesla pijačo ven, na mraz. Obstajajo tudi golferske trgovine, kjer prodajajo oblačila in pripomočke za fante, za dekleta pa ravno toliko, da nihče ne reče, da niso enakopravne.

Pametna golf igrišča prinesejo okolici precej dobrega. Poraba lokalno pridelane hrane in dobrih lokalnih restavracij in trgovin z lokalnimi proizvodi se je povsod povečala. Golf ne pripelje masovnega turizma, ki lahko posledično uničuje okolico, ampak omogoči razvoj lokalne ekonomije.​

Islandija

Mislim, da je država z največ golf igrišči na prebivalca Islandija. Vsaka vasica ima svoje igrišče. Golf igrajo praktično vsi — neglede na starost, spol ali socialni status. Iz nekega čudnega razloga je postal golf nacionalni šport.

Prideš in odigraš svojo rundo. Če ni nikjer nikogar, pustiš denar v nabiralniku pred klubsko hišo. Če je še kdo na igrišču, se po golfu z lahkoto zapleteš v pogovor o čemerkoli. Samo ne o golfu. Golf je zabavno igrat, ne pa se o njem pogovarjat.

Ruanda

Golf igrišče je tudi v Kigaliju, glavnem mestu Ruande. Države, ki je bila v eni najbolj krutih državljanskih vojn preteklega stoletja zdesetkana v genocidu in kjer živi na ulicah glavnega mesta stotine otrok brez staršev. Države z vasicami, v kateri je najstarejši prebivalec 14-letni otrok, ker so vsi otroci zapuščeni in oboleli za aidsom. Njhovo edino dnevno opravilo je, da prinesejo iz 12 kilometrov oddaljenega vodnjaka pogojno pitno vodo. Za njih skrbijo prostovoljci, ki jim pomaga UNICEF.

In v takšni državi, ki sicer ogromno dela na tem, da postane država za vse, nam domačini kot kronski dokaz normalizacije pokažejo novo golf igrišče, slab kilometer oddaljeno od naselja barak.

Golf igrišče je tudi v Kigaliju, glavnem mestu Ruande. Države, ki je bila v eni najbolj krutih državljanskih vojn preteklega stoletja zdesetkana v genocidu in kjer živi na ulicah glavnega mesta stotine otrok brez staršev. — Ilustracija: Nina Perovič.

Grčija

Na Krfu obstaja golf igrišče, ki so ga zgradili Britanci na začetku prejšnega stoletja. Eno lepših slabo vzdrževanih, razpadajočih, a vseeno delujočih golf igrišč na svetu.

Golf igrišče je lahko tudi najboljši turistični vodič po dobri lokalni hrani in gostilnah. Na Krfu so nam po golfu opisali za njih najboljšo gostilno z najboljšo hrano na otoku. Opis je bil tak: slediš cesti, prideš do krožišča, zaviješ desno in za bencinsko črpalko spet desno. Iskali smo, ampak ni šlo. Na koncu smo vprašali na črpalki, kje je ta gostilna. Bila je pri njih. Ista hiša, stranski vhod.

In res, jedli smo najboljšo grško hrano. Na bencinski črpalki sredi Krfa.

Portorož

Govoriti o tem, ali golf ja ali ne, je precej mimo. Debata o tem, ali potrebujemo golf igrišče v bližini Portoroža ali ne, je debata preteklega stoletja.

Pametna golf igrišča prinesejo okolici precej dobrega. Poraba lokalno pridelane hrane in dobrih lokalnih restavracij in trgovin z lokalnimi proizvodi se je povsod povečala. Golf ne pripelje masovnega turizma, ki lahko posledično uničuje okolico, ampak omogoči razvoj lokalne ekonomije.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE