Izgubljeno z digitalnim prevodom: Na čiku z Nigelom Farageom

16.3.2017 / 06:08 Komentiraj
Z gdč. Meto bi to raje opravil osebno. Imel bi še kakšno vprašanje. Povabil bi jo na kavo. Saj veste, medčloveški stiki.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadnja dva Američana, ki so ju dobili in obsodili kot ruska agenta, sta delala za CIA. Dolga leta sta Rusom pošiljala podatke, ki niso bili nič posebnega. Vohunila nista iz ideoloških razlogov, ampak zaradi denarja. Rusi so od njiju dobili nekaj napol uporabnih informacij, onadva pa nekaj denarja.

Toda naenkrat, tik preden so ju dobili, so se njune informacije bistveno izboljšale. Prej sta pošiljala tisto, ki sta jih dobila v pisarnah, potem pa podatke, povezane z delom različnih oddelkov CIA.

Kaj se je zgodilo? Razlog je bil protikadilski zakon. Prepoved kajenja na delovnem mestu. Na dvorišču sta se srečevala s kadilci iz drugih oddelkov — kamor prej sploh nista vstopila ali imela dostopa — in zbirala podatke.

En tak Jelinčič

V Rotterdamu je vsako leto konferenca, na kateri se zbere okrog 350 televizijskih novinarjev in urednikov z vsega sveta. Program je sestavljen iz strokovnih tem — vse nas najbolj zanima odnos med spletnimi mediji in klasičnimi televizijami — in predavanj ljudi, ki so pomembno vplivali na dogajanje v preteklem letu.

Zjutraj sem po zajtrku odšel na cigareto na mraz pred hotel. Tam sem se zapletel v pogovor s prvim predavateljem tistega dne. To je bil Nigel Farage, evroskeptični evropski poslanec in nekdanji predsednik UKIP — in kadilec, ki ga sicer zagotovo ne bi imel priložnosti spoznati. Šarmanten, hiter, oster, bister. Neke vrste Zmago Jelinčič.

Čakalo ga je predavanje pred 350 v glavnem liberalno usmerjenimi, zaradi brexita in Trumpove zmage še vedno šokiranimi in črnogledimi novinarji. Kar nekaj jih je kazalo precej odkrito nestrinjanje s Faragevim početjem v zadnjem letu. Tudi zato, ker so bili mediji pogosta tarča njegovih predbrexitovskih govorov.

Zjutraj sem po zajtrku odšel na cigareto na mraz pred hotel. Tam sem se zapletel v pogovor s prvim predavateljem tistega dne. To je bil Nigel Farage, evroskeptični evropski poslanec in nekdanji predsednik ​UKIP — in kadilec, ki ga sicer zagotovo ne bi imel priložnosti spoznati.

Nimate pojma, kaj se dogaja

Pogovarjala sva se o tem, kako se počuti v tako sovražno nastrojenem okolju in kaj so po njegovem glavni razlogi za uspeh brexita in Trumpovo zmago. Razložil je, da se po referendumu počuti kot profesionalni govorec, katerega naloga je, da pove poante jasno in glasno in po možnosti tudi provokativno.

Rekel je še, da jezno občinstvo zanj sploh ni problem ni problem in da mu je tak nastop še ljubši kot pred somišljeniki.

Glede brexita in Trumpa pa je pokazal na ljudi, ki so čakali na avtobus, da jih odpelje na konferenco. Moje kolege. Nihče se ni z nikomer pogovarjal. Vsi so se pogovarjali bodisi po telefonu ali pa strmeli v zaslone mobilcev.

Evo. Novinarji nimate pojma, kaj se dogaja med ljudmi, ker se z nikomer več ne pogovarjate, je rekel. Obsedenost novinarjev in vlad z digitalnim pa je pripeljala na volišča ljudi, ki hočejo iskrenost in jasne odgovore in jim ne pride na misel, da bi vse svoje obveznosti opravljali digitalno.

Facebook Live TV

Digitalni svet me kot profesionalca seveda intrigira. Tehnologija postavlja komunikacijske temelje za nekaj, za kar še sami njeni graditelji ne vedo, kaj je in v kaj se razvija. Ogromno denarja, ki se kopiči v digitalnih podjetjih, postavlja tudi največja medijska podjetja pred dejstvo, da morajo z njimi sodelovati, saj si sami ne morejo privoščiti, da bi zaposlovali toliko strokovnjakov za razvoj.

Facebook je lansiral novo storitev Facebook Live, ki omogoča javljanje v živo po mobilnem telefonu, kjerkoli že ste. Na osnovni strani lahko spremljate, kje vse na svetu in kdo v tem trenutku objavlja live video.

Storitev uporabljata tudi CNN in Guardian. Za to zaposlujeta ljudi ali že zaposlenim nalagata dodatno delo. In tega zaenkrat nihče ne zna monetizirati. Tako na CNN kot na Facebooku priznavajo, da se jim ne sanja, kakšen bi naj bil biznis model.

Ampak mogoče pa ga bodo našli. Digitalni direktor CNN pravi, da morajo biti povsod zraven zato, da dosežejo sedanje in prihodnje gledalce in da si ne morejo privoščiti, da ne bi bili med prvimi pri uporabi novosti. Tudi če niso njihove.

Priznam, da se brez hčerkine pomoči morda sploh ne bi vpisal, ker bi za računalnikom izgubil živce, ali pa bi vsaj dva dni več trajalo. S hčerko pa … — zame ponižujočih 15 minut. — [Ilustracija: Nina Perovič.]

Privatno pa ne

Zasebno pa me digitalni svet ne navdušuje enako kot profesionalno.

Pred letom sva z Darjo vsak teden brala isti blog. Naenkrat sva ugotovila, da se nama na računalnikih ne prikazujejo isti oglasi, tudi če bereva istočasno. Algoritem je spremljal njeno in moje brskanje po spletu in temu prilagodil, personificiral oglasna sporočila.

Če mene vprašate, več kot zoprno.

Lani poleti sem se vpisoval na fakulteto. Pogledal sem, kakšni so pogoji, katere papirje moram pripraviti in se odpravil na fakulteto k prijazni gospodični Meti, da izpolniva formularje.

Nap. Ne gre. Vpis je digitalen. Če mi je prav ali ne.

Priznam, da se brez hčerkine pomoči morda sploh ne bi vpisal, ker bi za računalnikom izgubil živce, ali pa bi vsaj dva dni več trajalo. S hčerko pa … — zame ponižujočih 15 minut.

Okej. Ampak jaz bi še vedno raje to opravil z gospodično Meto osebno. Imel bi še kakšno vprašanje. Ali pa bi jo po uspešnem vpisu povabil na kavo. Saj veste, medčloveški stiki.

Nimam 100 prijateljev na Facebooku. (V življenju imam tri prijatelje.) Nič ne dam na oblak, niti v oblak. Telefon me ne sme obveščat, kako blizu doma sem. Nočem pametne televizije. Slišim iz zanesljivih virov, da me kamera snema in opazuje tudi takrat, ko je TV ugasnjen. Da vidi, kaj delam in kako bi mi lahko kasneje pomagali pri nakupu stvari, ki jih nujno rabim. Ali pa tudi ne.

Pred letom sva z Darjo vsak teden brala isti blog. Naenkrat sva ugotovila, da se nama na računalnikih ne prikazujejo isti oglasi, tudi če bereva istočasno. Algoritem je spremljal njeno in moje brskanje po spletu in temu prilagodil, personificiral oglasna sporočila. — [Ilustracija: Nina Perovič.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE