“T’ofishol laenghwij f’ai Pitkern Ailen es Pitkern”

15.4.2015 / 06:00 Komentiraj
Če govorite angleško in preberete naglas, razumete, da to pomeni: “Uradni jezik Pitcairnskih otokov je pitkernščina.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pitkern je jezik, ki ga govori samo 500 ljudi na otokih Pitcairn in Norfolk v Južnem Pacifiku, in je eden od mnogih, ki izginjajo.

Po podatkih Unesca bo polovica od obstoječih 7.000 jezikov do konca tega stoletja izumrla. Približno vsaka dva tedna bo izginil jezik, ki ga ta hip nekje na svetu še govorijo.

Nekateri izginejo zato, ker ni več nikogar, ki bi ga govoril. Podobno se je zgodilo lani februarja s klalamščino — “nəxʷsƛ̕ay̕əmúcən” —, ko je umrla 103-letna Hazel Simpson. Bila je zadnja, ki ji je bila klalamščina materin jezik. Zdaj je živih še šest ljudi, ki jo govorijo kot drugi jezik.

Pitkernščina in še mnogi drugi jeziki pa umirajo tudi zato, ker jih vedno bolj preplavljajo in vsrkavajo dominantni jeziki kot angleščina.

Kot nekdo iz Slovenije — dvomilijonske dežele, kjer je tudi angleščina zelo razširjena — razmišljam o preživetju svojega materinega jezika, njegove edinstvene jezikovne pokrajine, njegovih slikovitih izrazov.

Kaj pravite na to: “zajemati življenje z veliko žlico”?

Po podatkih Unesca bo polovica od obstoječih 7.000 jezikov do konca tega stoletja izumrla. Približno vsaka dva tedna bo izginil jezik, ki ga ta hip nekje na svetu še govorijo.

Z vsakim mrtvim jezikom svet izgubi štiri velike stvari: jezikovno, intelektualno in kulturno raznovrstnost in kulturno identiteto. Čeprav je kot jezik stara šele dvesto let, bi bilo izginotje pitkernščine kulturna izguba, trdi James Harbeck v članku o ogroženih jezikih prejšnji mesec.

In če je vredno varovati že pitkernščino in klalamščino, kaj naj potem naredimo šele v zvezi z izumiranjem jezikov, ki so za kulturno raznovrstnost še toliko pomembnejši? Pomislite na jezike avstralskih Aboriginov, ki opisujejo čas in prostor s stranmi neba, ne iz osebne perspektive? Ali pa jezikovni osamelec jele oz. jeli dnje, ki ga govorijo na otoku ob Papui Novi Gvineji in v katerem za opise barv uporabljajo samo metafore?

Pitkernščina in še mnogi drugi jeziki pa umirajo tudi zato, ker jih vedno bolj preplavljajo in vsrkavajo dominantni jeziki kot angleščina.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE