SLO manjka juga: Borut Pahor v Vatikanu, Anthony Bourdain v Firencah

2.6.2018 / 06:10 Komentiraj
O nogometu, v cerkvi, politiki imajo vsi veliko povedati, ker so pod vplivom strasti — a nikomur se ne ljubi poslušati.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta teden je naš predsednik obiskal Rim in Vatikan. Italijanskega predsednika Sergia Matarello in papeža Frančiška. Tukajšnji mediji niso pretiravali z novicami o tem obisku. Nič kaj večja novica ni bila od tiste, da se je v preteklih dveh tednih v Firencah mudil sarkastični bog kulinarike Anthony Bourdain.

Za njegov obisk sem izvedela v nedeljo popoldan v parku vrtnic, kjer sem spoznala gospo, ki je pripotovala z njegovo ekipo.

Bolj sem bila vzhičena, da je Anthony v Firencah, kot pa da je Pahor v Rimu. Pa ne zato, ker mi manjka narodne zavesti, ampak zato, ker sem bila prepričana, da bom v tuji državi ušla gobezdanju o nacionalnem političnem okviru.

Toda nacionalni politični okvir te spremlja kot senca. Sploh v tednu, ko praznuje italijanska republika.

Jutra v kafani

Jutra v italijanski kafani so ista kot jutra v slovenski. Razlikujejo se le po tem, da pri nas ob kavi eksajo ta kratke, pri njih pa h kavi na eks jejo pecivo iz listnatega testa.

A tudi tukaj tisti malo bolj energični nizajo politične bisere, jaz pa namesto hitre kave dobim šnelkurs fiorentinščine. Recimo o tem, da na jugu Italije — iz znanih razlogov — ne plačujejo davkov, da je predsednik nepomembna figura, da ni prave levice, da je brezvladno stanje nevzdržno in da so dolgovi veliki.

Čeprav italijanski politični voditelji delujejo malo manj dostopni, pa je razlika tudi v tem, da se slovenski politiki pred pomembnimi političnimi zasuki še vedno na vse pretege trudijo, da bi izpadli kot navadni državljani.

Seveda pa morate vedeti, da je to samo pogled osebe, ki na politiko gleda iz fotelja. Tako kot fuzbalsko tekmo ali nedeljsko mašo. Pri nogometu ter v cerkvi in politiki imajo vsi veliko povedati, ker so pod vplivom strasti — toda nobenemu se ne ljubi poslušati.

Top 10 Pahor

Italija in Slovenija sta si trenutno baje podobni. Toda še v marsičem drugem kot v prezadolženosti. Čeprav imajo oni Trst, mi pa ne. Čeprav imajo oni Fabrizia De Andréja, mi pa Iztoka Mlakarja. Čeprav je njihov predsednik sivolas gospod, naš pa maneken.

Roko na srce, kje zaboga lahko človek najde lepšega predsednika, kot ga ima Slovenija?! Med letoma 2015 in 2016 se je Pahor na več spletnih portalih uvrstil med deset najlepših svetovnih voditeljev.

Na istih lestvicah je bil tudi Vladimir Putin. Tega nočem komentirati.

Slovenci, ki hodijo v šoping v Italijo, menijo, da je Italija umazana, Slovenija pa zgled čistosti. Vedno se sprašujem, o kakšni čistosti govorijo.

Ko Italijani obiščejo Slovenijo, je zgodba drugačna. Obiskujejo jo vedno znova in znova. Všeč jim je kremšnita, ker so zasvojeni z vanilijevo kremo. Všeč jim je Ljubljana (ker komu pa ni). Všeč so jim naše reke. Tudi gobe radi pri nas nabirajo, saj za to v Italiji rabijo poseben certifikat.

Umazana posoda

Italijanska neobremenjenost s pretirano snažnostjo mi je vedno bolj všeč. Zdaj brez paničarjenja puščam umazano posodo v koritu tudi po 24 ur. Doma, kjer se ženske pri gospodinjskih opravilih še vedno zaletavajo z glavo v zid, si tega nisem nikoli dovolila.

Italijani v pomembnih segmentih dojemajo življenje veliko bolj laganini. Celo šoloobvezni otroci med tednom po 10. zvečer nabijajo žogo. Nad tem bi se večina slovenskih mater najverjetneje zgražala, saj so ob tej uri njihovi otroci že v pižamah in pred ekrani telefonov. 

Predsedniki in vlade gor ali dol — jug paše. O tem ni dvoma. Slovencem manjka juga. Zakaj Babica gre na jug, če ne zato? Zakaj Kreslin zapoje Namesto koga roža cveti tudi z Balkan boysi, če ne zato, da v melanholijo zaveje malo južnega vetra. Da sprosti zavore v naših prepogosto zavrtih, avstro-ogrskih glavah.

Anthony Bourdain (1956), kuharski mojster, avtor, TV voditelj. Trenutni vodi potopisno-kulinarično oddajo Parts Unknown na CNN. V slovenščino je prevedena njegova knjiga Kuhinja strogo zaupno (Kitchen Confidential) iz leta 2000.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE