Naši ljubi moški so svetovni prvaki vsaj v nečem!

7.10.2018 / 06:10 1 komentar
V imenu vseh SLO žensk iskreno čestitam našim moškim. Ponosne smo, hvaležne, da so v tako dobri gospodinjski kondiciji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne, ne gre za košarko. V košarki smo “samo“ evropski prvaki. Tudi rokometaši in odbojkarji so bili na lanskem svetovnem prvenstvu na evropskem prvenstvu 2015 “samo“ tretji. Tudi kak drug statistični pregled športnih rezultatov ne prikaže slovenskih fantov na prvem mestu na svetu. Smučarski letalci so bili letos drugi, leta 2012 pa tretji na svetu.

Moj tokratni športni pregled gre v drugo smer in je naravnost navdušujoč. Še posebej za ženske, ki bi ga znale postaviti celo nad zlato košarkarsko medaljo z evropskega prvenstva in vse druge. Četudi je realnost tega dosežka samo teoretična, statistična in sploh ne dejanska.

Moških pa moja današnja kolumna morda sploh ne bo razveselila. Znali bi se zgodbe sramovati in trditi, da vse, kar piše, ne drži. Vendar ni razloga za zavračanje. Za harmonično življenje slovenskih družin je ta svetovni dosežek pravi blagoslov.

Nemški ego mojega moža

Uglednega naziva svetovnih prvakov marsikatera ženska v praksi najbrž sploh ne čuti. Kakšna boljša polovica se bo nejeverno čudila in odkimavala. A vir podatka je ugleden in deluje zanesljivo, saj sodi pod okrilje medijske hiše Independent.

Če je medijem danes še moč verjeti. Torej, slovenski moški ste svetovni prvaki. Daleč prvi na svetovni lestvici, kar 7 minut pred drugouvrščenimi Danci.

Saj vem, da ste že nestrpni in da hočete že enkrat vedeti, v kateri disciplini ste si zaslužili ta primat. 

Naši moški ste svetovni prvaki v urah, ki jih dnevno posvetite gospodinjskim opravilom.

Rezultate je po meni neznanem ključu izbrskal moj mož. Ni mi povsem jasno, kaj je treba vtipkati v Google, da povsem naključno dobiš ven preglednico najboljših gospodinjcev na svetu. Obstoja možnost, da se mi je celo zlagal in je v resnici vtipkal “hard working men at home” — ker se mu je zdelo, da ob mojem tempu življenja postaja preveč obremenjen z gospodinjskimi opravili.

Članka mi ni pokazal, a zagotovo je bil po zaslugi svojega nemškega ega ponosen, da ne sodi v slovensko kvoto. Nemški moški so na tej lestvici gospodinjskih opravil sicer šele peti in zaostajajo za našimi fanti za kar 24 minut.

Za Slovence in Dance so se uvrstili Francozi in Avstralci, za Nemce pa Američani, Južnoafričani, Britanci, Irci in na desetem mestu Indijci.

Ampak kako to, pravzaprav?

V imenu vseh žensk v Sloveniji iskreno čestitam našim moškim za ta dosežek. Nanje smo zelo ponosne in hvaležne, da so v tako dobri gospodinjski kondiciji.

Vsak dan porabite 114 minut za to, da skupaj z nami držite pokonci naše družine. Da skrbite za urejenost in čistočo, da so večerje skuhane, da ni prahu in pajčevin, da so zavese oprane in otroci previti. Šest minut manj kot dve uri! Izjemen rezultat! 

Treba je poudariti — kot navaja preglednica —, da seveda gre za neplačano delo. Prostovoljno delo, torej. Čeprav sicer dvomim, da moški to delajo po lastni volji in iz blazne želje, da bi letali po stanovanju s cunjami v rokah in brisali prah, pomivali okna ali prali perilo.

In ker ne gre za plačano delo in ker tudi ni povsem prostovoljno, bi bilo zanimivo vedeti, zakaj so se slovenski moški pravzaprav uvrstili na prvo mesto na svetovni lestvici.

Najsrečnejše družine

Prijatelj dr. Miha Mazzini ima za ta svetovni fenomen zagotovo že izdelano razlago in bi nam znal hitro povedati, kje tičijo vzroki za to odlično uvrstitev.

Za tak vzorec obnašanje so gotovo zaslužne slovenske mame iz prejšnjih generacij. Naša nekdanja država je bila prva na svetu v odstotku zaposlenih žensk. Če moški niso zaslužili dovolj za preživetje družine, je morala pač v službo tudi žena. Domače delo si je bilo zaradi ljubega miru in enakopravnosti spolov treba primerno razdeliti.

Tako nekako se je verjetno začelo. Z delom so se ženske vse bolj osamosvajale, emancipirale, postale samozavestnejše, boljše vodje v službi in doma. Temu dejstvu se prilagaja tudi moška stran. Simpl.

Ljubi moški! Nikar ne skrivajte zadovoljstva nad tem dosežkom. Me smo iskreno ponosne na vas in vas bomo še naprej spodbujale, da ostanete fit, mišičasti, natančni, vztrajni in v dobri kondiciji. Da to pomembno in častivredno prvo mesto pri opravljanju gospodinjskih opravil ostane trajno v vaših rokah.

Zadovoljne slovenske ženske in ponosni slovenski moški? To so najsrečnejše družine!


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE