Cerar vlada, Orbán posluje

21.4.2017 / 06:08 Komentiraj
Težke besede: vlada laže, manipulira glede financiranja 2TDK in s tem načrtno pripravlja pogoje za korupcijo desetletja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kaj naj si mislimo o vladi, v katere mandatu državnozborske komisije obravnavajo največji korupcijski škandal v zgodovini Slovenije (TEŠ 6), po drugi strani pa po nujnem postopku hoče sprejeti zakon s koruptivnim potencialom podobnega obsega kot TEŠ 6?

Kaj naj si mislimo o vladi, ki se pozvižga na mnenje KPK, čeprav ta od nje zahteva, da zaradi nejasnosti zakonskih določil in izrazitih korupcijskih tveganj tega zakona ne sprejema po nujnem postopku in namsto tega omogoči strokovno in politično razpravo o zakonu?

Kaj naj si mislimo o vladi, ki hoče zakon sprejeti, še preden so se usklajevanja s predstavniki civilne družbe sploh začela?

In kaj naj si mislimo o vladajoči stranki, ki ignorira zahtevo koalicijskih strank, da mora vladni predlog zakona pred sprejemom uskladiti s predlogom zakona, ki ga je pripravila civilna družba?

Madžarski buldožer

Kaj naj si mislimo o vladi, ki želi ekspresno sprejeti zakon z argumentom, da je nujno potreben za prijavo na razpis za evropska sredstva, čeprav razpisni pogoji nikjer niti približno ne zahtevajo kakršnegakoli zakona? Niti vključenosti zasebnih ali javnih partnerjev v projekt, kar naj bi ta zakon omogočil.

So besede, da vlada laže, manipulira, zavaja in s tem načrtno pripravlja pogoje za korupcijo desetletja, pretežke?

Situacija v vladi SMC — s hitenjem s korupcijskim tveganjem obremenjenim zakonom, kljub strokovnim in političnim pomislekom in nasprotovanjem — dejansko spominja na Madžarsko, kjer Orbánova stranka z večino v parlamentu prav tako kot buldožer sprejema najbolj ekstremno radikalne zakone, proti katerim protestirajo tako domače politične stranke in civilnodružbena gibanja kot tuje institucije.

Situacija v vladi SMC — s hitenjem s korupcijskim tveganjem obremenjenim zakonom, kljub strokovnim in političnim pomislekom in nasprotovanjem — dejansko spominja na Madžarsko, kjer Orbánova stranka z večino v parlamentu prav tako kot buldožer sprejema najbolj ekstremno radikalne zakone.

Cerarorbán

Nič čudnega, da se je vlada pod vodstvom ustavnega pravnika in univerzitetnega profesorja prava dr. Mira Cerarja spečala s taisto Madžarsko. Obe državi sledita istim metodam delovanja.

Spomnite se samo postavljanja protibegunskih žičnih ograj na državne meje, sprejema radikalnega zakona o tujcih ter zagovarjanja ministrov, ki so jih zalotili v neetičnih poslih.

Taisti Madžarski hoče vlada SMC omogočiti velike zaslužke pri kreditiranju Drugega tira, privilegiran dostop do pridobitve del pri gradnji, koncesijo v Luki Koper mimo javnega razpisa in privilegiran status pri tovornem transportu na slovenskem javnem železniškem omrežju.

Edini možni sklep

Ključno vprašanje pri tem je, zakaj želi vlada SMC s koruptivnimi nastavki v zakonu Madžarski to omogočiti? Gre za koruptivne dogovore na najvišji ravni? Gre za posel z Orbánom?

Če ne bi šlo za koruptivne namene, bi vlada zakon sprejemala po rednem postopku, na transparenten način in ob širši javni razpravi. Ne bi imela težav javno pojasniti, kaj je obljubila Madžarski.

Toda ker vlada SMC — v skladu z Orbánovimi metodami — z zakonom hiti in ignorira najvišje protikorupcijske organe, koalicijske partnerje in civilnodružbena gibanja, nam ne preostane drugega kot sklep, da to očitno dela s koruptivnimi nameni.

Potencialna korupcija pa ne bo oblatila samo vladajoče stranke, ki bo ob naslednjh volitvah izpadla iz parlamenta, temveč tudi obe koalicijski partnerici. Upajmo, da sta pretehtali vsa tveganja in koristi od španovije v tem Orbánovem poslu Cerarjeve vlade.


Opomba: Tekst je bil objavljen v torek, 18. aprila 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Cerarjeva vlada z Orbanovimi metodami v koruptivni posel z Orbanom. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE