Brglez pohvali vlado: “Mama, ponoči nisem pomočil postelje!”

25.5.2015 / 06:08 Komentiraj
Lažje zahtevati 12 točk od sosednjih držav kot reforme. Vladati Slovencem je razkošje! Madonnas with the small boobies.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Najprej Pahor.

Borut Pahor je zasebno morda kul gospod in dobra družba za debato ob kozarčku piva ali pločevinki redbulla. A ta gospod ima to smolo, da je predsednik države — in da njegova dejanja in izjave reprezentirajo eno najvišjih državnih institucij.

Če torej nek model iz Ajdovščine na maturantski paradi razposajeno vzklika “Ajde, miška!” in “To mi deli!”, je to teoretično zabavno. Še posebej to razumemo, če je slučajno bivši maneken in narcis epskih razsežnosti, ki v koketiranju z mladimi išče izgubljeno mladost.

Če to počne predsednik republike, je pa to katastrofa.

Politika je šov. Politika je permanentna kampanja. To mora razumeti vsak kolikor-toliko sposoben politični svetovalec. To ni problem. Problem šele nastane, ko se stvari izrodijo in namesto dobrega showa spremljamo slovensko verzijo serije ‘Allo ‘Allo!. Imamo predsednika države, ki s tujim gostom kot krčmar ob šilcu žganja načne debato o sliki The Fallen Madonna with the Big Boobies.

Burgless, clueless

A politični voajerji si še nismo oddahnili od predsednikovih petkovih norčij, ko je v soboto izšel Dnevnikov Objektiv z intervjujem z drugim predsednikom, predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom.

Vsebina intervjuja je morda še bolj zaskrbljujoča — kot je odgovornost DZ (in stranke SMC) za blagostanje v državi pač večja od prezidentove.

Brglez pravi, da je [na začetku mandata] “izgledalo, da je vlada pri reformah izredno počasna”.

Meta Roglič: “Samo izgledalo?”

Brglez: “Najverjetneje je v začetku tudi bila počasna, saj se je učila.”

Potem pa pravi:

“Letos sta na vrsti vsaj še dve prelomni zadevi, ki se jima ni mogoče izogniti: postavitev nadzornikov SDH in sprejem proračuna za leti 2016 in 2017. To sta dva ključna mejnika, na katera bi morala biti usmerjena pozornost.”

Prelomni zadevi? O čem Brglez govori? Kot da do danes še nobena vlada ne bi kadrovala ali sprejemala proračunov! Da opozarja na vsakdanjo, celo banalno vladno rutino kot na nekaj prelomnega, dokazuje, da je popolnoma izgubil stik s politično realnostjo. Kot da bi študent navdušen poklical domov in se pohvalil: “Mama, ponoči nisem pomočil postelje!”

Zahtevajmo seznam reform in terminski plan (magari v obliki Pahorjevega semaforja). Zahtevajmo zaveze, kakršnekoli že. Zahtevajmo jih takoj! Zahtevajmo jih že včeraj. — [Screenshot: Dnevnik/Fp.]

Nivo evrovizijskega pričakovanja

Najhuje pa je, da so pričakovanja državljank in državljanov na tako nizkem nivoju, da to sprejemamo kot naravno stanje politike. Namesto da se nam sprožil rdeči alarm, ko beremo in spremljamo takšne politične nebuloze, se samo še kislo nasmehnemo in mirno gledamo naprej Evrovizijo. Lažje je zahtevati 12 točk od sosedov, kot reformo zdravstva. Vladati Slovencem je pravo razkošje!

Zato bi moral biti klic k državljanski akciji tokrat zares glasen. Vsak sindikat in vsaka generacija — brez omembe Erjavca tudi tokrat ne bo šlo — sta sposobna jasno in glasno formulirati svoje zahteve. Zahtevajmo jih tudi državljani. Zahtevajmo seznam reform in terminski plan (magari v obliki Pahorjevega semaforja). Zahtevajmo zaveze, kakršnekoli že. Zahtevajmo jih takoj! Zahtevajmo jih že včeraj. Življenje v Republiki Polževo namreč postaja iritantno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE