Za 8. marec na Onini prireditvi in v Odmevih: Ženski boj še ni končan

11.3.2017 / 06:10 3 komentarji
Zakaj je treba vedno rinit v ospredje politike? Se lahko kaj zgodi brez njih? Te obsesije in patologije imam čez glavo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Revija Ona oz. Onaplus vsako leto izbere 50 izjemnih žensk in na prireditvi Ona 365 razglasi zmagovalko. Šla sem zato, ker sta bili med 50 nominirankami tudi moji prijateljici in prijateljice se podpira.

Nekaj let nazaj sem bila med 50 izbrankami. Godilo mi je. Nekdo je opazil, da obstajam. Zdelo se mi je, da moje delo šteje. Hvala za nazaj.

Sedeli smo torej v lepi Unionski dvorani. Prireditev je malo zamujala. Ena od nominirank je prišla z nami v dvorano. Najprej niso dobro vedeli, kam bi jo posadili. Pa je sedela med nami. Zakaj ne spredaj, v prvih vrstah, med ostalimi izjemnimi?

Sledil je spektakularni začetek z italijanskim komadom. Mlada pevka je stopala med publiko do odra, kjer je bila še plesalka na drogu. No, ta drog je potem celotno prireditev štrlel iz tal in prekrival podobe na platnu. Ženske so govorile, kdo so, kaj delajo, kaj si mislijo. S tistim drogom na sredini. Organizatorska šlamastika.

Malo sem se tudi poigravala z možnimi skritimi sporočili. Ne bom jih razkrivala.

Mali flopi

Prireditev sta vodila Boštjan Romih in Jože Robežnik. Brala sta napisane tekste o ženskah večera. Nekatere predstavitve so bile poetične, druge spet tehnične. Veliko fascinantnih žensk. Za nekatere sem prvič slišala. Navdušile so me. Med njimi tudi Judita Nahtigal, ravnateljica dijaškega doma iz Kranja, ki se je borila za šest begunskih otrok. Voditelj jo je s pogledom iskal po dvorani. Je tu ali ni, se je spraševal.

Če je bil štos, je bil slab. Če ni bil štos, je bilo pa nekaj nerodnih sekund.

Situacija se je ponovila pri drugi gospe. Morali bi vedeti, kje gospe sedijo in kako izgledajo. Potem so klicali na pogovor Vesno V. Godina, ki pa do takrat še ni prišla. Taki mali flopi.

Hvala bogu za Deso Muck, bila je tam. Niti ni vedela, da je nominirana. Bila je nabrita, srčna in duhovita. Veliko bolj kot voditelja.

Če humor ne gre, potem pač ne gre. Ni ga treba rinit v vsak stavek in nas posiljevat z nerodnostmi. Gledala sem v tla in si brundala v brado. Tvitala nisem, ker sem pozabila očala. Presedala sem se in težila sosedom.

Lahko prosim enkrat brez politikov?

Glavni govornik je bil Miro Cerar. Imelo me je, da bi žvižgala — pa žal ne znam — in vpila buuu. Nekaj je pleteničil o poti, ki da je ženskega spola, in cilju, ki je moškega spola. In nenehno govoril o ženskem elementu. Pomislila sem, da bom šla naslednji dan na upravno enoto zamenjat papirje: ženski spol popravit v ženski element.

Seveda je omenjal tudi lepoto, ko se ženski in moški element spojita. Džizs! Okej, novo punco ima in je navdušen, ampak kaj ima to opravit s 50 izjemnimi ženskami?

Skratka, Cerarjev standard: bež nagovor in nekaj floskul, ki bi rade bile lepozvočne — a kaj, ko mu nikoli ne uspe.

Nekaj je zelo narobe z odločitvijo, da politik, ki lahko vsak dan tako ali drugače nagovarja ljudstvo in napolnjuje medije, zasede še osrednje mesto na prireditvi, posvečeni izjemnim ženskam.

Zakaj je treba vedno in povsod v ospredje rinit politiko? A se lahko prosim nekaj zgodi brez njih? Te obsesije in patologije imam čez glavo. Torek je bil večer izjemnih žensk, ki delajo dobro in ne silijo pod žaromete. Vse bi morale sedeti v prvih vrstah. Vsi bi jih morali videt, se jim poklonit, čestitat, zaploskati. Ampak ne. Za nagrado dobijo Cerarja za slavnostnega govornika.

Zakaj ni bila slavnostna govornica recimo lanska zmagovalka? Nekdo, ki je res nekaj naredil? Veliko več kot to, da je bil izvoljen?

Carski Miro & The Woman in Red: Nekaj je zelo narobe z odločitvijo, da politik, ki lahko vsak dan tako ali drugače nagovarja ljudstvo in napolnjuje medije, zasede še osrednje mesto na prireditvi, posvečeni izjemnim ženskam. — [Screenshot: Delo/Fokuspokus.]

Zvezda večera

Kar me je motilo že takrat, ko sem bila jaz med 50 izbranimi, je bilo prav dejstvo, da je največ pozornosti požel predsednik Borut Pahor. Dobil je veliko rož. Vse se je zgrinjalo okoli njega. Me izbranke pa smo se po kotih prekladale sem in tja, ko nam je končno uspelo prepričati lepo oblečenega vratarja, naj nas spusti na prizorišče, ker smo zvezde večera. 

Namen je dober in lep in na mestu. Nakar to zapakirajo v organizacijske flope. Škoda.

No, darila, ki smo ga dobili vsi, sem bila vesela. Kremice, vzorčki… — in PR revija o urah. Zakaj pa ne revija Ona Plus, ki je posvečena 50 nominirankam?

Za nameček pa potem na organizatorjevi spletni strani berem o prireditvi tudi izjave žensk, ki so bile lepo ali zanimivo oblečene in so znane iz neznanih razlogov.

Nakar še pogovor v Odmevih

Dodatno me je za 8. marec pogrel pogovor v Odmevih. Slavko Bobovnik je najprej napleteničil v kamero (0:37–1:07), da bi bilo v vsakem primeru nekaj narobe, kogarkoli že bi na ta dan povabili. Uzurpiral je primetime za jamranje. Mučeniško. Nacionalna televizija ste, ne pa trgovska veriga s sloganom “za vsakega nekaj”.

No, z gostjama ste res zgrešili, dragi Odmevi (3:31–11:35). Manca G. Renko je sicer povedala nekaj krepkih, ki pa so obvisele v zraku. Mlada je, napisala je knjigo. Da bi ji res lahko rekli pisateljica, bo morala napisati še kar nekaj knjig. Nekaj pisateljic že imamo v tej deželi. Pa znanstvenic tudi. Pa učiteljic, da ne naštevam. Izbiro ste torej imeli.

S sestro Romano Kocijančič ni nič narobe. Fajn gospa. Pa tudi predstavnica Cerkve. Tiste, ki je proti splavu. Brez žensk na vrhovnih položajih. Institucije, ki ima pač tak odnos do žensk.

Ona 365 in Odmevi sta dokaz več, da 8. marec ni dovolj. Da boj še ni končan.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE