Svetovno prvenstvo v slabih vicih od covfefeja do gej gnojila

5.6.2017 / 06:10 1 komentar
Lokalna posebnost slovenskih slabih vicev je kvečjemu v tem, da so vrhunski primerki tisti, ki so mišljeni smrtno resno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včasih se mi zazdi, da dandanes ni več dobrih vicev o politikih. Ampak če dobro razmislimo, ljudski humor nikakor ni v krizi. Stvar je v tem, da vici prihajajo kar sami od sebe. Iz resničnosti in kot resničnost. Ni se nam jih treba izmišljati, ker se nam ponujajo v medijih in na družbenih omrežjih.

Tako je Donald Trump v sredo ponoči — šest minut čez polnoč po ameriškem vzhodnem času, če sem natančen — na Twitterju objavil misteriozno zmeden stavek, ki se je v originalu glasil: “Despite the constant negative press covfefe.” — ali v prevodu: “Kljub konstantnemu medijskemu covfefeju.”

To je bilo to. Obviselo v zraku. Konec. Pika.

Kar tvitne ameriški predsednik, seveda ne more mimo njegovih 31 milijonov sledilcev. Predstavljajte si to eksponencialno širjenje in šeranje informacije! Koliko tera-peta-eksa-zeta-jotabajtov pozornosti je to? Tako rekoč ves svet se je neglede na časovni pas začel spraševati, kaj hudiča je “covfefe”.

Auto-correct

Se je Trumpu dokončno utrgalo? Je res unfit za prezidenta? Je to ultimativni dokaz, da ima res majhne dlani in kratke prste?

Dobesedno čez noč je “covfefe” postal globalni, četudi efermerni fenomen, iz katerega je ves svet zbijal šale sto na uro.

iPhone forenziki si pozneje postavili domnevo, da je hotel napisati “coverage”, pa mu je auto-correct spremenil v “covfefe”. To je malo verjetno, ker AI ti predlaga samo tisto, kar je v slovarju ali kar si že kdaj natipkal.

Trumpu je bila pozornost všeč. V Washingtonu še bilo šest zjutraj, ko je posrečeno ponesrečeni tvit zbrisal, vendar objavil novega, kao hudomušnega: “Kdo bo pogruntal pravi pomen ‘covfefeja’??? Uživajte!” — ki ga je pozneje tudi izbrisal.

Post festum objavljam še ta link o geslu “covfefe” iz Urban Dictionaryja. Mogoče bo kdo nasedel in bo iz tega nastal fake news.

Črni, beli, pisani humor

Obstaja pa tudi črni, ne samo tipfelerski humor.

Samo dan pred “covfefejem” je ameriška standup komičarka Kathy Griffin pozirala z ogabno okrvavljeno oranžnolaso glavo, ki je nedvoumno spominjala na dekapitirano 3D karikaturo Donalda Trumpa.

Predstavljajte si to ogorčenje — od predsednika samega (in njegove ožje žlahte) pa do Chelsea Clinton in preostanka sveta. Griffinova je fotografa Tylerja Shieldsa naslednji dan prosila, naj fotografijo umakne s Twitterja in skrušeno in ponižno prosila za odpuščanje. Prej bi razmišljala.

Tega je toliko, da prizadeti Trump niti sam ne ve več, nad čim se še sploh splača zgražati. Ko je pred meseci Snoop Dogg posnel video na temo policijske brutalnosti, v katerem “ustreli” klovna, našemljenega v Trumpa — pri čemer iz pištole skoči zastavica z napisom “BANG!” —, je Trump zarohnel, da bi avtor šel v arest, če bi se takole spravil na Obamo. Mnja…

Predstavljajte si to ogorčenje — od predsednika samega (in njegove ožje žlahte) pa do Chelsea Clinton in preostanka sveta. Griffinova je fotografa Tylerja Shieldsa naslednji dan prosila, naj fotografijo umakne s Twitterja in skrušeno in ponižno prosila za odpuščanje. Prej bi razmišljala.

Resničnostni humor po slovensko

Pa da ne boste mislili, da se pri nas ne znamo hecati. Seveda je tudi v Sloveniji dovolj tako slanega kot neslanega humorja — mislim, tako imenovanega resničnostnega humorja.

Lokalna posebnost je kvečjemu v tem, da so najboljši primerki domačih vicev tisti, ki so mišljeni smrtno resno. Hočem reči, da namen naših duhovitežev sploh ni ta, da bi bili duhoviti.

Mimogrede naj omenim, da zadnja eskapada ministra Počivalška, ki je za domnevno oviranje projekta Magna Steyr v Hočah obtožil “Močvirnike”, ne spada v kategorijo humorja. On se samo ne zna izražati v tem smislu, da ne ve, kakšen jezikovni register se spodobi uporabiti v določenih komunikacijskih kontekstih.

On je samo hotel povedati tako, da bi ga ljudje razumeli in mu verjeli. In Štajerci res bolje razumejo in raje verjamejo, če jim kot grešne kozle naprej vržeš Ljubljančane.

Bolano

Najboljši — in tudi najbolj sick — vic zadnje čase pa je ta teden povedala zloglasna desničarska odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. V kolumni o pogorelem Kemisu oz. ekološki nesreči na Vrhniki — ne podcenjujmo resnosti problema, ampak prosim, ne uporabljajte besede “katastrofa”: za kaj takega bi morali zboleti ali (vsaj napol) pomreti vsi od Logatca pa do Viča — je namreč napisala, da je atrazin “hormonski motilec” in “kemični kastrator”.

No, prav. To je celo res. Toda to je povezala z alternativnim dejstvom, da je število homoseksualcev začelo naraščati takrat in tam, kjer in ko so začeli čezmerno uporabljati to infamno gnojilo.

In kot da že to ne bi bilo dovolj smešno, je hotela še poduhovičiti, da bodo parade ponosa odslej na Vrhniki in da bojo LGBT mahali s transparenti: “Ponosni, ker ste nas zastrupili in iz nas naredili homoseksualce!”

Kako bolano!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE