Mič Styling Pahor

7.6.2017 / 06:08 1 komentar
Predsednikov odgovor skeptikom: “Če si res tako želite, da vas operira frizer, potem vam tega ne morem, ne smem odreči.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pahorjev flirtajoči populizem je včasih tudi frizerski. Kaj se zgodi, ko se ob srečanju z dijaki predsednik Republike sooči z vprašanjem, v katerem bi moral prepoznati samega sebe?

Nihče ne pravi, da se ni. Dijakovo vprašanje je merilo na razlago, kaj storiti v času manipulacij in populizma? Predsednik se je zato moral opredeliti do “novih poti komunikacije” — v “novih časih” —, vendar ni bil pripravljen grajati populizma. Nasprotno. Pahor ga razume kot izziv in kot alternativo, ki ji je treba prisluhniti.

Takole je vprašal dijak:

“V zadnjem obdobju je opazen porast manipulacije politike in medijev, ki ima pomembne posledice. V ZDA so naprimer ljudje volili Donalda Trumpa zgolj zato, ker ni politik. To se mi zdi skrb zbujajoče. Kaj menite o tem? Saj naprimer ne obiščemo kirurga in mu ne izrazimo želje, da bi nas operiral frizer, ker hočemo, da operacijo izvede kirurg.”

Operacija na pričeski

Pahor pa mu je odgovoril takole:

“Nekaterih stvari ne morem komentirati zaradi svojega položaja. Tradicionalne oblike političnega izrekanja postajajo zastarele zlasti zaradi vrste novih tehnologij ter okostenelosti obnašanj in programov, ki jih je prerasel čas. Politika je na prelomnici, ko mora premisliti, kako bo vzpostavila stik z ljudmi. Morala bo najti nove poti komunikacije v novem času. V nasprotnem primeru se bo politika, ki se ima za dostojno, znašla v situaciji, ko je ljudje ne bodo tako razumeli. Sem in tja se to že dogaja. Na vseh področjih bomo doživljali verjetno precej večje spremembe, kot se [jih zdaj] zavedamo. V Avstriji naprimer nobenemu kandidatu iz velikih političnih strank ni uspelo na volitvah, tako je bilo tudi v prvem krogu volitev v Franciji. V ZDA se je Donald Trump do pred kratkim izrekal za demokrata, potem pa je vstopil v republikanski tabor z resnejšimi odpori vodilnih republikanskih podpornikov za njegovo kandidaturo. Vse to kaže na veliko kompleksnost novih političnih fenomenov. Tradicionalnim oblikam dialoga in sporočil ljudje ne verjamejo več. Iščejo alternative, ki so izrečene na drugačen način. Moramo prisluhniti temu, kar imenujemo populizem. To je priložnost za tradicionalno politiko, da premisli svoj način komunikacije. Če pa se bomo samo delali, da je nekaj nedostojno in da ne sodi v politični prostor, bodo zmagovali tisti z zamislimi, ki so daleč od tega, kar po mojem nas, demokracijo, ohranja pri življenju — z drugačnimi oblikami in celo z drugačnimi vrednotami, ki nas bodo začele ogrožati. Vsi se bomo morali začeti prilagajati okoliščinam, ki smo jim priča. Ljudje so naveličani svojih stisk in skrbi, na katere uradna politika s svojimi tradicionalnimi načini ne odgovarja več. Zato so pripravljeni tvegati, da jih bo ‘operiral frizer’.”

Prakticirati populizem

Predsednikov odgovor dijaku je presenetljivo afirmativen. Naslovnika bi dejansko moral šokirati. Če je ta pričakoval vsaj trohico kritičnosti do tega, da danes politiki postajajo ljudje, ki nimajo nobenih političnih znanj — kar je bila poanta njegovega vprašanja —, in da nam mora to vzbujati strah in bojazen, ga je Pahor maksimalno presenetil.

Pahorjev odgovor bi moral presenetiti vso javnost — če bi od njega le še kaj pričakovala.

Če je hotel dijak slišati, da ne moremo dovoliti, da frizer operira — kot se je glasila njegova kontrastna primerjava, ki si je dejansko ne želimo —, in si obetal, da mu bo Pahor pritrdil, je ta navidez presenetljivo ponudil na tej strani večkrat analizirano pojasnilo, da so časi danes drugačni. Zato skoraj ni več stvari, ki bi bila “nedostojna” in bi “ne sodila v politični prostor”.

Če poenostavimo, je prejel tak odgovor: danes so taki časi, da morajo biti politiki podobni frizerjem, ki operirajo. Pahor kot rešitev ponuja “prilagajanje okoliščinam, ki smo jim priča”, na koncu pa brez rezerve legitimira nove vloge politikov, ki jih evidentno sprejema in racionalizira.

Možnost, da nas bo operiral frizer, je treba po Pahorju razumeti kot razumljivo tveganje, ki smo ga vzeli nase. Naloga, v katero smo tako rekoč porinjeni. Predsednik ne samo razume populizem, temveč ga želi tudi podpreti in prakticirati. Spodletelo argumentacijsko srečanje med dijakom in njim ne bi moglo biti večje.

Danilo Türk je v volilni tekmi leta 2012 omenil, da upa, da njegov konkurent med svojimi številnimi predvolilnimi poklici poleg frizerskega ne bo opravljal še nalog zobozdravnika. S tem je hotel duhovito povedati, da bi se tega res morali bati.

Višji stilist

Ker je bila dijakova metafora nesporno predstavljena kot nekaj, kar velja za nevaren politični fenomen, lahko Pahorjev odgovor dojamemo samo tako, da Pahor do tega kaže razumevanje in da populizem v bistvu vidi kot nujnost pri tovrstnih komunikacijskih agendah svojih političnih kolegov.

In pri tem je tudi konsistenten. Na načelni ravni očitno sprejema Trumpov populizem in perverzno potrebo po njem pripisuje ljudem, ne politikom. To pomeni, da se mu tovrstna demagogija zdi povsem racionalna in sprejemljiva, ob tem pa tudi je sam zgled takega ravnanja. In vemo, da je na to celo ponosen.

Nič hudega sluteči dijak najbrž ni vedel, da je med mnogimi opravili Pahor že počel ravno to, kar mu je omenil kot primer ekscesa, in nato od predsednika pričakoval, da ga bo podprl. Pahor sicer ni dobesedno operiral, je pa kot višji stilist operiral pred firbčno množico.

Zaljubila sem se v svojega amaterskega zobozdravnika

Danilo Türk je v volilni tekmi leta 2012 nekoč omenil, da upa, da njegov konkurent med svojimi številnimi predvolilnimi poklici ne bo opravljal še nalog zobozdravnika. S tem je hotel duhovito povedati, da bi se tega res morali bati.

Tistih, ki bi Pahorju dovolili, da jim uredi pričesko, je najbrž več od onih, ki bi si šli k njemu zdravit zobovje. Posledice nerodnega posega na frizuri je pač lažje sanirati in še bolijo ne.

Dijakova zadrega je prejkone tudi v tem, da tudi sam ne bi želel biti med njimi. 

Dokler imamo dijake, ki razmišljajo po zdravi pameti, nam še ni treba izgubiti upanja za to državo. Za Slovenijo, ki jo po malem izgubljamo zaradi večine, fascinirane nad populizmom spogledljivca tisočerih obrazov.

Predsednik ima za vse skeptike pripravljen lahkoten odgovor: če si ljudje res močno in dolgo želijo, da jih operira frizer, jim tega ne moremo odreči.

Drži. Isto velja tudi v primeru, če jih operira predsednik.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 4. junija 2017, pod naslovom Predsednik Pahor o skrivnostih frizerskega populizma. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE