Seks za eno noč je out. Passé.

8.7.2017 / 06:08 6 komentarjev
Nismo več samo za eno noč. Nikoli nismo bili. Pa tudi za zveze nismo. Vsaj ne za tradicionalne. In ne samo za eno zvezo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

One-night stand je seksualna izkušnja brez pričakovanj in brez nadaljnega kontakta med udeležencema. Seks brez obveznosti. To najbrž veste.

Toda ali veste, da danes one-night stand ne obstaja več?

Ste presenečeni? Ne bi smeli biti, ker ga že tudi med nekoliko starejšimi ni več. To je stvar 70. in 80. let in starejših poročenih ljudi, ki varajo.

Jaz ga še nisem imela. Tudi večina mojih prijateljic ne. Seks za eno noč je out. Passé. Nismo več za samo eno noč. Nikoli nismo bili. Pa tudi za zveze nismo. Vsaj ne za take tradicionalne. In ne samo za eno zvezo.

Več različnih zvez

Kaj se dogaja? Danes smo mladi vpleteni v več različnih zvez. Nekatere temeljijo na platonski zaljubljenosti, druge pa na prijateljski zaljubljenosti — z zavedanjem, da nekaj tli, da je tlelo (pa ne več), da nikoli ne bo tlelo, ali da bi bilo lepo, če bi tlelo. Tretje temeljijo na seksualni privlačnosti, četrte na skupnih aktivnostih itd.

Nočemo se omejevati in se odrekati novim doživetjem. To je edino, kar šteje.

Moj idealen fant bi bil tak, s katerim bi naju povezovalo to, da podobno razmišljava in imava skupne vrednote, pa da uživava v postelji, da so nama všeč potovanja in isti filmi, pa takega, ki bi mu bile všeč restavracije, pa ki bi bil čez dan oblečen v poslovno obleko, čez vikend pa bi potoval s hipijevskim kombijem. Pa da bi ga lahko pripeljala domov ali pa v družbo najbolj norih prijateljev.

Medtem pa se zabavamo

Pa ne gre. Takšna oseba ne obstaja. Ampak jaz še vedno romantično sanjam, da se morda, nekje, nekoč vendarle spoznava.

Medtem pa se zabavam.

Imamo prijatelje prijatelje, prijatelje oboževalce in seks prijatelje. Razlike med njimi so očitne.

Ampak bistvo te kolumne je v tem, da je s seks prijateljstvom izumrl one-night stand. Ker če se zgodi enkrat, se bo zgodilo tudi dvakrat in trikrat.

Prvič je strast. Drugič si želiš, da bi bilo spet tako intenzivno — pa običajno ni. Tretjič pa hočeš preveriti, ali je bilo krivo to, da ni bilo dovolj alkohola, ali pa se res ne ujameta.

Če je tretjič spet dobro, potem postaneta seks prijatelja. To lahko traja nekaj mesecev ali pa s premori nekaj let. Poznam kar nekaj takih odnosov, ko nista skupaj ali imata vmes celo resne partnerje, pa se potem spet začneta dobivati.

Zakaj pa ne? Če nam/jim tako paše.

Od seksa do prijateljstva

Seks prijatelji se večkrat razvijejo v prijatelje prijatelje. Ko se dobita že desetič in preveč govorita, običajno strast izgine. Talk is cheap — ali kako že gre tista?

Potem sledi pogovor, da itak ne bi bila dober par, ampak da sta odlična prijatelja. Tudi če se po tem ne klicarita več, se ob srečanju pristno objameta in vesta, da med vama nekaj je. Tista iskrica, tista strast. Tisto, zaradi česar se splača živeti.

Oba vesta, da bi mogoče bilo kaj iz tega, če bi bila že na začetku pripravljena dati kaj več in se čustveno odpreti.

Ker pa se nam tega ne da več početi, ker nas je strah ranljivosti, se temu samo približujemo. S tem, da ne seksamo več samo za eno noč, ampak da se s človekom vseeno povežemo. Ker biti povezan, biti del nečesa, pa čeprav samo za kratek čas — to je tisto, kar nas v resnici osrečuje. Pripadnost. Občutek, da si nekomu všeč. Da si ljubljen in zaželen. Občutek, da nekdo igra na tvoje strune.

Iskreno ljubiti

Iskreno in brezpogojno ljubiti je v resnici prekleto težko. Prekleto težko je sprejemati osebo takšno, kakršna je in ob tem ostati vsaj še kdaj strasten. Kapo dol pred pari, ki jim to uspeva. Kapo dol pred tistimi, ki jim uspe svoje predstave o človeških kvalitetah v glavi uskladiti s tem, kar jim narekuje srce, in se za dlje časa povezati.

Moje srce in moja glava sta na žalost največja sovražnika. A ju bom že nekako ugnala.

Ne vem pa še, kako. Morda, nekje, nekoč.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.
Zapri


 

Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE