Brexit na hard ali na soft? V vsakem primeru lose-lose in naš problem.

14.9.2018 / 06:10 Komentiraj
Dogovori, ki bodo obveljali za izstop Velike Britanije, bodo vzorec za tiste, ki o tem izstopu že naglas premišljujejo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Glavobol Velike Britanije in Evropske Unije po referendumu o brexitu je vedno hujši. Četudi je za izstop glasovalo manj kot 52% volilcev, je odločitev demokratična. Tudi ni pomembno, da so za izstop glasovali starejši in manj izobraženi — in verjetno tisti, ki se niso zavedali prednosti evropskega prostora.

Zadeva pa se je zdaj še zakomplicirala, ko se je treba dogovoriti o ključnih podrobnostih ločitvenega postopka. Prvi problemi so bili na vidiku že lani. Šok, da je Evropska komisija Britaniji onemogočila izvedbo Evropske prestolnice kulture, je bil samo prvi kamenček v mozaiku problemov, ki so nastali do letošnjega poletja.

Zdaj pa se oglašajo še finančni krogi, soočeni s politično negotovostjo. Finančna industrija, skoncentrirana v londonskem Cityju, je v glavem delala za evropski trg. Je problem samo negotovost, nelagodje — ali pa to pomeni tudi množično selitev institucij v Frankfurt in druge dele Evrope?

Fluktuacija znanja

Kaj pomeni brexit za evropski in britanski izobraževalni sistem? Kako močno Velika Britanija potrebuje tuje študente? Kako močno Evropejci potrebujejo britanske univerze?

Britanski sistem štipendiranja je bil kar nekaj let precej velikopotezen in izjemno koristen tudi za britanski prostor. Spominjam se, da je bilo v moji raziskovalni štipendiji za Oxfordu zelo jasno, da gre za win-win situacijo. Prenos znanja iz Velike Britanije je zelo zaželen, saj prinaša koristi tako britanskim institucijam kot mladim državam, ki na ta način dobijo strokovnjake z različnimi kompetencami. 

Zelo jasno sem razumela koncept podpiranja izobraževanja za tujce s strani Velike Britanije. To je bil najboljši način, kako širiti modele, vrednote, koncepte, znanja, ki veljajo na Otoku. Prenašanje znanja Velike Britanije v svetovni prostor in fluktuacija strokovnjakov v ovratni smeri je zagotovo ena bolj koristnih zadev ne samo za posameznike ampak tudi za družbo.

Naša stvar ali ne?

Takšna ali drugačna podpora Nebritancem v prihodnosti zdaj ni več jasna. Tudi ni jasno, kaj bo pomenilo za Britance, ki so v zadnjih desetletjih vedno bolj cenili toplejše evropske kraje in jesen življenja preživljali izven domovine.

Ne vemo, kakšne bodo po brexitu zaveze in dogovori, po zaslugi katerih državljani Evrope potujemo svobodno in hitro, uporabljamo nizkocenovne telekomunikacijske storitve, da prosto bivamo in se lahko preseljujejmo, se izobražujemo in delamo kjerkoli na tem kontinentu.

Morda je videti, da to niso naši problemi — toda sama sem prepričana, da so.

Hard in soft

V Evropski uniji, kjer je edina gotovost negotova prihodnost in kjer nam vedno več držav sporoča, da evropska zavezništva niso potrebna, lahko pride še do drugih referendumov po vzoru britanskega. To bi nas moralo zelo skrbeti. 

Dogovori, ki bodo v prihodnjih mesecih obveljali za izstop Velike Britanije, bodo vzorec izstopnih dogovorov za države, ki o svoji poti že naglas premišljujejo. To pa je še bolj naš problem!

Zagovorniki Brexita med britanskimi politiki se zavedajo, da obstajata dva skrajna scenarija: hard in soft izstop — oba pa sta samo lose-lose situacija. Za obe strani. Konec marca 2019, ko bo začel veljati Brexit, je zelo blizu — toda glede na negotovost še zelo daleč.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE