Menopavza za telebane, 1. lekcija: Prepovejmo reklame za vložke in kondome

15.12.2017 / 06:08 Komentiraj
Samo še 20 let moram zdržati. Včasih se zalotim, kot da molim: Naj naš pokojninski sistem preživi. Prosim. Hvala. Amen.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Kakšne tablete bi tokrat, če pravite, da prejšnje niso bile v redu,” vpraša ginekologinja.

“Take, da ne bom več imela menstruacije,“ izstrelim. Vse lahko prenesem, tudi nihanje razpoloženja, samo zvijanja in napihovanja in bolečin po telesu in najbolj v križu ne bi več. Od 12 leta dalje se mi je nabralo tistih dni v mesecu. Dovolj imam.

“Mlada ste še. Ni prehitro?”

V mislih zavijam z očimi, ko se spomnim zapisov kar nekaj gospa, ki so pisale o menstrualnih tegobah tam okoli 60 let. Okej, mogoče jo še imajo, ampak so what. Tistih nekaj zapisov je bilo bolj v smislu, češ, imam menstruacijo, še sem živa, še sem plodna.

Ne, hvala, pomislim. Menopavza je najboljša kontracepcija. Učinkovita je bolj kot kondomi.

Ko vidim reklamo za kondome, mi vedno pade dol čeljust: “Vsaka deseta ženska v Sloveniji naredi splav. Uporabljajte kondome.”

Kje so tiste reklame, ki so z medlečim ženskim glasom naštevale različne okuse in velikosti? Vse je vpilo po užitku, zdaj pa je to samo še sredstvo proti splavu.

“Samo kemijo, prosim!”

Če bi imela kaj vpliva, bi nekako dosegla, da bi to reklamo prepovedali.

Podobno bi naredila z reklamami za vložke. Prikazujejo jih kot nekaj, kar odlično vpija neznano modro tekočino. Kri je nezaželena, neokusna, prepovedana. Rada bi videla žensko, ki nekajkrat na mesec spušča modro tekočino in je ob tem še srečna, poželjiva — in seveda večno mlada. Ker tiste nad 20 v reklamah sploh ne krvavijo. No, razen nekatere pri 60.

“Ste poskusila z naravnimi preparati. Veliko žensk proba vse živo. Samo da ne bi jemale preveč kemije. Danes je popularno naravno,” nadaljuje ginekologinja.

Skoraj me kap. A ni ona tu zato, da poskrbi za pravo dozo kemije v mojem telesu?

“Sem poskusila, ampak ni bilo učinka ali pa mi je bilo slabo. Kar kemijo bi, prosim.”

Z ginekologinjo se sicer več pogovarjava o zmenkih na slepo. Njen vdovski staž je krajši od mojega, se je pa od mene naučila, da še ni vsega konec. Meni se na slepe zmenke ne ljubi več, njo pa zanima, kako so je bilo, kje sem jih našla in če se je iz tega kaj izcimilo.

Sprašujeva se, zakaj je tako težko priti do normalnega moškega v najinih letih. Kje so? Jih je kdo izgnal? So vsi poročeni ali v razmerjih? Ugibam.

Klimakterij so klimatske spremembe

Odkar sem brala knjigo Ogenj, rit in kače niso za igrače me nič več ne preseneti. Resda bi knjiga potrebovala uredniško oko in roko. Težko sem jo brala, predvsem zaradi psihičnih in fizičnih krutosti. Veliko pove o — milo rečeno — zadržanosti našega naroda. Mojstri maltretiranja in izganjalci užitka. Naš genski zapis je katastrofa. 

Še dobro, da ne spadam med seksualno in ljubezensko zavrte in zatirane. To pomeni, da tudi v menopavzi opažam nekaj čudovitih prednosti. Recimo to, da me oblije pot na vrhuncu poletne vročine. Ali gretje v času zime. Dovolj je šus toplega v glavo, telo je v trenutku pregreto. Majica in bunda sta včasih dovolj. In ko se kočno navadim na toplo vreme, me potem nekaj dni kar naprej zebe.

Evo: če koga zanima, zakaj klimatske spremembe niso v redu, naj se o praktičnih aspektih tega posvetuje z žensko v klimakteriju.

Sendvič v postelji

Če libido niha, pa to ne pomeni, da niha tudi apetit po hrani.

Zbudim se in v postelji zagledam sendvič. Torej občutka usodne lakote nisem samo sanjala? Sploh se ne spomnim, da sem si sredi noči naredila zajtrk. Sendvič prijazno ždi na postelji in me milo gleda. Filmske dive se zbujajo v seksi perilu in s popolnim makeupom, jaz pa s fleki šminke in zajtrkom v postelji.

Moja nova pridobitev je, da brez slabe vesti gledam filme ali poslušam mlajše ženske, ki obsesivno tečejo ali vstajajo ob šestih zjutraj, da pred službo še malo potelovadijo. Ko gledam film ali jih poslušam, zraven seveda jem in se počutim čisto v redu. Vse je še pred njimi. Morajo biti fit za kariero. Za boj.

Ne vem sicer, kdaj je bil višek moje kariere, ker mi ga je mogoče uspelo spregledati. Vem pa, da je pred mano nekarierno preživetje. Samo še 20 let moram zdržati.

Včasih se zalotim, kot da molim: “Naj sedanji pokojninski sistem preživi. Lepo prosim. Hvala. Amen.”

Seks in joga kot rešitev?

Nihče več me ne pogleda v trebuh in sprašuje: “A si noseča?” Za moja leta je normalno, da sem sem se zredila — “samo” zredila. Nisem še srečala moškega, ki bi ga to motilo. Ko sem enkrat vmes shujšala, mi je meni ljubi moški rekel: “Okej, samo ne pretiravat, da ne boš presuha.”

Če bi to vedela, ko sem bila mlajša in bolj suha — in ko me je kilogram preveč zelo skrbel —, bi mi bilo že takrat veliko lažje.

Hujšamo v glavnem zaradi sebe, ne zaradi drugih. Kar seveda ne pomeni, da se lahko zdaj mirno usedem in pojém vse, kar mi paše. (Ker paše mi pa vse.)

Tudi glede tega me je ginekologinja pomirila. Apetit bo zanihal. In ja, vedno manj prožna bom. “Seks in joga vas bosta rešili,” me prepričuje.

Enkrat me je naročila samo zato, da mi je poročala o zmenkih. Odkar sem v menopavzi, me kar naprej naroča na preglede. Pod budnim očesom zdravnice bom zaplula v lepoto, ki se imenuje tretje življenjsko obdobje.

Pa naj še kdo reče, da se ni lepo starati.

[Ilustracija: Antonia Sadler]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE