Pasje življenje

14.1.2018 / 06:10 3 komentarji
SLO pri polni zavesti in domnevni zdravi pameti določa človekovo minimalno plačo v višini oskrbnine za psa v zavetišču.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V Sloveniji je bil do nedavnega v veljavi zakon o zaščiti živali. Med drugim je določal, da stroške bivanja živali v zavetišču prvi mesec krije občina, potem pa zavetišče samo. Stroški se sicer razlikujejo od zavetišča do zavetišča in znašajo za psa med 16€ in 20€ na dan. Na koncu meseca pa skupaj s cepljenjem in sterilizacijo znašajo celo med 500€ in 600€ za psa.

Ker gre za visoke stroške, so imeli lastniki zavetišč doslej pravico, da živali evtanazirajo — četudi povsem zdrave in fit —, če jim v 30 dneh niso našli novih lastnikov. Seveda samo zato, da ne bi nosili stroškov njihove oskrbe.

Novela zakona o zaščiti živali pa usmrtitev zdravih zapuščenih živali prepoveduje. Zakon smo sprejeli kot ena zadnjih držav v EU.

Novela tudi določa, da bodo občine morale občine odslej plačevati stroške oskrbe in namestitve do 45 dni, potem pa to breme prevzame zavetišče. Razen v Ljubljani in v Kopru, kjer zavetišče še naprej prejema potrebno podporo od občine.

Izboljšanje za 9€?!

Znesek minimalne plače za polni delovni čas na zaposlenega v Sloveniji od 1. januarja 2017 znaša 804,96€ bruto oz. 613€ neto. Takratni dvig je znašal 1,8%, za kolikor so se povišale tudi povprečne plače v Sloveniji. Ljudje z minimalno plačo skratka dobijo na svoj TRR 613€ na mesec zato, da opravijo v povprečju 170 delovnih ur na mesec.
Dvig minimalne plače je država utemeljila takole:

“Z dvigom minimalne plače v enakem odstotku [kot povprečna plača, op. DPK] naj bi zagotovili ohranitev razmerja med minimalno in povprečno plačo, hkrati pa prispevali k izboljšanju socialnega položaja zaposlenih z najnižjimi dohodki.”

Prispevali k izboljšanju socialnega položaja zaposlenih z najnižjimi dohodki?! K temu izboljšanju so prispevali natanko 9€ neto.

Svetovni absurd

Teh dveh primerjav ni mogoče razumeti drugače kot tako, da je človekovo življenje pri nas očitno vredno toliko kot življenje psa.

Slovenija pri polni zavesti — in domnevni zdravi pameti — dovoljuje, da so delavci, zaposleni za polno mesečno obremenitev, plačani enako kot kužki, če bi se v zavetišču znali sami preživljati in bi jim njihovo “delo” plačevala država.

Verjetno gre za svetovni, ne samo evropski absurd brez primere. Pes je resda človekov najboljši prijatelj, toda ali naj to pomeni, da je materialna vrednost, ki jima omogoča preživetje, enaka?

Vsako pisanje, da je to nedopustno, nečloveško, da tega ne smemo dovoliti, je odveč. Besede zvenijo naravnost trapasto. Človekovo življenje, ki se za polni mesečni delovnik ovrednoti na finančni ravni mesečne oskrbe psa v zavetišču, je mučenje in življenjska kaznilnica za človeka.

Brezplačna ideja

Seveda je razumljivo, da se lahko višina nacionalno opredeljene minimalne plače spreminja samo v skladu z nekimi drugimi kazalniki in da mora biti v razumljivi soodvisnosti od drugih razmerij med plačami nasploh.

Predvsem pa bi morala biti vezana na produktivnost. Če bomo ustvarili več, lahko tudi več razdelimo. Toda živeti v državi, ki je določila višino minimalne plače na raven preživnine psa v zavetišču, je za prejemnike takšne plače res pasje življenje. Vlada prav te dni začenja predvolilne bitke s sindikati v javnem sektorju, ki vsi po vrsti zahtevajo dvig plač. Ponujam jim brezplačno rešitev.

Ljudem z minimalno plačo naj ponudi, da ljubeče in odgovorno prevzamejo zapuščenega kužka v svojo oskrbo. Za to plemenito dejanje bi dobili ne 600€, ampak recimo 400€ občinske oz. državne podpore.

Življenje v dvoje je lahko bistveno cenejše. Kuža lahko poje marsikaj, kar se skuha v domačem loncu. Kar nekaj zavetišč bi mogoče tako lahko zaprli, država oz. občine pa bi prihranile znatna finančna sredstva.

Pripadniki človeške vrste bi tako dobili vdano in prijazno družbo. Mogoče bi postali aktivnejši, saj je kužke treba razmigati, in bolj zdravi, njegovi mesečni prihodki pa bi se dvignili na 1000€. In življenje bi bilo takoj manj pasje.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE