Portret povprečneža: 41 let, 178 cm, 85 kg

13.3.2017 / 06:10 1 komentar
Česar ne pove statistika, pove Janusz Korwin-Mikke: “logično”, da so ženske manj plačane, ker so “manj inteligentne”.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Na vsak dolar, ki ga zasluži moški, ženska zasluži 63 centov. Pred 50 leti je zaslužila 62 centov. Skratka, če bo šlo vse po sreči, bomo zaslužile en dolar leta 3888.” — Laurie Anderson: Beautiful Red Dress (Strange Angels, 1989).


Prejšnji teden je STA prosto po Statističnem uradu objavila novico (v narekovajih) o povprečnem slovenskem moškem. Če prav razumem, je bila premišljeno tempirana tik pred 10. marec, dan (40) mučenikov, in tik po 8. marcu, dnevu žena. Zanimiv medijski pristop in še zanimivejša statistika.

Skratka: povprečen Slovenec je star malo več kot 41 let, visok 178 centimetrov, tehta 85 kil; prvič se je zaposlil pri 24 letih in pol, od staršev se je odselil pri 29, se (prvič) poročil pri 32 in v isti starosti dobil prvega otroka; na mesec zasluži 1.695€ bruto — kar da je 101€ več od povprečne Slovenke.

Na eno decimalko

V oči so mi najprej padle fizične karakteristike. Vse svoje odraslo življenje sem bil — ali mislil, da sem — visok 178 centimetrov, dokler me pred dvema letoma niso spet enkrat uradno izmerili in mi namerili 175 centimetrov. Ko sem začel protestirati, mi je zdravnica rekla, naj se kar sprijaznim, da pri svojih letih malo skupaj lezem.

Pri 54,8 letih (zaokroženo na eno decimalko) pa me pobira tudi sicer. V svojih najbolj rejenih časih sem imel blizu 80 kil, danes pa samo še 71. Ampak da ima povprečen slovenski moški moje rasti 85 kil, je vsekakor nenavadno in zaskrbljujoče.

Mark proti Markotu

Da sem iz stare garde, je opazno tudi po tem, da je moje osebno ime še vedno 5. na lestvici najpogostejših v Sloveniji — za prvimi štirimi (moškimi) arhaizmi kot so Franc, Janez, Ivan in Anton. Moja generacija bo morala oditi, preden bodo top 5 imena Luka, Filip, Nik, Mark in Žan.

Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je fancy imena kot cilj pozabila vključiti v znamenito Vizijo 2050.

Ne bi me smelo čuditi, da se povprečni moški prvič zaposli pri 25 letih (ko sem se pred 30 leti zaposlil tudi jaz). Statistika ne pove, da smo se takrat pri teh letih zaposlili skoraj vsi, danes pa samo nekateri.

Od standardov očitno odstopam tudi pri privatnih zadevah. Prvič in (nikoli ne reci) zadnjič sem se poročil pet let pozneje kot povprečen Slovenec, otroke pa sem v povprečju dobil sedem let pozneje. Nisem še posadil drevesa in zgradil hiše. Toda o tem SURS ne poroča.

Za 101€ več

Kako pa je mogoče, da povprečen Slovenec zasluži 100€ več kot povprečna Slovenka?

Ni problem. Tudi v tem primeru vse pove statistika. Ne gre namreč za to, da bi bile za isto službo oz. isto opravljeno delo ženske krivično plačane manj kot moški — kot si ta podatek o podplačanosti žensk ponavadi razlagamo —, temveč za to, da skupaj, v povprečju, pač opravljajo za 100€ manj plačane službe in dela.

Česar ne pove statistika, pa pove poljski evroposlanec Janusz Korwin-Mikke: da je “logično”, da so ženske manj plačane, ker so “manjše, šibkejše in manj inteligentne”. Po njegovem je to samo “stereotip, da imajo enak intelektualni potencial kot moški”, in da je ta stereotip “treba uničiti”.

​“Na vsak dolar, ki ga zasluži moški, ženska zasluži 63 centov. Pred 50 leti je zaslužila 62 centov. Skratka, če bo šlo vse po sreči, bomo zaslužile en dolar leta 3888.” — Laurie Anderson: ​Beautiful Red Dress (​Strange Angels, 1989).

Ženske kvote JKM

No, zdaj pa imate. Cela desetletja so politiki, ki ste jih volili, in različni socialni dušebrižniki, ki ste jim ploskali, pridigali o pomembnosti tako imenovanih ženskih kvot in jih tudi pridno uveljavljali. Koliko poslank je v parlamentu in v vladi ali koliko je predsednic uprav, je postal pomemben statistični podatek. Ali koliko odstotkov intervjujev z ženskami je objavljenih v medijih. In še marsikaj. Zavistno smo opazovali Norvežane ali koga, kjer je žensk statistično povsod več. Težili ste z ženskami. Da morajo biti bolj zraven.

Zdaj pa so se našli srednjeveški retardiranci, ki so se tega teženja naveličali in se odločili, da bodo povedali tako kot je, kajne. Kot se v nespodobni poresničnostni dobi spodobi. In zdaj žalijo ženske.

Niste pomislili, da bo vaše sicer dobronamerno teženje obrodilo strupene sadove. Da bo prišlo do povračilnih udarcev. Da se bo trend obrnil v diametralno nasprotno smer. Samo počakajte, tudi v Sloveniji se bo pojavil kak Janusz Korwin-Mikke.

Saj se najbrž že kje skriva, samo še mikrofona ni vzel v roke, se pustil izvoliti v Evropski parlament in si nadel metuljčka.

Lahko si samo mislite, koliko ljudi bo pa šele takemu človeku ploskalo.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 12. marca 2017, pod naslovom 41 let, 178 cm, 85 kg. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE