Kratko in jedrnato in oksimoronično: Šarčeva lekcija konkurenci v 20 točkah

29.3.2018 / 06:10 Komentiraj
Program LMŠ: kaj pa, če je v tej politični anoreksiji neka daljnovidnost, da ne rečemo genialnost, ki je še ne razumemo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta teden je Lista Marjana Šarca končno objavila svoj predvolilni program. Doslej smo morali ugibati — če se nam je ravno dalo —, za kaj se kamniški župan pravzaprav zavzema, in volilno platformo LMŠ sestavljati iz posameznih izjav in splošnega vtisa, ki si ga je o njem pač vsak s svojimi očmi in pametjo ustvaril.

Gora se seveda ni tresla, toda rodila se ni niti miška. Pred nami je zdaj torej reci in piši 20 programskih točk (v narekovajih) o slovenski družbeni realnosti in po možnosti tudi prihodnosti. Vsebinsko in formalno so napisane kot slogani. Brez obrazložitev in podrobnosti.

Seveda ni presenetljivo, da se na Šarca vsul plaz kritik. Kaj kritik! Plaz prezira in zasmehovanja!

Zadeva res zgleda tako neverjetno, da se kot preveč zaupljiv in preveč nezaupljiv človek lahko samo vprašam: kaj pa, če je v tej politični anoreksiji neka lucidnost, da ne rečemo genialnost, ki je še ne razumemo?

Papige

Dosedanjo odsotnost konsistentnega in preglednega programa LMŠ je sam Šarec seveda kategorično zanikal. Ponarodele očitke v zvezi s tem, da ni “nič povedal”, je v začetku meseca v Studiu City zavrnil z besedami, da “eden nekaj pove, potem pa vsi ponavljajo kot papige”. (Ta se mu je posrečila.)

Kot sam pravi, je v resnici “nakazal”, da se zavzema za spremembo volilnega sistema, načina imenovanja (in delovanja) vlade, za ukinitev Državnega sveta, za “praktično politiko” in “poenostavljanje zadev” […] “brez teh dolgih procedur”.

Da ne dolgovezim, LMŠ je zdaj na svoji strani pod sloganom “Človek. Skupnost. Država.” in podsloganom “Čas je za novo generacijo”, objavila naslednje točke:

 • “Prevladujoči vpliv volivcev in poenostavitev imenovanja vlad.”
 • “Stabilne javne finance.”
 • “Učinkovita in strokovna javna uprava — politiki in uradniki smo v službi ljudi in ne obratno.”
 • “Sodstvo — resnično v imenu ljudstva.”
 • “Boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu potrebuje močno vlado.”
 • “Močno in inovativno gospodarstvo je temelj socialne države.”
 • “Turizem — potencial za zeleni razvoj.”
 • “Nove tehnologije — priložnost za prihodnost.”
 • “Javno zdravstvo — v središče postavljamo bolnika.”
 • “Kakovostno in pravično javno šolstvo ter podpora znanosti.”
 • “Šport — združevanje in promocija.”
 • “Mlade je potrebno vključiti v soodločanje.”
 • “Sociala — preprečevanje stisk in težav ljudi.”
 • “Kultura — naša zavest.”
 • “Varnost je naša skupna dobrina — nov zagon za sistem nacionalne varnosti.”
 • “Državotvorna, samozavestna, proaktivna in usklajena zunanja politika.”
 • “Pospešek javnim investicijam — modernizacija železnic in prenova cestnega omrežja.”
 • “Energetika — čim večja energetska samozadostnost.”
 • “Okolje in prostor — iskanje ravnovesja med okoljem in razvojem.”
 • “Rodovitna zemlja, hrana, voda in les — naše bogastvo in odgovornost do zanamcev.”

S stališča političnega komuniciranja

Načeloma ni s temi 20 točkami prav nič narobe. Šarec je naredil domačo nalogo in nekaj povedal o vseh najpomembnejših družbenih področjih. Očitamo mu lahko kvečjemu to, da je način uresničitve teh ciljev — če jim lahko sploh tako rečemo — pustil odprt. Za vsako od naštetih alinej lahko rečemo: ja, super, ampak kako boš to dosegel? — in začnemo modrovati, kako težko je v Sloveniji nekaj narediti, tudi če si na oblasti.

S stališča političnega komuniciranja se mi zdi Šarčeva platforma naravnost genialna. Prvič, razen samozvanih in vasezagledanih mnenjskih voditeljih, ki strašijo po deželi in po Twitterju, noben priseben državljan v tem trenutku ne pogreša 100-, 200-, 300-besednih ali še daljših pojasnil, kako konkretno si Šarec predstavlja, da bo uredil probleme javnih financ in javne uprave, zdravstva, sodstva, kulture, inovacij itd.

Politični oksimoron

V slovenski politiki velja — načeloma —, da politiki ne smejo podcenjevati volilcev.

V resnici je to oksimoron. Podcenjujejo nas, da se kar kadi. Politika je že sama po sebi tako komplicirana zadeva, da jo je včasih težko razumeti, potem pa jo še dodatno komplicirajo politiki, ki nas domnevno nočejo podcenjevati in se izgubljajo v neskončnih tiradah, ki jih ne razumemo in nam je zanje žal časa.

Drugi del problema tega bistroumno nesmiselnega podcenjevanja pa je v tem, da spričo našega pomanjkanja pozornosti — milo rečeno: v resnici gre za nezainteresiranost — politiki tekmujejo v pritegovanju pozornosti na najbolj nore in pretirane načine.

Pripravljeni so vam obljubiti 1.000€ penzije, če ste upokojenec, ali 3.000€ za vsakega novorojenčka, če pričakujete otroka, ali enake kazni za morilce živali in ljudi, če ste prfuknjeni.

Zakaj mislite, da je najmanj pol političnih izjav totalen bulšit? Zato, da bi slišali tistega, ki vam to govori. Ker če ga slišite, mu boste morda tudi verjeli. You never know. (Mislim, on ne ve.)

Dober, ker je zmeren

Predvsem pa se mi zdi ta Šarčeva navidez nebogljena poteza dobra zato, ker je zmerna. Res je seveda, da bi teh 20 točk (lahko) napisala in podpisala katerakoli stranka. Toda še bolj je res, da bi druge stranke svoj program sestavile (ali so ga že) po popolnoma drugačnih, ne za vse sprejemljivih prioritetah.

Šarec ni edini politik, ki obeta zmernost in nekonfliktnost, vendar je tokrat dal lekcijo tako tradicionalnim strankam, ki se izgubljajo v paničnem pojasnjevanju podrobnosti, kot tudi newcomerjem, ki se postavljajo na glavo z absurdnimi in ekstremističnimi ali v najboljšem primeru irelevantnimi cilji in metodami za njihovo uresničitev.

Samo to bom rekel: doslej sem mislil, da je Šarec res nekakšen amater, ki se mu je nekako posrečilo zavihteti na lokalno oblast. Po tem njegovem lapidarnem, sloganskem razglasu pa vidim, da je samo normalen politik. Celo bolj normalen od marsikaterega drugega z veliko daljšo kilometrino in domnevnimi izkušnjami iz tega pajzla, v katerem se le redkokdo kaj nauči iz napak drugih.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE