Polemika z Ruplom (4.): Ne levo ne desno, ampak …

8.3.2018 / 06:08 3 komentarji
Postajam anarhist. Ne seveda človek z bombami. Bolj Podbevškov, metaforični. En tak Lennonov Imagine-man. Abdiciral sem.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Doslej:

1. Dimitrij Rupel: Polemika o Crnkovičevih “steklih psih”: Ruplov post scriptum v zvezi z desnico (Portal Plus, 20.2.)

2. Marko Crnkovič: Polemika z Ruplom (1.): O desničarjih (in v nadaljevanju tudi o levičarjih) (Fokuspokus, 24.2.)

3. Dimitrij Rupel: Levo-desna korespondenca: Dimitrij Rupel odgovarja Marko Crnkoviču (Portal Plus, 25.2.)

4. Marko Crnkovič: Polemika z Ruplom (2.): Partija ni imela pojma. (Tako kot ga nima Janša.) (Fokuspokus, 27.2.)

5. Dimitrij Rupel: Nemrtva preteklost: Drugi odgovor Marku Crnkoviču (Portal Plus, 28.2.)

6. Marko Crnkovič: Polemika z Ruplom (3.): Zakaj bivši disidenti praviloma tendirate na desno? (Fokuspokus, 3.3.)

7. Dimitrij Rupel: Neživa prihodnost? Tretji odgovor Marku Crnkoviču* (Portal Plus, 5.3.)


Spoštovani Dimitrij,

čeprav polemizirava kulturno in decentno, se mi pa vendarle zdi, da govoriva eden mimo drugega. Kot dva človeka, ki sicer znata drugemu intelektualno secirati stavke, vendar se v bistvu ne razumeta. Ker si ne delita združljivega načina razmišljanja.

Ko vas recimo vprašam, zakaj bivši disidenti tendirate na desno, se mi izmuznete z retoričnim protivprašanjem in z latinskim rekom:

“Nobenega posebnega problema ne rešuje niti odgovor na vprašanje, zakaj bivši disidenti tendiramo na desno. Kam pa naj bi ‘tendirali’, če je bil za državo pogubni vladajoči razred, ki se je ležerno sprehajal po napačni strani zgodovine, od nog do glave, od Gevgelije do Triglava, seveda po svojih besedah, levičarski in revolucionaren? Sapienti sat!”

* * *

Samo to bom rekel: resda so se pripadniki “vladajočega razreda” imeli za levičarje, vendar to ni razlog, da človek danes ne bi mogel ali smel biti levičar. Obstaja cela vrsta drugih, boljših argumentov proti — če vam/mi to pač ne paše biti —, toda vaš argument je kontradiktoren. Oba prekleto dobro veva, da stari komunisti niso bili pravi levičarji, pa če so se še ne vem kako ponosno deklarirali kot taki.

Kako lahko spodbijate legitimnost današnjega levičarstva z nelegitimnostjo nekdanjih, zmotno samodeklariranih levičarjev?! 

Res ne vem, zakaj bi se morali še naprej ukvarjati z bivšimi komunisti. Tega ne jemljem ne kot svojo, osebno ne kot splošno, družbeno dolžnost. Nimam jih na vesti in oni mene ne, zato ne bi v zvezi s tem ne intelektualiziral ne moraliziral. 

Pravite, da od “tako odličnega sogovornika” tega ne bi pričakovali. Jaz pa od vas ne bi pričakoval obsesivnega razčiščevanja, pogrevanja, naprej metanja, dokazovanja itd. Get over it. Psihološko to ni dobro za vas, pedagoško pa za nikogar.

* * *

V mojem resda poenostavljenem in provokativnem vprašanju, zakaj “bivši disidenti tendirate na desno” se je skrivalo precej bolj komplicirano podvprašanje: zakaj ne bi bil človek po eni strani “levičarsko” ali samo “človeško” privržen socialni solidarnosti, prisegal na enakost med ljudmi in na enake možnosti, podpiral (predvsem) vsem enako dostopno javno zdravstvo in šolstvo, ne da bi imel kaj proti svobodni privatni gospodarski iniciativi in dopuščanju bogatenja pridnih in podjetnih posameznikov, zraven pa znal ceniti tudi zasluge vas osamosvojiteljev, neglede na vašo politično provenienco, in pravico matičnega naroda do državotvornosti in drugih, ki želijo živeti v tem političnem, socialnem, nacionalnem, kulturnem kontekstu?

Vse skupaj smo preveč zakomplicirali in spolitizirali. Življenje je v resnici bolj preprosto, kot smo si ga v Sloveniji postlali. Travmiranje in kompliciranje nas je pripeljalo tako daleč, da se ne znamo in ne moremo več priglasiti k besedi, ne da bi nekoga — četudi nehote — razočarali in sprovocirali, morda celo razjezili in užalili.

Razlog je ta, da kot civilisti razmišljamo politično in da tudi najbolj vsakdanje stvari merimo s političnimi vatli. Zato nihče nikomur ne zaupa več. Nihče nikoli ničesar ne pozabi. Družba razpada. Skepsa je default. Pripisujemo si vse najslabše. Vedno ima kdo kaj za bregom.

Saj sami veste. Z Jambrekom sta samo pomislila, da bi morda ustanovila stranko, pa se je že vsulo po vaju. Celo asociacije ad Hitlerum so vam pripisali. (Prav vam je, kaj pa ste spustili v javnost informacijo.)

* * *

Naj zaključim s priznanjem, na katerega se vam po mojem sploh ne bo zdelo vredno odgovarjati.

Postajam anarhist. Ne seveda človek z bombami. Bolj tak Podbevškov, metaforični. En tak Lennonov Imagine-man. Nočem več biti ozaveščen in kooperativen državljan in hoditi na volitve in verjeti, da bo nekega dne bolje.

Abdiciram. Ne jemljem več resno politike in civilne družbe. Hočem živeti v svojem svetu, kjer ni prostora za konservativno in dvoumno himno in grdo zastavo. Zdravljico bi zamenjal za Samo ljubezen od Magnifica, zastavo pa dal redizajnirati in dal oblikovalcu briefing, naj bo čim bolj odštekana.

NATO nein danke. Vojsko bi ukinil in na ta račun privarčevana sredstva dal umetnikom in kulurnim inštitucijam ter vrtcem in šolam in znanstveno-raziskovalnim inštitutom.

In ja, prav dam Primcu, ki navidez naivno predlaga 3.000€ enkratnega dodatka za vsakega rojenega otroka in še 200€ letnega dodatka za vsakega. Zakaj pa ne? Zakaj bi izdatke za vojsko zvišali na 2,5%? Zakaj se ne bi bolj plodili? Pa še desničarske nacionaliste bi razveselili!

Moj ideal je nekaj takega kot Islandija, samo še bolj veselo in norčavo. Čez 10 let ne bi več bilo politikov s špegli à la Šarec in s fazoniranimi bradicami à la Tonin. Aja, pa uvedel bi neposredno, digitalno blockchain demokracijo. Ljudje bi sami sproti glasovali za vsak zakon ali referendum posebej in dobivali tokne za vsako odločitev. Poslanci bi morali glasovati (in predlagati) to, kar bi jim rekli volilci. Lahko bi jim znižali plače na minimalca.

Morda pa bi to bilo tudi vam blizu? Saj ste nekoč govorili o “sproščeni” Sloveniji, če se prav spomnim.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE