Po evru brez evra: za samostojno slovensko monetarno in fiskalno politiko

29.7.2015 / 06:06 Komentiraj
Evro bo neizogibno razpadel na nemški in francoski del. Za katerega se bo odločila Slovenija? Upam, da za nobenega.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kot pravilno ugotavlja Shahin Vallee v New York Timesu, je prisilna kapitulacija Grčije porušila krhko politično ravnovesje med Nemčijo in Francijo. Samo to je namreč držalo skupaj evropsko integracijo zadnjih 60 let.

Nemčija je z ultimativnim, militantnim pritiskom na Grčijo s pomočjo evropskih institucij demonstrirala drugim članicam EU, kaj jih čaka, če se bodo upirale pravilom, ki jih je sama postavila.

Merkantilizem

Nemčija je postavila nov temelj prihodnje monetarne unije: “beggar thy neighbor” merkantilizem z za vedno zamrznjenimi tečaji, kjer se trgovinska neravnotežja rešujejo izključno s fiskalnim konzervativizmom.

Ta nesrečna zakonska zveza pa za Francijo, ki je šla v monetarno unijo z romantično idejo diskrecijske fiskalne politike v keynesianskem okolju, ni več prijetna in kmalu tudi ne bo več znosna.

Nemški in francoski “evro”

Razpad evra na najmanj dva dela je neizogiben. Razpadel bo na nemški del — Nemčija, baltske države, Nizozemska, Avstrija, Slovaška — in južnega okrog Francije.

Kateremu se bo pridružila Slovenija? Upam, da nobenemu.

Življenje v dveh monetarnih integracijah, jugoslovanski in evropski, nas je — upajmo — izučilo, da so krize bistveno manjše in njihovo reševanje bistveno lažje, če ima država prosti obe roki. Da se lahko samostojno brani z lastno monetarno in fiskalno politiko.

Res je, da se s samostojnostjo povečajo tveganja zaradi domače politike in politikov. Toda če gledamo jugoslovansko folkloro in srbsko hegemonijo ali sedanjo nemško, so ta tveganja v samostojnem položaju vendarle bistveno manjša.

Pomembno sidro pa ostaja vključenost v EU in njeno carinsko unijo.

Referendum: neuvrščenost ne, evropskost da!

Ko bo torej prišlo do razpadanja evrskega območja, upam, da bomo imeli referendum o tem, ali želimo nadaljevati s samostojno monetarno politiko ali pa se pridružiti enemu izmed obeh blokov.

Neuvrščenost? Ne. Samo trdna evropskost, vendar z lastno monetarno in fiskalno politiko.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 28. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Razpad evra pred nami. S kom bomo šli?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE