Kako so desničarji v imenu poštenega ljudstva diskreditirali pesnika

16.2.2018 / 06:10 Komentiraj
Kolateralno psihopatologijo letošnjih Prešernovih nagrad je pognal v tek sam Janez Janša. Ni bil prvi, je pa bil glavni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Lepo je napisala Saša Pavček, igralka ljubljanske SNG Drame in predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), v Javnem pismu v bran svobodi umetniškega dela v gledališču in “v bran strokovnosti članom komisije Prešernovega sklada in letošnji nagrajenki Prešernovega sklada, dramatičarki in gledališčnici Simoni Semenič”:

“Gledališče postavlja družbi ogledalo, je znana Shakespearova misel iz Hamleta. Naloga gledališča je tudi, da razbije ogledalo, če se v njem družba samo samovšečno ogleduje.”

Ali z drugimi besedami: “Lepa beseda lepo mesto najde!” — kot je rekla v pozdravnem nagovoru pred Prešernovim spomenikom prejšnji četrtek.

Pa je to res? Kaj še lahko dosežemo s prijaznimi in pametnimi, nekonfliktnimi, spravljivimi besedami? Lahko kaj dopovemo tistim, ki tega nočejo poslušati?

Prešernovska psihopatologija

Kot se spodobi, je kolateralno psihopatologijo letošnjih Prešernovih nagrad pognal v tek sam Janez Janša. Ni bil prvi, je pa bil glavni. Prvo je bilo njegovo medijsko trobilo, ki je že prejšnji torek (6.2.) spregovorilo skozi usta Toneta Kuntnerja.

Pesnik je rekel — ker so ga pač vprašali — takole (ali so vsaj dali tak naslov na Novi24TV): Nagrajenki Prešernovega sklada, dojiljo psa in nosečnico z izrezano zastavo, komentiral priznani kulturnik Kuntner: “Ta svet je tako izrojen, da mi gre na bruhanje”.

Zakaj so vprašali ravno Toneta Kuntnerja? I, zato vendar, ker je simpatizer SDS, ker se spozna na umetnost, ker je sam pesnik in ker je leta 1970 dobil nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko z naslovom Lesnika.

Iz teksta izvemo celo to — pa ne od Kuntnerja, seveda —, da je Maja Smrekar “dobra prijateljica Miše Molk, še boljša pa od njene hčere Ule Furlan, ki je pred kratkim odletela s Planet TV”.

Kaj takega.

“Dol s paraziti!”

Kakorkoli, Janša je na Facebooku na sam kulturni dan objavil naslednje:

“Slovenke in Slovenci! Izrojena levica se na kulturni praznik iz vas norčuje kot še nikoli doslej. Sramotenju naših skupnih nacionalnih simbolov in slovenske družine pravi ‘umetnost’. Če se s tem ne strinjate, vas razglasi za nestrpneže in vas zmerja z bedaki. Potem pa iz vaših žepov bogato plačuje kreature, ki skrunijo vse tisto, kar je omogočilo, da smo kot narod Stali in obstali. Dovolj je tega, dol s paraziti!”

Narod naš še več dokazov hrani. Naj omenim samo Jožeta Biščaka na Novi24TV. Pod naslovom Dan kulture, dva urbana bleferja in nagrada retardirani umetnici, ob kateri se zdi še naložba v Urško Čepin dobra (8.2.) pravi med drugim naslednje:

“Ravno na primeru Smrekarjeve se je pokazal večdesetletni uničujoč[i] vpliv kulturnega marksizma, ki zanika vsakršne univerzalne norme, vrednote in standarde, na podlagi česar človek lahko sklepa, kaj je umetnost in kaj šarlatanstvo. Najboljša umetniška dela so postala zgodovinska ravno zato, ker so bila prepuščena trgu.”

In še:

“V nekem drugem času bi ‘pasja umetnica’ svoje predstave lahko imela le v najbolj zanikrni beznici, pa še to zgolj za zabavo občinstva. Če bi imela srečo, bi jo povabili v cirkus in ljudi vabili z naslovom ‘pasja mati’.”

Štofa je bilo še več, vendar ne bom vsega navajal. Najbrž pa sem tudi kaj spregledal.

No, kaj pravite? Bi lepa beseda kaj zalegla?

Še nekaj lepih in grdih besed

Če smo že pri lepih besedah, ne moremo mimo Borisa A. Novaka. Ker se on na to spozna. Po zdravi pameti bi lahko sklepali, da poezija, ki jo piše, ne more razdražiti niti tako antikulturnih bulmastifov, kakršne najdemo na Novi24TV.

Morda pa jih res ne. Toda v letošnjega dobitnika Prešernove nagrade so se kljub temu zapičili. In ker pač ni šlo drugače, so se ga lotili politično — pa ne direktno, ker s tem seveda nima nič opraviti, temveč njegovega očeta in strica.

Dva dni pred podelitvijo nagrad — ker kakšno naključje! — so objavili članek pod naslovom Poglejte, kako je politkomisar Mirko Novak - Fric, stric pesnika Borisa A. Novaka, naročil krvavo likvidacijo partizanov, ki niso vedeli nič o komunizmu! (5.2.).

Nova24TV resda vsake toliko objavlja breaking news o partizanskih zločinih ali povojnih pobojih, toda tole so pa res ogabno tempirali. Nič niso rekli, v bistvu. Samo povedali so, kaj da je počel med vojno pesnikov stric. Nič grdega proti naslednjemu kolenu.

How low can they go?

Niso pa si mogli kaj, ti desničarski revanšisti, da ne bi že tri tedne prej — ko je Sklad obelodanil nagrajence — objavili eksplicitno zgražajočega se teksta pod naslovom Se France Prešeren obrača v grobu? (19.1.). (Ta je močna. Enkrat za spremembo bi človek na vprašalni naslov v nasprotju z Betteridgevim zakonom odgovoril pritrdilno.)

Poanta članka je naslednja:

“Novak bo tako prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. V utemeljitvi so zamolčali, da je bil dotični gospod sodelavec in posebni vir SDV-ja (UDBA). Njegov oče Ante je bil politkomisar v Krimskem bataljonu, njegov stric Mirko Novak Fric pa je odločal o življenju in smrti na morišču Krimska jama.”

Seveda bi bilo preveč pričakovati, da bi desničarski novinarji prebrali 40.000 verzov dolg Anorakov ep Vrata nepovrata, v katerem piše tudi o svojih prednikih med 2. svetovno vojno, ali vsaj kak intervju (1. del2. del).

Bolj gnusen od te diskreditacijske geste ni niti triptih treh konstipiranih riti z šopki, zataknjenimi v anus, ki ga je v zvezi s Prešernovima nagrajenkama na Twitterju objavil Bernard Brščič.


Jutri pa še o zgražanju nad zgražanjem. In o smislu vsega skupaj.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE