Moralistom in mehkužcem odsvetujemo: Ivana Djilas režira Tiger Lillies

3.6.2017 / 06:08 1 komentar
Le kako bi Slovenci sprejeli slikanico kot Peter Kušter? Izpod peresa psihiatra! Bi jo kot neprimerno za otroke zažgali?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Še dobro, da obstaja zavetje gledališča. Predstavo Peter Kušter je v Sloveniji premierno — v SNG Nova Gorica — zrežirala Ivana Djilas, sicer poznavalka in častilka Tiger Lillies. Andrej Rozman Roza je delo prevajalca opravil za prste obliznit.

Petra Kuštra sem gledala na Drama Festivalu pred nekaj dnevi.

V pogovoru na polnem vrtu pred Dramo je Ivana Djilas po predstavi rekla, da bi danes vse take otroke zdravili, in naštela nekaj diagnoz.

Predstava je bila v Drami deležna dolgega in burnega aplavza. Toliko pa sem že videla in doživela, da lahko mirno zapišem, da takega aplavza tam ne pomnim. Večina se nas je sproščeno drla bravo ali vsaj nekontrolirano spuščala zvoke ugodja in odobravanja. Preprosto vse stoji in laufa.

Originalna ilustracija Heinricha Hoffmanna za slikanico: Der Struwwelpeter (1845), v slovenskem prevodu (2013) Peter Kušter.

Mrtvaški um-pa-pa

“Najbrž imajo ljudje našo glasbo radi zato, ker je nenavadna. Mogoče jim je všeč tudi to, da je bolj resnična. Ni recimo o ljubezni, rožah, sprehodih z roko v roki ob sončnem zahodu. Je o bolj grdih, a resničnih stvareh. Ne vemo, kako bi imenovali svojo glasbo. Če kdo ve, naj nam napiše pismo. Mrtvaški um-pa-pa, to je najbližje pravemu imenu, kar smo doslej prišli. Sicer pa smo uporabljali že več različnih poimenovanj: satanistični folk, belgijska ulična opera, brechtovski punk kabaret. Če komurkoli kaj od tega karkoli pove, potem je to tisto pravo.” — The Tiger Lillies

Nori in ekstravagantni, zajebantski. Glasba o nelepih stvareh s kopico čudnih inštrumentov. To so Tiger Lillies na kratko. Glasbeniki in igralci klovnovsko pobarvanih obrazov, ki s svojimi nastopi širijo vero v žalostno, bizarno in absurdno — in predvsem v črni humor. Oznaka “politično nekorektno” bi bila premalo.

“Ko sem bil otrok, sem imel knjigo Peter Kušter, ampak mi jo je mama skrila. Bala se je tiste knjige,” pravi ustanovitelj benda Martyn Jacques.

Kristjan Guček v predstavi Peter Kušter SNG Nova Gorica. — [Fotografija: SNG Nova Gorica/Peter Uhan]

Der Struwwelpeter/Shockheaded Peter

Opereto o Petru Kuštru (Shockheaded Peter) so Tiger Lillies premierno uprizorili leta 1998. Gre za uprizoritev po otroški slikanici nemškega psihiatra, pisatelja in pesnika Heinricha Hoffmanna, objavljeno leta 1845 (Der Struwwelpeter). Delal je tudi kot patolog, zdravnik v bolnišnici za reveže. Bil je direktor psihiatrične klinike, prostozidar. Velja za pionirja pedopsihologije. Zanimiv gospod.

Peter Kušter je nastal kot darilo za Hoffmannovega sina. Ker ni našel primernejšega, je napisal in narisal “strip” posebej zanj. Kmalu je postal prodajna uspešnica. Še danes je ena najbolj prodajanih otroških knjig v Nemčiji. Gre za “zabavne zgodbe s hecnimi slikami” o neposlušnih otrocih.

Njegove zgodbe so v predstavi obdelali po svoje, dodali, spremenili. Otrok, ki noče jesti juhe, umre od lakote. Raztresen otrok na poti v šolo gleda v nebo, pade v jarek in umre. Deklica, ki se rada igra z vžigalicami, zažge hišo. Deček trpinči psa in izkrvavi, ko ga pes ugrizne v nogo. Otrok sesa palec, dokler mu ne odpade.

Skratka, vzgojni primeri stare šole. Ne preseneča, da sta bila Roald Dahl in Tim Burton velika fena pravljic.

Butalci pa ne

Hmm, le kako bi danes sprejeli takšno slikanico? In to izpod peresa psihiatra? Bi jo zažgali? Si predstavljate ta upor? Pisma staršev, strokovna mnenja strokovnih in amaterskih poznavalcev, zbora stanovalcev, organiziranih otrokobrižnikov in kupa civilnih iniciativ?

Še dobro, da se tega ni spomnil nekdo v Sloveniji. V deželi, kjer je bila neka pobuda, naj vsak novorojenček dobi za darilo Butalce, zavrnjena z odločnim ne. 

Nisem poznavalka sodobnih pravljic. Tu in tam kakšno ujamem. Toda v teh spoliranih časih — da ne rečem na civilizacijskem vrhuncu razvoja — slutim, da bi bil pogrom hujši, ko bi si ga lahko predstavljali sredi 19. stoletja.

Ansambel SNG Nova Gorica v predstavi Peter Kušter: (z leve) Matija Rupel, Marjuta Slanič, Kristjan Guček, Blaž Celarec, Boštjan Narat, Joži Šalej. — [Fotografija: SNG Nova Gorica/Peter Uhan]

Megakreativci

Scena v sceni, nekak ogromen starinski kovček, omejen in hkrati praktično izpolnjen prostor. Bend sedi spodaj in igra na vse žive inštrumente.

Mojster dirigent in povezovalec predstave Kristjan Guček vse počne v falsetu. Kapo dol. Člani benda — Blaž Celarec, Boštjan Narat in Joži Šalej — so več kot samo mojstri glasbe. Z minimalnimi igralskimi vložki naredijo zgodbo zase, ki se seveda kot ulita spaja s celoto.

Igralci Ana Facchini, Peter Hral, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Andrej Zalesjak so presegli same sebe, predvsem pa so delovali kot eno samo noro telo. Hitri, burleskni, absurdni so poganjali hitri tok predstave tako natančno in ubrano, da so jemali dih.

Na majhni sceni so spretno menjavali vse, kar si je Barbara Stupica, scenografka in oblikovalka lutk, zamislila s svojo neizmerno domišljijo. Kar se zrcali tudi v otročkih. Ti so vsi lutka z enormno glavo in očmi. Brez ust.

Ko je Ivana Djilas pripravljala predstavo, se je v mislih pogovarjala tudi s Timom Burtnom in drugimi megakreativnimi čudaki.

“Ko sem bil otrok, sem imel knjigo Peter Kušter, ampak mi jo je mama skrila. Bala se je tiste knjige,” pravi ustanovitelj benda Martyn Jacques (levo). Trenutna člana Tiger Lillies, ustanvljenih leta 1989) ste še Adrian Stout in Jonas Golland. — [Fotografije: Tthe Tiger Lillies]

Stara šola

Ko to pišem, se počutim kot kritičarka starega kova. Vsakemu od sodelujočih bi podelila vzhičen odstavek. Maši Kagao Knez za fantastično koreografijo in Jeleni Proković za kostume. Ker je to teater stare šole, kjer vse buhti od domišljije in klenega črnega humorja snovalcev in nastopajočih. Fantastično utečena mašina bizarnežev, šokantnih zgodb o otrocih in odraslih.

Moje sporočilo: ti ranljivi mali posebneži, ki znajo raniti, neprilagojeni, požigalci in počasni, so med nami. Peljite jih na predstavo.

Med nami — in v predstavi, v ritmu spektakla patetike — pa so tudi vse te odrasle kreature. Pojdite se pogledat v ogledalo. Če se boste pri tem zabavali, potem ste iz pravega testa. Mehkužcem in moralistom odsvetujem ogled.


Heinrich Hoffmann: Peter Kušter ali Zabavne zgodbe s hecnimi slikami. EPOS, Maribor; Rosula, društvo za promocijo znanosti in umetnosti, Železniki, 2013. ISBN 978-961-93474-1-6, : 978-961-93474-2-3; 19,90 EUR.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE