Medijski umor Svetlane Slapšak (1.): Janšev imperij zla vrača udarec

7.8.2018 / 06:08 2 komentarja
Verjamete SDS-ovskim, grezničnim fake news medijem? Ali antropologinji, intelektualki, izobraženi in kultivirani gospe?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta intro zveni kot retorično vprašanje. Toda odgovor na dilemo, komu verjeti, je glede na navade mnogih današnjih konzumentov medijev vse prej kot samoumeven. Vedno se najdejo idioti, ki nasedejo še tako prozornim lažem. Ker jim grejo levičarji na živce. Priseljeni še tem bolj.

Po kolumni Svetlane Slapšak v Večeru prejšnjo soboto, v kateri je krivdo za ne samo “medijski imperij zla”, temveč tudi za splošno degeneracijo medijev pripisala Janši, ni bilo treba dolgo čakati na povračilni udarec.

Nova24TV.si in Demokracija ste se ji po nekaj dneh oddolžili s šest let starim tračem, da je morala konec 80. zapustiti Beograd, ker da je na fakulteti … — kradla.

Hvala bogu se ji ni zdelo zamalo to soboto v novi kolumni pojasniti, da je takrat šlo za nameštaljko SDV zaradi njenih prizadevanj za demokratizacijo.

Poskus medijskega umora

Poskus medijskega umora je v torek minuto po polnoči najprej lansirala Nova pod uf-uf naslovom Kdo je v resnici Svetlana Slapšak — glavni ‘pitbul’ medijskih napadov na desnico? Z beograjske univerze so jo zaradi kraje nagnali, na ljubljanski je zgradila profesorsko kariero!, ob dveh popoldan pa še Demokracija pod naslovom Svetlana Slapšak — glavni ‘pitbul’ medijskih napadov na desnico — v resnici tatica? Z beograjske univerze so jo zaradi kraje nagnali, na ljubljanski pa je zgradila profesorsko kariero!.

Prosim, bodite pozorni na ta višek profesionalizma v Demokaciji: besedni zvezi “v resnici tatica” so dodali vprašaj — češ, nismo ziher.

In kako bi tudi bili!

Zgodbo o Svetlanini “kraji” — da je namreč pobasala keš za štipendijo v Franciji, ne da bi kamorkoli šla, so namreč kupili od komentatorja, ki jo je denunciral kot “tatico” pod intervjujem z njo, objavljenim julija 2012 na beograjskem portalu B92.

Ponavljam: verzijo Svetlane Slapšak — o obisku dveh udbovcev, ki sta jo obiskala na domu, ji vzela potni list z denarjem za štipendijo, jo za dan, dva odpeljala na postajo milice (in o vsem, kar je sledilo) — si lahko preberete tukaj.

Ne Nova ne Demokracija v bistvu nista navedli vira svojih informacij. Omenjata samo trditve “ene od tedanjih prič dogajanja, ki je resnico razkrila na spletnem portalu B92” in dodajata:

“Kot dokaz za resničnost svojih trditev je komentator povedal, da je vsa dokumentacija o zgoraj opisanem primeru še vedno shranjena v arhivih in tako lahko preverljiva.”

Kar je v bistvu prevod tega, kar pravi tisti komentator na kraju svog izlaganja:

“Ja sam ovim događajima bio svedok i svim ovim navodima dokumentacija se i dalje čuva u arhivama i može se lako proveriti.”

Nakar še Požar in naš Božo

Naprej. K temu, da se je fake news blatenje razlezlo, je dan po napadu na Svetlano Slapšak pripomogel še Bojan Požar. Ta si ni mogel kaj, da ne bi retvital nekega “Franca” z avatarjem Gustava (lika iz stare madžarske risanke).

Anonimni lik iz nove slovenske desničarske risanke @FrancZzon je napisal:

“Da se ve[,] kdo in kaj je Svetlana Slapšak! V Srbiji prevarantka[,] v SLO profesorica!”

Zraven je pripel screenshot zgoraj omenjenega komentarja.

Požar pa je na to pripomnil:

“Aha, a to je ta Svetlana Slapšak, ki za [Večer] piše infantilne članke o [slovenskem] novinarstvu?!”

Ob tem je potagal Dejana Steinbucha, Žigo Turka, Libertarca, Aljuša Pertinača in Marka Pigaca. Zakaj? Ker bi mu omenjeni zaploskali? Kdo ve. Če si je res želel odobravanja, bi bilo bolj ziher, če bi obtačlal znamenitega, na komentiranje v Odmevih aboniranega piarovca (in kao sošolca od Tyre Banks) Božidarja Novaka — ta je namreč šele čez nekaj dni začel zmerjati Svetlano Slapšak z “debelo staro babo”:

“Pride ena stara debela baba iz Srbije, ki je tam potne stroške kradla, pa tu pametuje, da je v Sloveniji Domoljubje zastarelo. In ko poveš to naglas, začno cesarjevi kričat. Ker kako si upaš na glas povedati, da je Cesar nag.”

Res je, da sem Novaka elegantno in učinkovito utišal — je pa tudi res, da je za svoj tvit vseeno dobil 117 lajkov, jaz pa samo 12. Tolažim se s tem, da lajkanje ni nujno endorsement.


Jutri pa še o tem, da se pravzaprav ne strinjam s tem, kar je napisala Svetlana Slapšak v inkriminirani kolumni — in kaj se v resnici dogaja na slovenski medijski/intelektualni sceni.

[Fotografija: Andrej Petelinšek/Večer]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE