Dajmo se no malo umiriti s temi darili za učiteljice!

9.6.2015 / 06:08 Komentiraj
V zadnjem tednu je v moj inbox priletelo 26 sporočil v zvezi z razrednim darilom učiteljicam ob koncu šolskega leta.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Začeli smo s prispevkom petih evrov na otroka, končali pa pri desetih evrih ter s knjigami in šopki rož. Denar bomo namenili za darilne bone BTC-ja za tri učiteljice, ki so naše otroke učile v 1. razredu. Šopki in knjige, ki sta se jih dve mami od same groze odločili prispevati brezplačno, bodo popravili brezoseben vtis, ki ga pusti kuverta z boni.

Samih otrok po mojem ni nihče razen mene nič vprašal:

Jaz: “Natan, kaj bi ti podaril svoji učiteljici?”

Natan: “A ima rojstni dan?”

Jaz: “Ne, ampak navada je, da učenci učiteljicam ob koncu šolskega leta nekaj podarijo.”

Natan: “A veš, mami, po mojem bo še najbolj vesela tega, da gremo mi na počitnice. No, mogoče ji bom na en listek napisal, da jo imam rad.”

Kristalni labodi in gobelini

Če današnje učiteljice dobivajo kuverte z boni, pa je moja mama ob koncu šolskega leta nekoč dobivala za darila kristalne labode.

Daril, ki so jih prinašali učenci, se dobro spominjam še danes. Poleg labodov smo imeli na policah razstavljene razne gobeline, šatulje vseh mogočih velikosti in slike tihožitij. Dokler ti eksponati niso končali na podstrešju, se je na njih nabiral prah, ki ga je bilo treba neprestano brisati.

Spomnim se tudi konkretnega kosa mesa — darila učenca, katerega starši so imeli kmetijo, in neštetih bombonjer, ki so imele v mojih otroških očeh še največjo vrednost.

Poleg kristalnih labodov smo imeli na policah razstavljene gobeline, šatulje vseh mogočih velikosti in slike tihožitij. — [Reprodukcija gobelina iz ponudbe Deltexa Zagreb. Domnevna vrednost: 68€.]

Čokoladne masaže in poleti z balonom

Če danes posrfaš po forumih, na katerih starši drug drugemu svetujejo, kaj je primerno darilo učiteljici ob koncu šolskega leta, naletiš na marsikaj.

Med boni so najbolj popularni tisti za masažo, po možnosti čokoladno. Najdejo pa se tudi zlate verižice, ročne ure, vikend paketi na turističnih destinacijah, poleti z balonom in gledališki abonmaji.

Našla sem celo primer učiteljice, ki se je na počitnice odpeljala z novim kolesom, neka druga pa je dobila televizijo in nogometno žogo s podpisi učencev celega razreda.

Najraje ne bi nič

Vse skupaj se mi je zdelo precej čudno, zato sem poklicala pet učiteljic in jih vprašala, kaj si mislijo o obdarovanju.

Vse po vrsti so povedale, da se ob sprejemanju daril počutijo mučno — sploh če gre za darila večjih vrednosti. Poučevanje je njihova služba, ki jim vsak mesec prinese plačo. Drugega ne pričakujejo. Vse so mnenja, da je majhna pozornost v očeh učitelja dovolj velika nagrada. Še največ pa jim pomeni, da se otroci in starši v šoli obnašajo primerno. Tudi ko gre za darila.

20,86€--62,59€

Javni uslužbenci, med katere spadajo tudi učitelji, so dolžni spoštovani določbe Uredbe o omejitvah in dolžnostih javnih uslužbencev v zvezi s sprejemanjem daril. Ta pravi, da smejo sprejeti priložnostno darilo, ki ne presega vrednosti 62,59€.

Če jo presega, učitelj darila ne sme obdržati, temveč to postane last delodajalca oz. države. Ravnatelj mora odločiti, kaj se bo z darilom zgodilo.

Če ravnatelj oceni, da lahko koristi šoli, ga smejo obdržati, sicer se ga morajo nekako znebiti.

Lahko ga vrnejo darovalcu — ki ga običajno noče vzeti nazaj — ali pa podarijo v humanitarne namene.

Učitelj lahko sprejme darilo brez nadaljnih ukrepov le v primeru, če njegova vrednost ne presega 20,86€.

Če jo presega, mora izpolniti obrazec za vpis v seznam daril, ki ga vodi šola.

Če poenostavim: darila do vrednosti 20,86€ učiteljem ne povzročajo nobenih zapletov; daril, vredna več kot 62,59€, sploh ne smejo sprejeti; darila, vredna med 20,86€ in 62,59€, pa jim zakomplicirajo življenje, ker jih doletijo birokratski postopki, ki jih imajo že brez tega dovolj.

Po zagotovilih mojih sogovornic učitelji(ce) danes ta pravila upoštevajo. Ne gre torej za uredbo, ki je sama sebi namen. Učitelje neprimerna darila res spravljajo v neprijeten položaj.

Kaj pa, če bi se malo umirili?

Če je imelo obdarovanje učiteljev nekoč opraviti z ideologijo socializma, gre v kapitalističnih časih za starševski determinizem. Starši nadzorujejo in upravljajo vse, kar počnejo njihovi otroci. Med starši je tudi vedno več takšnih, ki razumejo šolo kot svoj oder. Skozi šolsko leto se udejstvujejo na vseh frontah, ko gre to h koncu, pa želijo briljirati še z darili.

Kaj če bi se malo umirili? To je obsedno stanje, ki v zadrego spravlja tako tiste starše, ki si dragih daril ne morejo privoščiti, kot tudi tiste, ki nočejo obdarovati, ker se jim to ne zdi potrebno, moralno ali smiselno.

Na koncu se prilagodimo in zaradi ljubega miru prispevamo vsi. Ko sem prebrala vseh 26 emailov na to temo, me je nekajkrat imelo, da bi še jaz enega napisala — ampak potem bi jih bilo kmalu 76. Namesto tega sem nakazala pet evrov in napisala ta tekst. Morda zaleže tudi v širše.

Kako bi moralo biti

Če vprašate mene, bi morali učitelje obdarovati učenci sami — ampak šele takrat, ko bi jim kaj takega sploh padlo na pamet.

Pa denar bi morali prispevati iz svoje žepnine. To bi jim prineslo prav tisto, za kar jih danes starši s svojim vpletanjem prikrajšamo. Predstavljajte si šestindvajset otrok, ki se lotijo takšnega projekta. Premleti morajo različne ideje, doseči konsenz, določiti budžet, pobrati prispevke, darilo kupiti, določiti nekoga, ki ga bo izročil… Če to niso same uporabne zadeve!

Samo nekaj me pri tem resno skrbi: dvomim, da novodobni starši sploh še delajo take otroke.


Opomba: Tekst je objavljen tudi na avtoričini spletni strani Tina in fantje pod naslovom O obdarovanju učiteljic ob koncu šolskega leta. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE