Pismo nekemu Marku: “Pa kaj je s to tvojo pomehkuženo generacijo fantov?”

11.6.2017 / 06:08 2 komentarja
Morda pa imajo ženske danes raje psa kot otroka zato, ker v fantih ne vidijo moških, primernih za očete njihovih otrok?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tole pismo mi že nekaj časa ne gre iz glave. Fant po domnevnem imenu Marko v njem pravi takole: 

“Ko debatiramo s kolegi, zakaj so samski, pravijo, da zato, ker punce dozorijo šele po 35. letu, takrat pa so zanje že prestare. V njihovi družbi se lahko pogovarjaš le o tem, kje kupiti obleke, kam iti na pedikuro, o nemogočih ta starih, o življenju, ki je brez veze in dolgočasno, o kilogramih in mogoče o tem, kaj je katera dobila za rojstni dan. To pa je tudi vse. Ne znajo videti drugega kot sebe. Ko odidejo od mene, je v sobi svinjak. Pričakujejo, da bom ves čas jaz kuhal in jim stregel in jih razvajal. Če kaj ni prav, za vsako figo kličejo na pomoč prijateljico ali mamo. Hočejo imeti psa, otroka pa ne. Če poleti ne gredo na morje, so še pol leta slabe volje. Zadnjič je ena nadrla mojega fotra, ker mi ni mogel posoditi avta. Čeprav ga še nikoli ni videla, mu je rekla, da je kreten. V posteljo lezejo z najljubšo plišasto igračko, nosijo pa push-up modrce. Preklinjajo, če rečem, da lahko kdaj dajo za pivo, a ko je treba odšteti 500 evrov za depilacijo — to pa lahko! Bolje, da sem sam.”

Žal mi je, da poznaš samo take punce…

Dragi Marko, marsikatero današnje dekle je res takšno. Obnašanje, ki ga opisuješ, sem opazovala pri svojih sošolkah na srednji šoli in pozneje na fakulteti, danes pa ga opazujem tudi v službi. Plehkost na vsakem koraku in pri vsakem dejanju, pričakovanja pa do neba. In ne le pričakovanja do fantov, tudi do službe in sveta na splošno.

Žal mi je, da poznaš samo takšne punce. 

Za uvid v današnji čas, ko vedno bolj izgubljeni tavamo eden mimo drugega, pa bi rada s tabo delila še svoj pogled na današnje fante. Pretiran in posplošen, da bi dosegla svoj namen. Pa saj je tudi tvoj pogled takšen.

Današnji fantje so tako feminizirani, da še nežne ribice, ki slovijo po svoji ženski naravi, izpadejo v primerjavi z njimi možače. V družbi so tiho in samo strmijo predse in v druge. Sedijo s prekrižanimi nogami, pospravljajo stvari v torbice iz blaga in se pritožujejo, da v njih nič ne najdejo. Pogledujejo v telefone, ker se drugega kot o športu, s katerim s ukvarjajo že od otroštva, pač ne znajo pogovarjati.

Kam so šli moški?

Pa ti so še vredu. Večina jih govori samo o športnih rezultatih in stavah. Humor je za njih neznanka. Smejijo se morda še kdaj, ampak da bi znali kaj zabavnega povedati, že dolgo nisem opazila. Dobrih šal od njih ne moremo pričakovati, kaj šele humorja na svoj račun, zabavne anekdote, domislice in vragolije.  

Časi, ko so moški z veliko začetnico bili znani kot zabavljači, so definitivno mimo. Zdaj moramo za zabavo poskrbeti punce same — čeprav bi marsikatera med nami želela, da bi nas zabaval kdo drug. Me smo tiste, ki zbijamo šale na svoj in tuj račun in držimo družbo pokonci, da ne zamre, ko se slučajno družimo.

Odraščala sem s petimi fanti, starejšimi od mene od pet do petnajst let, zato vem, kaj moški z veliko začetnico pomeni.

In takšnih v mlajši generaciji ni več — ali pa so v manjšini. Morda si ti med njimi, dragi Marko. Inteligentni, zabavni in lepi — tudi brez pobritega mednožja, rok in pazduhe. Moški, ki se zavedajo svojega šarma, smisla za humor in intelekta, ne pa mišic, nabitih s steroidi. Moški, ki te povabi plesat ali ti v diskoteki plača pijačo, ne da bi od tebe pričakoval protiuslugo. Danes bulijo vate, ne da bi ti čez šank plačali pijačo. Na vljuden način itak ne znajo pristopiti. Če se ujameva, plačam pijačo nazaj, brez težav.

Strmeti v dekle cel večer, ne da bi jo častil s pijačo, pa je tako, kot da bi šel v galerijo brez vstopnine in gledal slike. Saj ti ni treba kupiti slike. Tudi z dekletom se ti ni treba poročiti, ampak eno pijačo pa se že spodobiti naročiti. Če ji boš všeč, te bo sama povabila še na en drink. Tako so delali fantje, s katerimi sem odraščala.

Strmeti v dekle cel večer, ne da bi jo častil s pijačo, je tako, kot da bi šel v galerijo brez vstopnine in gledal slike. Saj ti ni treba kupiti slike. Tudi z dekletom se ti ni treba poročiti, ampak eno pijačo pa se že spodobiti naročiti. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Fantje, ki preživijo v kopalnici več časa kot jaz

Žal mi je, da se nisem rodila prej, ko so še obstajali visoki in razviti, ne pa rahitični ali pretirano nabiti kot ti današnji, ki v kopalnici preživijo več časa kot jaz, si pulijo obrvi in hodijo na depilacijo. Na morju stokajo zaradi žuželk in pijejo sex on the beach.

Živim s predstavo o sanjskem moškem, ki se mi je izoblikovala na podlagi teh fantov. Mojih dobrih prijateljev. Žal so vsi že oddani in imajo otroke.

Zato me je pred leti močno potrla realnost današnjih fantov, s katerimi sem se začela družiti. Daleč od tega, da bi bili po srcu slabi. So pa tako ozkogledni in predani samo eni stvari, brez širših interesov in življenjskega elana za skupno preživljanje časa. Povabijo te na piknik, potem pa niti ognja ne znajo zakuriti.

In da ne omenjam njihove nagnjenosti k opravljanju. Punce, če ste mislile, da ne opazijo okrušenega laka na nohtih, neobritih nog ali rahlo krivega nosu, se bridko motite. Od blizu gledajo vaše povečane fotografije, ki jih včasih tudi na skrivaj posnamejo, in se na ves glas režijo. Do potankosti opazujejo vaše hibe, jih secirajo in se iz njih norčujejo.

Manire

“Moji” fantje tega niso počeli in ne počnejo. Ker cenijo dekleta in od njih ne pričakujejo, da so super manekenke. Ko pridejo v družbo, se predstavijo, če nekoga ne poznajo. Če prisede nepoznano dekle, se predstavijo sami, ji prinesejo stol in pokličejo natakarja, če je ne opazi. Danšanjim fantom so o takšnih manirah sploh ne sanja več.

Še marsikaj bi lahko naštevala, pa žal nimam časa. Naj dodam samo še to, da ženska enakopravnost ne izključuje kavalirske vloge moškega in damske vloge ženske.

Marko, morda pa imajo ženske danes raje psa kot otroka, ker v današnjih fantih nikakor ne vidijo moškega, ki bi bil primeren za očeta njihovih otrok.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE