Nihče ne more Italiji preprečiti izstopa iz evra

23.5.2018 / 06:08 Komentiraj
Majhnim državam kot SLO, GR lahko. V velikih državah kot IT pa lahko dinamika mase nezadovoljnih postane neobvladljiva.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Wolfgang Münchau ima popolnoma prav v kolumni v Financial Timesu: italijanski izstop iz evra ni nemogoč. Populistični italijanski vladi ne bi mogel nihče preprečiti, da ustvari primerno veliko krizo in uvede paralelno valuto. Niti ustava, niti predsednik, niti ECB, niti finančni trgi.

Italija je za to prevelika. Pred to nevarnostjo si ne bi smeli zatiskati oči ali je podcenjevati.

Italijanski izstop in nevarnost zdrsa v popolni populizem je mogoče preprečiti samo tako, da se EU loti vzrokov za italijansko nezadovoljstvo. In ti so isti kot v začetku 30. let pred padcem Weimarske republike in vzponom Hitlerja kot rešitelja ekonomske mizerije.

Zlati standard

Takratna nemška depresija je nastala zaradi vztrajanja pri zlatem standardu oz. zaradi nepripravljenosti vlade na devalvacijo, ki bi povečala konkurenčnost domačega gospodarstva in spodbudila okrevanje.

Evro je danes ekvivalent zlatega standarda, vendar je še bistveno bolj restriktiven. Države ne samo omejuje na monetarnem področju, temveč jim tudi vsiljuje omejevalno fiskalno politiko. Preden dovolj znižajo ceno dela in prezadolženost, da lahko začnejo okrevati, morajo preživeti dolgotrajno depresijo.

Majhne države kot Slovenija ali Grčija lahko EU v to prisili. V velikih državah pa lahko dinamika mase nezadovoljnih postane neobvladljiva.

Zato italijanskega problema ni mogoče reševati s podcenjevanjem problema ali z grožnjami, da je treba spoštovati pravila fiskalnega pakta.

Weimarska republika

Takole piše Münchau:

“Primerjati dananšnje populiste in nacionaliste z nacisti in fašisti izpred 80, 90 let je nesmiselno. Jasno pa vidim vzporednico med padcem Weimarske republike in ranljivostjo evropskih liberalnih elit. Nekateri današnji zagovorniki liberalnega reda ponavljajo napako nemške politične sredine v zgodnjih 30. letih, ki je podcenjevala resnost grožnje, s katero se je Nemčija soočala.”

“Harold James, profesor zgodovine na Princetonski univerzi, je pred kratkim naštel deset razlogov, zakaj je naš politični sistem podobno samodestruktiven kot Weimarska republika. Eden od njih je [podcenjevanje] moč[i] ekonomskega šoka, drugi pa pretiran optimizem, da lahko institucije s svojo močjo zaščitijo sistem.”

Prijateljska monetarna ločitev

Jaz sam sem v tem smislu subjektiven, ker menim, da je evro v sedanji obliki za Evropo nevzdržen in da fiskalni federalizem po francoskem receptu politično ni izvedljiv.

Evrski dogovor je z zapovedano implementacijo v bistvu fašističen. Zato je pot k miroljubni monetarni dezintegraciji optimalna, če želimo ohraniti pridobitve evropske integracije po 2. svetovni vojni.

Italijansko rožljanje z izstopom iz evrskega območja zato razumem kot dobrodošlo politično grožnjo, da trije največji voditelji EU — Nemčija, Francija, Italija — najdejo kompromisno rešitev. S spremembo restriktivnih pravil fiskalnega pakta lahko državam omogočijo, da zadihajo, ali pa jim omogočijo prijateljsko monetarno ločitev.


Opomba: Tekst je bil objavljen v ponedeljek, 21. maja 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kako neverjeten je italijanski “izhod iz evra”?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE