Kaj pomeni biti “star” baletnik

13.1.2018 / 06:08 Komentiraj
Gledati nekoč izurjeno telo, ki zdaj govori drugačno zgodbo. Glava je še mlada, toda nog ne dvigne več tako zelo visoko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

U svakom slučaju je prva baletna predstava, narejena prav za plesalce, starejše od 40 let. Kar je posebnost. Baletne hiše ne vodijo takšne repertoarne in socialne politike. Ustvaril jo je plesalec, pedagog in koreograf Gregor Kamnikar, tokrat pod imenom Vigur Gurdu, v HNK Ivana pl. Zajca na Reki (Zajc Dance Lab).

Pred enim od stranskih vhodov so bila vedra pleskarske barve, lestev in še nekaj stvari, ki jih ponavadi ne vidimo, ko gremo v gledališče. Stali smo na stopnicah in poslušali inspicientko. Nekoč je bila balerina, danes pa v glavnem dela za odrom in drži vse niti v rokah.

Tokrat je nastopala. Z žarom poznavalke hiše in baleta je razlagala, kako bo potekal večer, ter o gledališču in predstavi.

Poze in koraki

Balerine in baletnika so delali to, kar delajo v profesionalnem življenju. Plešejo kodirane baletne elemente, poze, korake, ki utelešajo koreografijo mojstrov ceremonije. Koreograf tokrat ni spletel nove, posebne koreografije samo za njih.

Kar se mi zdi še posebej zabavno, ker do sedaj Gregor Kamnikar z baletom ni imel nič. Bolj kot koreograf in režiser je bil moderator, mentor, pogajalec za koncept. Glede na to, da so nastopajoči baletniki, predvidevam, da ni imel lahkega dela. Zmagal je že s tem, da so predstavo speljali in jo naredili po njim doslej neznanem principu. Nekaj je premaknil v njihovih glavah. Kar je največ.

Plesali so odlomke iz starejših predstav. Tistih, ki so jim najbolj ostale v spominu. Tiste, ki so jih nekoč velikokrat ponavljali. Čar predstave je, da nam odkriva skrite dele gledališča. In da nam baletni plesalci kažejo okruške odrskega spomina.

40+

Toda največji čar predstave so plesalci. Stari med 41 in 55 let. Med njimi nekdanje primabalerine, baletne solistke. Gledati izurjeno telo, ki ne zmore več skokov in kar je še elementov, po katerih balet slovi, je poseben čar. Njihovi obrazi so še vedno zadržani, brezizrazni kot maska, ali s permanentnim, prilepljenim nasmehom. Zdi se mi, da so v glavah še vedno mladi in še vedno solisti, toda telo govori drugačno zgodbo. Nog ne dvignejo več tako visoko, obrati so morda manj hitri.

Pa vendar jih je gušt gledati zaradi razlike v letih in zaradi njihove samopercepcije v razkoraku z realnostjo. Še vedno se vidijo kot mašine za proizvodnjo lepote.

U svakom slučaju je predstava o gledališču, o spominu telesa, predvsem pa o plesalcih. Vem, ne bi jim bilo všeč, da jim rečem plesalci. Oni so baletniki in balerine. Ni isto, bi rekli.

Delikatesni programi

Po predstavi sem jim razlagala o nekoč znanem NDT III. Nizozemsko plesno gledališče je imelo skupino starejših plesalcev, kjer so veliki koreografi delali prestave samo za njih. NDT III ne obstaja več, leta 2006 so jih ukinili zaradi pomanjkanja sredstev.

V primeru baletnikov gre za popolno zakodiranost v balet. Nikoli niso delali nič drugega. Navajeni so natančnih navodil od avtoritete, ki ve vse in ki jih potem izvajajo, ker niso kreativci. Navajeni so svetosti hierarhije, pa na red in sindikalna pravila. Za njih je sodobna tehnika že, če plešejo bosi. Čeprav balet. Če niso na špicah, ni balet.

Če bi veljal stari zakon — pa ne samo na Hrvaškem —, bi bila večina plesalcev iz te predstave upokojenci. Po ukinitvi beneficiranega staža pa so plesalci ostali v službi. V glavnem statirajo.

Resda gre za zelo majhen odstotek populacije — premajhen, da bi se kulturna politika z njimi sploh ukvarjala. Nova zakonodaja jih je pustila v zraku. Starejši vedno manj delajo, mlajši pa vedno težje pridejo zraven. Če bi se fenomen NDT III prijel in razširil, bi dobili delikatesne programe — in vsi baletniki bi lažje zadihali.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE